Termen cautat
Categorie

Metodele de stabilire a necesitatii administrarii suplimentelor cu fluor la copii


Autor: bcristina

Pentru a putea stabili daca nivelul de fluor din organismul copilului dumneavoastra este cel normal, este recomandat sa va adresati medicului pediatru. In general suplimentele pe baza acestui element sunt prescrise copiilor care provin din zone unde apa potabila nu a fost fluorurata.Mai multe asociatii de pediatrie sau asociatii stomatologice din lume au stabilit administrarea suplimentelor pe baza de fluor in urmatoarele conditii:

  • Pentru copiii cu varsta mai mica de 6 luni: daca nivelul de fluorurare a apei este mai mica de 0.3ppm (1ppm = 1mg de fluor/1l de apa) si mai mare de 0.6ppm nu este necesara administraea suplimentelor pe baza de fluor;
  • Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani: daca nivelul de fluorurare al apei este mai mic de 0.3ppm se recomanda administrarea a 0.25mg de fluor pe zi;
  • Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3-6 ani: daca nivelul de fluorurare este mai mic de 0.25ppm se recomanda administrarea a 0.5mg de fluor pe zi. In cazul in care nivelul de fluorurare al apei este cuprins intre 0.3-0.6ppm doza zilnica de fluor va fi de 0.25mg/zi;
  • Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6-16 ani: daca nivelul de fluorurare este mai mic de 0.25ppm se recomanda administrarea a 1.0mg de fluor pe zi. In cazul in care nivelul de fluorurare al apei este cuprins intre 0.3-0.6ppm doza zilnica de fluor va fi de 0.5mg/zi.

Cum pot afla daca apa pe care o beau este fluorurata?

In cazul in care consumati apa potabila, puteti afla aceste informatii precum si gradul de fluorurare al apei contactand autoritatile locale sau distribuitorul de apa potabila. Trebuie sa tineti insa cont de faptul ca multi copiii nu beau doar apa oferita doar de dumneavoastra, ci apeleaza si la alte surse, asa cum sunt gradinitele, scolile, etc.

In afara de apa potabila exista si alte bauturi care contin fluor. Desi majoritatea tipurilor de apa imbuteliata nu folosesc surse de apa fluorurata, exista cateva marci care contin fluor. Acestea sunt de cele mai multe ori marcate special.

Exista posibilitatea administrarii unei cantitati prea mari de fluor?

Supradoza de fluor poarta denumirea in terminologia medicala de specialitate de fluoroza. Aceasta afectiune se manifesta prin aparitia unor pete albe la nivelul dintilor. In cazuri severe, fluoroza se manifesta prin producerea unor pete gri, negre sau maro precum si prin structura neuniforma a smaltului dintilor.

Asemeni oricarui alt produs medicamentos, suplimentele pe baza de fluor trebuie administrati conform indicatiilor medicului de specialistate. Supradoza de fluor variaza, la randul sau, in functie de greutatea pacientului. De exemplu, in cazul unui copil de 2 ani cu o greutate de 10 kg supradoza reprezinta depasirea unei cantitati zilnice de 320mg. Pe de alta parte, in cazul unui copil de 8 ani cu greutatea de 20.5kg supradoza este reprezentata de depasirea unei cantiati zilnice de 655 mg.

Bibliografie

http://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.WSIHW000/st.31851/t.86521/pr.3.html