Termen cautat
Categorie

Stomatita


Autor: dentesse

Dintre toate afectiunile cavitatii bucale, stomatita are cele mai variate manifestari si poate fi provocata de o serie de cauze: traumele, infectiile, alergiile si afetunile organelor interne. Traumele pot fi mecanice, fizice sau chimice. Stomatita infectioasa se dezvolta in urma activarii virusilor, bacteriilor si a fungilor. Inflamatiile alergice ale mucoasei cavitatii bucale au un caracter individual, fiecare persoana avand setul sau de alergeni fata de care este sensibilizat. Ca urmare, atat simptomele, cat si tratamentul stomatitei sunt direct dependente de cauza care a provocat aparitia afectiunii. Diagnosticarea stomatitei se face la un control stomatologic, iar unele cazuri pot fi necesare analize suplimentare.

Stomatita traumatica apare pe fondul leziunilor traumatice a mucoasei cavitatii bucale. In urma traumei mecanice apare durerea si roseata in locul lezat, formandu-se aftele bucale. In formele usoare, simptomele dispar de sine insa pentru a evita recidivele e necesar sa se efectueze un tratament pentru a indeparta factorii traumatici: prelucrarea aftelor, slefuirea dintelui. Stomatita poate fi provocata de arsurile cavitatii bucale cauzate de consumul de lichide fierbinti. Traumele chimice sunt arsurile provocate de acizi si baze. In aceste cazuri tratamentul consta in tratarea zonelor afectate, cu analgezice si aplicatii cu preparare pentru o regenerare rapida.

Stomatita infectioasa

Cea mai raspandita cauza a stomatitei infectioase este virusul herpetic, care deseori se manifesta inca din copilarie. Simptomele stomatitei sunt: starea generala alterata, cefalee, temperatura, iar in 24h apare durerea si in cavitatea bucala, edemul mucoasei bucale. O forma mai agresiva este cea in care se formeaza grupe de bule care se sparg si se transforma in focare de eroziune. Riscul consta in faptul ca virusul herpetic nu dispare din organism si simptomele pot recidiva. Tratamentul stomatitei se efectueaza prin luarea de masuri de neutralizare a virusului. Se indica preparate antiinflamatorii si vitaminoterapie pentru fortificarea imunitatii. Scaderea functiilor de protectie a organismului poate provoca candidoza - infectie fungica ce provoaca stomatita. Tratamentul se reduce la tratarea cavitatii bucale si administrarea preparatelor antimicotice.

Stomatita alergica

Cauzele stomatitei alergice pot fi alimentele, preparatele medicamentoase, materialele din care se fac protezele dentare fata de care persoana afectata de stomatita este alergica.Prinipalele simptome sunt: edematierea mucoasei cavitatii bucale, xerostomie si arsuri in cavitatea bucala. Tratamentul stomatitei este orientat spre indepartarea alergenului si administrarea preparatelor desensibilizante. Stomatitele apar in boli ale tractului gastro-intestinal, afectiuni cardiovasculare si dereglari endocrinice. De foarte multe ori aparitia simpomelor caracteristice stomatitei permite diagnosticarea acestor afectiuni in stadii timpurii de dezvoltare.

Dr. Haralambie Vlas
Medic stomatolog
DENTESSE Clinici Dentare