Termen cautat
Categorie

Avantajele sigiliilor dentare


Autor: bcristina

Sigilarea dentara se face prin aplicarea unui material de plastic sau a unei substante rasinoase care are rolul de a inveli dintele si de a preveni aparitia cariilor. In general sigilarea dentara este efectuata la nivelul molarilor si a premolarilor, zona cu o incidenta mai mare in ceea ce priveste aparitia cariilor.Molarii si premolarii nu au suprafata neteda, ci dimpotriva de multe ori prezinta fisuri sau denivelari adanci. In aceste locuri sunt adunate resturi de mancare, ce nu pot fi indeparate in timpul periajului.

Care este utilitatea sigiliilor dentare?

Sigiliile dentare au rolul de a proteja dintii de aparitia cariilor. Daca in trecut acestea erau folosite numai pentru copii, in prezent sigiliile dentare pot fi aplicate persoanelor de orice varsta. Mai mult decat atat, costul acestui tip de tratament este mult mai mic decat aplicarea plombelor dentare.

In cazul copiilor, sigiliile dentare sunt aplicate pe molarii de lapte pentru a preveni aparitia cariilor. Astfel, molarii permanenti pot creste in siguranta. Specialistii recomanda utilizarea acestui tip de tratament nu numai pe molarii permanenti ci si pe premolari si bicuspizii permanenti, imediat ce acestia cresc. Singura conditie pentru aplicarea sigiliilor dentare in siguranta este mentinerea cavitatii bucale uscate in timpul procedurii.

In cazul adultilor sigiliile dentare sunt recomandate cu precadere persoanele cu un risc ridicat de aparitie a cariilor. Adresati-va medicului stomatolog pentru a afla daca aceasta forma de tratament este potrivita nevoilor dumneavoastra. Desi sigiliile dentare pot fi aplicate si pe dintii care prezinta semne incipiente de degradare, odata ce caria s-a format este necesara plombarea dintelui.

Pregatirea pentru aplicarea sigiliilor dentare

Aplicarea sigiliilor dentare este o procedura usoara, rapida, care nu implica durere. In aceste conditii, procedura poate fi efectuata in cadrul unui control stomatologic de rutina. Este necesar, insa, ca pacientul sa ramana nemiscat in timpul procedurii, atfel incat sigiliul sa fie atasat in bune conditii de dinte.

Aplicarea sigiliilor dentare

Medicul stomatolog va curata dintele, astfel incat la acest nivel sa nu ramana resturi de mancare, apoi va usca zona respectiva. Sigiliul se aplica in forma lichida, intarindu-se intr-un interval de 20-60 de secunde.

Dupa aplicarea sigiliilor dentare

Studiile de specialitate au relevat faptul ca sigiliile dentare pot rezista pana la 15 ani. In cadrul controalelor stomatologice de rutina, medicul specialist va verifica starea acestora, iar daca va fi nevoie, sigiliile pot fi inlocuite.

In cazul aplicarii sigiliilor dentare la copiii, pasii pe care trebuie sa ii urmati sunt urmatorii:

  • periati dintii de 2 ori pe zi, folosind o cantitate de pasta de dinti cu fluor cat dimensiunea unui bob de mazare;
  • folositi ata dentara dupa fiecare periaj;
  • asigurati-va ca micutul primeste cantitatea necesara de fluor, atat din apa potabila cat si din alte surse;
  • efectuati periodic vizite la medicul stomatolog.

Riscuri

Desi incidenta acestor cazuri este redusa, unele persoane sunt alergice la plastic si componentii plasticului. O grija deosebita a fost acordata in acest sens bisfenolului A, substanta regasita in compozitia unor sigilii dentare. Daca va confruntati cu probleme de acest gen este bine sa anuntati medicul specialist inainte de aplicarea sigiliilor dentare.

Bibliografie

http://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.WSIHW000/st.31845/t.32135/pr.3.html