Termen cautat
Categorie

Boala parodontala si bolile cardiovasculare


Autor: dentesse
Imagini

Boala parodontala (parodontoza) este o afectiune determinata de bacterii care se gasesc in spatiul dintre dinte si gingie (santul gingival). Acestea determina inflamatie care, netratata, va duce la resorbtia osului si retragerea gingiei de pe dinte/dintii afectati. In timp, acestia devin mobili si se pot pierde spontan.

Starea generala de sanatate a organismului poate influenta si poate, la randul sau, sa fie influentata de statusul parodontiului (tesuturile care sustin dintele in os). Bolile parodontale sunt in stransa legatura cu afectiuni generale, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, artrita reumatoida etc.

In ceea ce priveste bolile cardiovasculare, cresterea grosimii straturilor arterelor carotide, masurata prin ecografie, asociata cu riscul crescut de infarct miocardic si accident vascular, apare deseori la pacientii cu parodontita, sugerand ca ateroscleroza este prezenta la multi pacienti diagnosticati cu aceasta afectiune. De asemenea, au fost descoperite bacterii implicate in boala parodontala in depunerile de colesterol de la nivelul carotidei.

Pacientii cu boli parodontale prezinta mai frecvent afectare coronara, cerebrovasculara si vasculara periferica. Bolile parodontale cresc inflamatia generala. Tratamentul parodontitei moderate spre severe reduce semnele clinice de boala cardiovasculara si nivelul mediatorilor inflamatiei din ser. In parodontitele netratate, numarul bacteriilor specifice din pungile parodontale din jurul fiecarui dinte bolnav creste. Boala parodontala este considerata a fi o cauza a afectiunilor cardiovasculare la persoanele sub 55 de ani, nefumatoare.

Parodontitele se asociaza cu niveluri crescute ale trigliceridelor si colesterolului total seric, precum si cu hipertensiune. Asociatia Americana de Parodontologie, in colaborare cu Asociatia Americana de Cardiologie a clasificat modul de abordare a pacientilor cu boala parodontala in functie de riscul de afectare cardiovasculara existent/probabil in 3 categorii:

  • Categoria A: Pacientii cu parodontita moderata spre severa ar trebui sa fie informati ca exista un risc crescut de asociere a bolilor cardiovasculare aterosclerotice cu parodontita. Evaluarea medicala a pacientilor cu parodontita ar trebui sa includa apreciarea riscului de boli cardiovasculare aterosclerotice, inclusiv a evenimentelor anterioare si a istoricului familial de boli cardiovasculare premature sau a mortii coronare subite, diabetului zaharat, hipertensiunii sistemice sau dislipidemiei.
  • Categoria B: Pacientii cu parodontita moderata spre severa care au un factor major cunoscut pentru boli cardiovasculare, cum ar fi fumatul, istoric familial recent de boli cardiovasculare sau istoric de dislipidemie, ar trebui sa ia in considerare o evaluare medicala daca nu au facut una in ultimele 12 luni. Evaluarea medicala a pacientilor cu parodontita ar trebui sa includa o examinare fizica completa si o masurare anuala a tensiunii arteriale in repaus (5 minute asezat cu picioarele pe podea si atentie asupra dimensiunii mansonului).
  • Categoria C: Pacientii cu parodontita care au 2 sau mai multi factori de risc major aterosclerotic ar trebui indrumati pentru evaluare medicala, daca nu au facut una in ultimele 12 luni. Evaluarea medicala a pacientilor cu parodontita ar trebui sa includa un profil al lipidelor sangvine (colesterol total, LDL si HDL colesterol, trigliceride) si masurarea glicemiei. O determinare a PCR plasmatice este optionala, dar trebuie luata in considerare, deoarece studiile recente au sugerat ca nivelele crescute de PCR plasmatica ar avea valoare adaugata prin faptul ca ajuta in a determina cat de agresiv trebuie tratati factorii de risc standard, mai ales in ceea ce priveste schimbarea stilului de viata.

In consecinta, tratamentul afectiunilor cardiovasculare trebuie sa cuprinda si o evaluare parodontala, urmata de tratamentul parodontitei.

Dr. Alina Andronovici
Medic stomatolog,
Specialist parodontologie
DENTESSE Clinici Dentare