Termen cautat
Categorie

Derivatele de matrice a smaltului - inovatia in medicina parodontala regenerativa


Autor: dentesse

Derivatele de matrice a smaltului stimuleaza regenerarea tesuturilor moi si dure din jurul dintilor, distruse de boala parodontala. Ele reprezinta un extract de proteina matriciale ale smaltului - amelogenine (componente esentiale ale structurii smaltului) ce determina formarea cementului radicular (stratul extern al radacinii dintelui), ceea ce, la randul sau provoaca formarea fibrelor ligamentului parodontal si a osului alveolar (structurile care sustin dintele).

Varianta comerciala este un extract preparat si purificat de proteine matriciale a smaltului, sub numele de Emdogain, produs de firma Straumann.

Mecanismul de actiune al Emdogain-ului este inca neclar. El promoveaza proliferarea si cresterea celulelor din ligamentul parodontal si inhiba cresterea si proliferarea celulelor epiteliale (celulele care formeaza gingia si mucoasa orala). Astfel, spatiul creat de boala parodontala prin resorbtia osoasa si distrugerea tesuturilor va fi ocupat de ligament parodontal si os alveolar nou format, nu de epiteliul oral, rezultand reparare tisulara.

Emdogainul se aplica in cursul unei interventii de chirurgie parodontala, ceea ce inseamna ridicarea unui lambou, dupa anestezie locala.Se indeparteaza tesutul de granulatie (tesutul infectat, modificat ca structura) si se aplica PrefGel timp de 2 minute pentru conditionare locala. Acesta se spala cu ser fiziologic.

Emdogainul se aplica pe suprafata radiculara expusa, peste care se reaplica lamboul si se sutureaza.

Studiile au demonstrat o rata de succes mare, cu repararea in procent de 60-70% a pierderii osoase, masurata radiografic la un an.

Dr. Alina Andronovici
Medic stomatolog,
Specialist parodontologie
DENTESSE Clinici Dentare

Bibliografie

Dentesse