Termen cautat
Categorie

Fluorurarea apei. Istoric si importanta


Autor: bcristina

Efectul benefic al fluorului asupra dintilor a fost observat pentru prima data in anul 1930, cand medicii stomatologi au constatat faptul ca in zonele unde apa continea in mod natural acest element rata de degradare dentara era mult mai mica. Astfel, incepand cu anul 1945 a inceput procesul de fluorurare a apei, proces care implica ajustarea nivelului natural de fluor din apa potabila. Scopul fluorurarii apei este obtinerea unui nivel de 0.7-1.2 parti de fluor in 1 milion de parti de apa.
In anul 1945 Grad Rapid, Michigan devine primul oras din lume care aplica procesul de fluorurare al apei potabile. Un studiu de 15 ani demonstreaza ca acest lucru a redus degradarea dintilor la copii cu peste 60%. Studiile statistice au furnizat urmatoarele date cu privire la rolul apei fluorurate in reducerea gradului de degradare dentara:

  • 30 pana la 60% in cazul copiilor cu varsta mai mica de 8 ani;
  • 20 pana la 40% in cazul copiilor cu vaste cuprinse intre 8-12 ani;
  • 15 pana la 35% in cazul copiilor cu o varsta mai mare si a adultilor.

In prezent aproximativ 60 de tari din intreaga lume au implementat sisteme de fluorurare a apei potabile. Mai mult decat atat, acest proces este destul de ieftin, ajungand la un cost total de aproximativ 3.90 dolari pe an pentru o persoana a unei comunitati (conform unui studiu realizat de societatile de specialitate din Statele Unite).

Daca majoritatea persoanelor srpijina la momentul actual procesul de fluorurare al apei potabile, exista si voci care condamna acest proces sustinand ca libertatea de a alege este in acest fel limitata. De asemenea exista persoane care interpreteaza gresit sau nu au incredere in informatiile furnizate de specialisti. Cert este faptul ca exista mai mult de 70 de studii de specialitate care au relevat efectele benefice ale fluorului in ceea ce priveste prevenirea degradarii dentare. Interesant de remarcat este faptul ca studiile recente au demonstrat ca eficienta sau necesitatea procesului de fluorurare al apei este mai mic. Explicatia in aceasta privinta consta in faptul ca in prezent exista si alte surse de fluor care au rolul de a mentine sanatatea dintilor. Aceste surse sunt in primul rand pasta de dinti si apa de gura, dar si unele bauturi si sosuri intrucat sunt facute cu apa fluorurata.

Cum aflu daca apa din zona unde locuiesc este fluorurata?

Cea mai simpla cale de a afla daca apa potabila din zona unde locuiti este fluorurata este contactarea autoritatilor locale sau companiei de distributie a apei. Aceste institutii sunt in masura sa va ofere aceasta informatie, alaturi de concentratia de fluor din apa.

Anumite tipuri de filtre pentru apa au capacitatea de a indeparta mare parte din concentratia de fluor din apa. In aceasta categorie intra sistemele pentru osmoza inversa si aparatele pentru distilare. Studiile de specialitate in acest domeniu nu au furnizat pana la momentul actual rezultate concludente. Filtrele care pot fi atasate de robinetii de la chiuveta nu sunt expusi acestui risc.

Bibliografie

http://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.WSIHW000/st.31851/t.32274/pr.3.html