Termen cautat
Categorie

Fluoroza. Simptome, diagnostic si tratament


Autor: bcristina

Dintii permanenti se formeaza la nivelul maxilarelor in timpul copilariei, aparand imediat dupa caderea dintilor "de lapte". In afara de maselele de minte, care apar in primii ani de tinerete, toti ceilalti dinti apar in jurul varstei de 8 ani.

Consumul unei cantitati prea mari de fluor in timpul formarii dintilor permanenti poate duce la aparitia fluorozei, conditie medicala manifestata prin aparitia unor pete albe sau maro la nivelul dintilor. In functie de nivelul de fluor primit in copilarie fluoroza poate fi blanda sau severa, manifestarile sale variind de la pete abia perceptibile si pana la denivelari la nivelul smaltului dintilor.

Fluoroza este mai curand o problema cosmetica decat o afectiune medicala. De multe ori aceasta manifestare este atat de blanda incat medicul stomatolog este singurul care o poate depista. Principala cauza a fluorozei este inghitirea pastei de dinti cu fluor, acesta adaugandu-se la nivelul de fluor extras din apa fluorurata.

Simptomele fluorozei

In cazurile blande, fluoroza nu se manifesta simptomatic si chiar si atunci cand apar, simptomele pot fi identificate doar de medicul stomatolog. In cazuri moderate fluoroza duce la aparitia unor pete sau linii albe pe smaltul dintilor. Cazurile severe ale acestei conditii medicale se manifesta clinic prin aparitia unor pete maro sau negre, precum si prin forma neobisnuita a smaltului dintilor.

Diagnosticarea fluorozei

In primul rand medicul stomatolog va cere informatii cu privire la cantitatea de fluor administrata zilnic fie prin suplimente, apa sau pasta de dinti. Acest lucru il va ajuta sa determine daca intr-adevar cauza decolorarii dintilor este fluoroza. De asemenea va trebui sa ii vorbiti acestuia despre orice afectiune sau tratament urmat de copilul dumneavoastra. Dupa incheierea acestui pas, medicul stomatolog va efectua un consult copilului si va dispune realizarea unor radiografii cu raze X. Acestea au ca scop diagnosticarea altor afectiuni, anomalii ale cresterii dintilor sau aparitia unor carii.

Importanta efectuarii unui examen medical amanuntit alaturi de consultarea istoricului medical al pacientului sunt pasi esentiali pentru stabilirea diagnosticului corect, intrucat exista si alte boli si afectiuni cu manifestari asemanatoare:

  • defecte ale oaselor craniene si oaselor fetei pot afecta atat smaltul dintilor cat si dentina;
  • febra mare;
  • traume, precum leziuni dentare;
  • carii.

In general petele cauzate de fluoroza sunt permanente. Exista insa situatii cand acestea isi pot inchide culoarea in timp.

Prevenirea fluorozei

In cazul in care copilul dumneavoastra are o varsta mai mica de 6 ani, nu puneti pe periuta de dinti decat o cantitate a pasta de dinti echivalenta unui bob de mazare. Incurajati copilul sa scuipe pasta de dinti dupe periaj si nu sa o inghita. De asemenea, este bine sa evitati pastele de dinti cu diverse arome intrucat acestea pot stimula copilul dumneavoastra sa inghita pasta de dinti. Asezati toate produsele care contin fluor in locuri unde copiii sa nu poata ajunge.

Adaugarea unei cantitati optime de fluor in apa potabila este principala masura de prevenirea a degradarii dentare. In consecinta, copiii trebuie sa primeasca suplimente pe baza de fluor doar daca apa pe care o beau nu este fluorurata. Totodata exista alimente si bauturi care la randul lor regasesc in compozitia lor anumite cantitati de fluor. De exemplu multe sucuri de fructe contin un nivel de fluor asemenator apei florurate.

Tratamentul fluorozei

Avand in vedere faptul ca fluoroza nu afecteaza decat suprafata dintelui si nu duce la aparitia cariilor, tratamentul consta de cele mai multe ori in acoperirea petelor de pe smaltul dintilor.

Bibliografie

http://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.WSIHW000/st.31851/t.25025/pr.3.html