Termen cautat
Categorie

Importanta tratamentelor si suplimentelor pe baza de fluor


Autor: bcristina

Fluorul este o substanta regasita in mod natural in organismul uman, avand capacitatea de a fortifia dintii si implicit de a preveni degradarea dentara. Fluorul este gasit in mod natural in apa (datorita procesului de fluorurare a apei) sau in anumite alimente precum carne, peste, oua si ceai. De asemenea acest element este inclus, in prezent, in pasta de dinti, apa de gura sau tratamente stomatologice specializate. In cazul copiilor care traiesc in zone unde apa nu ste fluorurata sunt recomandate suplimentele pe baza de fluor.

Care este rolul fluorului in organism?

Smaltul, invelisul exterior al dintilor, este alcatuit din particule de minerale cu o densistate extrem de mare. In fiecare zi o parte din aceste cristale sunt pierdute, proces care poarta denumirea de demineralizare, in vreme ce alte cristale de minerale sunt dobandite, proces care poarta denumirea de remineralizare.

Procesul de demineralizare ia nastere ca urmare a bacteriilor care alcatuiesc placa bacteriana. Aceste bacterii se hranesc din zaharuri si alti carbohidrati, crescand nivelul de aciditate din cavitatea bucala. Acizii au la randul lor capacitatea de a dizolva cristalele care formeaza smaltul dintilor. Din fericire, distrugerea smaltului dintilor este compensat de procesul de remineralizare, manifestat prin depunerea la nivelul dintilor a mineralelor din saliva, precum fluor, calciu si fosfat. Degradarea dentara apare in momentul in care pierderea mineralelor este mai mare decat procesul de inlocuire a acestora.

Fluorul actioneaza asupra dintilor in 2 moduri. In momentul in care copiii consuma alimente si lichide care contin fluor, acesta intra in sange cotribuind la formarea dintilor. De asemenea atunci cand sunt inghitite diverse lichide care contin fluor, o parte din aceasta substanta se combina cu saliva fortifiind dintii si scazand actiunea acizilor asupra smaltului dintilor. Mai mult decat atat, aceasta substanta poate fi regasita in prezent in compozitia pastei de dinti si a apei de gura, precum si sub forma de tratament stomatologic de fluorizare. In acest ultim caz, medicul specialist va aplica pe suprafata exterioara a dintilor o solutie pe baza de fluor, cu scopul de a fortifia dintii si de a combate efectele aciditatii produse de bacterii.

O alta modalitate a fluorului de a penetra smaltul dintilor este prin contactul direct cu acestia, proces care are loc atunci cand:

  • primim tratamente profesionale;
  • periem dintii cu pasta de dinti care contine fluor;
  • bem apa fluorurata.

In cazul in care copilul dumneavoastra a avut carii sau este expus unui risc mare de degradare dentara, este recomandata efectuarea tratamentelor profesionale pe baza de fluor. In acelasi timp medicul stomatolog poate prescrie geluri pe baza de fluor. Indiferent de produsul pentru care ati optat, supravegheati copilul cu multa atentie in timpul folosirii acestora. In general tratamentele de fluorurare dentara trebuie sa facute la un interval de 6 luni. Pentru copiii cu varsta mai mare de 6 ani este recomandata folosirea apei de gura pe baza de fluor.

Suplimentele pe baza de fluor trebuie administrate copiilor cu varste intre 6 luni si 16 ani care nu extrag aceasta substanta din apa potabila. Aceste suplimente pot fi prescrise fie de pediatru, fie de medicul stomatolog, fiind disponibile sub forma de sirop pentru copiii mici si sub forma de tablete pentru cei cu varsta mai mare.

Tratamentele profesionale de fluorurare a dintilor sunt benefece atat pentru copii, cat si pentru adulti, fiind recomandate cu precadere celor cu un risc mare de degradare dentara. Factorii care cresc riscul de degradare dentara sunt:

  • aparitia cariilor;
  • vizite neregulate la medicul stomatolog;
  • igiena orala necorespunzatoare;
  • obiceiuri alimentare nesanatoase;
  • urmarea unor tratamente medicamentoase care au ca efect uscarea gurii (xerostomie). Din aceasta categorie fac parte antihistaminele, antihipertensivele, medicamentele antianxietate si antidepresivele.

Pregatirea pentru tratamentele profesionale

Inainte de a merge la stomatolog pentru un tratament profesional pe baza de fluor este necesar sa periati foarte bine dintii. Odata ajunsi la cabinetul medical, este posibl ca medicul stomatolog sa indeparteze mai intai petele si apoi sa treaca la fluorizarea dintilor.

Acasa, este bine sa folositi apa de gura pe baza de fluor dupa perierea dintilor si folosirea atei dentare. In acelasi timp, specialisti recomanda utilizarea acestor produse cu precadere noaptea, astfel incat rezultatele sa fie optime.

Cum se face fluorizarea dintilor?

Tratamentele pe baza de fluor administrate de medicul stomatolog sunt mai puternice si mai eficiente decat produsele folosite acasa. Fluorizarea dintilor poate fi efectuata atat copiilor cat si persoanelor adulte, acestea prevenind degradarea dentara.

Exista 2 tipuri de solutii pe baza de fluor, folosite in cabinetele stomatologice:

  • solutie de fluor si fosfat acidulat, cu un grad mare de aciditate;
  • solutie neutra de fluorat de sodiu. Aceasta solutie este utilizata in general pentru persoanele cu xerostomie sau care prezinta pete la nivelul plombelor sau coronitei dentare.

Fluorul este aplicat sub forma de geluri sau spume, dupa ce cavitatea bucala a fost uscata. Acest lucru este necesar pentru ca solutia folosita sa nu fie diluata.Suplimentele pe baza de fluor sunt prescrise in general copiilor, doza zilnica variind de la 0.25 pana la 1mg, in functie de varsta copilului si nivelul de fluor din apa potabila.

Medicii stomatologi nu recomanda doze mai mari de 264mg de fluor, intrucat efectele toxice ale acestui element apar la copiii de 2 ani cu o greutate de 10kg in momentul administrarii unei doze mai mari de 320mg/zi.Dupa efectuarea tratamentului profesional de fluorizare a dintilor trebuie ca cel putin 30 de minute sa nu mancati, sa nu beti si sa nu fumati.

Riscuri

Atat timp cat este consumat in cantitati moderate si pentru perioade scurte de timp, fluorul nu prezinta riscuri majore asupra organismului uman. Parintii trebuie sa fie foarte atenti in ceea ce priveste depozitarea suplimentelor si a produselor pe baza de fluor. Aceste suplimente sunt recomandate in general in doze foarte mici de 0.25 pana la 1mg, in functie de varsta copilului si cantitatea de fluor din apa potabila.

Supradoza de fluor variaza, la randul sau, in functie de greutatea pacientului. De exemplu, in cazul unui copil de 2 ani cu o greutate de 10kg supradoza reprezinta depasirea unei cantitati zilnice de 320mg. Pe de alta parte, in cazul unui copil de 8 ani cu greutatea de 20.5kg supradoza este reprezentata de depasirea unei cantiati zilnice de 655mg.

Specialistii sustin ca toti copiii cu varsta mai mare de 6 ani trebuie sa foloseasca pasta de dinti cu fluor. Atentie intrucat inghitirea acestui produs poate duce la fluoroza dentara, conditie medicala manifestata prin aparitia unor pete albe la nivelul dintilor. In acelasi inghitirea unei cantitati considerabile de fluor cauzeaza dezvoltarea unor pete maronii pe smaltul dintilor. Aceasta manifestare este, insa, specifica zonelor unde cantitatea de fluor din apa este foarte mare.

Bibliografie

http://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.WSIHW000/st.31851/t.32544/pr.3.html