Termen cautat
Categorie

Care sunt efectele benefice ale fluorului asupra persoanelor adulte


Autor: bcristina

Desi in momentul in care au inceput sa fie introduse sistemele de fluorurare a apei, atentia s-a concentrat asupra copiilor, in prezent specialistii sustin ca efectele benefice ale acestui element se rasfrang si asupra persoanelor adulte. Cu alte cuvinte, folosirea produselor de igiena orala pe baza de fluor sau aplicarea acestuia direct la nivelul dintilor are capacitatea de a preveni degradarea dentara si sensibilitatea dintilor.Fiecare persoana trebuie sa foloseasca zilnic pasta de dinti sau apa de gura care contine fluor. Exista insa cateva categorii de persoane in cazul carora necesistatea folosirii acestor produse este mai mare.

Persoanele care urmeaza tratamente medicamentoase sau se confrunta cu afectiuni care cauzeaza xerostomie (uscarea gurii)

In general persoanele care urmeaza tratamente pe baza de antihistamine, medicamente pentru alergii, medicamente antianxietate sau antihipertensive sunt expuse unui risc marit de aparitie a xerostomiei. In acelasi fel, unele conditii medicale ca sindromul Sjogren sau diabet detin un efect similar asupra oirganismului.

Scaderea canitatii de saliva de la nivelul cavitatii bucale creste considerabil riscul de degradare dentara. Motivul consta in faptul ca saliva are capacitatea de a indeparta resturile de mancare, precum si de a scadea aciditatea produsa de bacterii.

In afara de folosirea apei de gura pe baza de fluor, specialisti recomanda fie o bomboana mentolata fara zahar fie o guma de mestecat fara zahar. Aceste produse au rolul de a creste nivelul de salivatie.

Persoanele cu boli parodontale si persoanele cu gingiile retrase

Pana cand o persoana ajunge la varsta maturitatii, exista posibilitatea ca aceasta sa se confrunte deja cu boli parodontale, principala manifestare fiind retragerea gingiilor. Acest lucru nu numai ca ofera bacteriilor mai mult spatiu pentru a trai, a se hrani si a se inmulti, dar creste si riscul de aparitie a cariilor de radacina (carii care afecteaza radacina dentara). Studiile statistice realizate recent au relevat faptul ca un procent mai mare de 50 % dintre persoanele trecute de 75 de ani prezinta cel putin o carie de radacina. In cazul in care boala parodontala a fost tratata corespunzator si la timp, sansele ca gingiile sa revina la normal sunt destul de mari.

Persoanele care in ultimele 12 luni au avut un dinte sau o masea de plombat

Plombarea unui dinte sau a unei masele cariate nu reprezinta solutia finala pentru stoparea degradarii dentare, intrucat bacteriile nocive raman in interiorul cavitatii bucale. In consecinta este foarte important ca in situatii de acest gen sa folositi produse pentru ingrjirea orala pe baza de fluor.

Persoanele cu dinti imbracati

In ciuda gandirii populare, dintii imbracati nu sunt feriti de riscul de aparitie al cariilor. Dimpotriva acest lucru faciliteaza dezvoltarea bacteriilor, oferind un mediu ideal pentru aceste microorganisme.

Persoanele care poarta aparate dentare

Aparatele dentare ingreuneaza periajul dintilor, si faciliteaza prinderea resturilor de mancare. Placa bacteriana formata in urma acestui fenomen poate duce rapid la aparitia cariilor. Pentru a preveni acest lucru este necesar sa cereti medicului stomatolog sa va recomande o apa de gura sau un gel pe baza de fluor. Aplicarea acestui produs trebuie facuta zilnic.

Persoanele care au urmat sedinte de terapie cu radiatii in zona capului si a gatului

Adultii care primesc terapie cu radiatii sunt expusi unui risc mare de aparitie a degradarii dentare si implicit a cariilor. Aceasta forma de terapie are capacitatea de a leza glandele salivare, efectul fiind dezvoltarea xerostomiei.

Prevenirea degradarii dentare

Degradarea dentara poate fi prevenita astfel:

  • folositi pasta de dinti si apa de gura pe baza de fluor. Aplicarea acestor produse se face o data sau de doua ori pe zi;
  • efectuati tratamente profesionale pentru fluorizarea dintilor. Dupa incheierea tratamentului este necesar ca timp de cel putin 30 de minute sa nu beti si sa nu mancari nimic, si nici sa nu fumati;
  • folositi in fiecare zi geluri pe baza de fluor prescrise de medicul dentist.

Reducerea riscului de degradare dentara se face astfel:

  • folositi produse pe baza fluor;
  • periati dintii de cel putin 2 ori pe zi;
  • nu consumati cantitati mari de carbohidrati;
  • folositi pasta de dinti si apa de gura cu proprietati antimicrobienete.
Bibliografie

Care sunt efectele benefice ale fluorului asupra persoanelor adulte