Termen cautat
Categorie

Albirea dentara


Autor: dentesse

Cosmetica dentara a castigat destul de mult teren si in Romania, dupa ce aceasta se afla deja in practica stomatologica a tarilor din vest. Estetica dentara, datorita evolutiei societatii si a exigentelor profesionale si statutare, iese in intampinarea imbunatatirii fizionomiei faciale si a interrelationarii sociale. De la metode mai simple, precum albirea dentara, pana la metode mai complexe ce implica fatetari fizionomice de corectare a coloristicii, formei si pozitiei dintilor, estetica dentara incearca sa tina pasul cu necesitatile si tendintele cosmetice.

Printre cele mai obisnuite manopere de cosmetizare a zambetului, cu rezultate vizibile, de durata si usor de aplicat se afla albirea dentara. Culoarea normala si naturala a smaltului este alb-translucida, nuantata de culoarea dentinei ce se afla imediat sub acesta si avand in mod firesc culoarea galbena. Datorita structurii poroase ale dentinei si a anumitor factori ce vin din "nervul" dentar si trec in aceasta se obtin niste nuante de maroniu, maroniu-roscat sau maronui-gri. In final culoarea pe care o observam se datoreaza atat unor factori din exteriorul dintelui cat si din interiorul acestuia, cu predominanta celui din urma. Astfel simpla periere a dintilor ne va ajuta sa realizam cel mult inlaturarea pigmentilor alimentari de pe suprafata smaltului, o albire dentara profesionala efectuandu-se in cabinetul medical cu ajutorul si sub supravegherea medicului dumneavoastra dentist.

Procedeul de albire duce la aparitia stari de sensibilitate dentara TEMPORARA. Motivul acestei sensibilitati este datorat gelurilor de albire ce patrund prin structura smaltului pana in cea a dentinei, unde sunt prezente niste terminatii nervoase microscopice ce provin de la pulpa dentara.

Limitele albirii dentare se opresc la petele albe, maronii sau negre datorate cariilor dentare, ce pot fi inlaturate prin curatarea acestora si obturarea lor cu materiale compozite asemanatoare culorii dintelui. O alta categorie de pete ce nu pot fi indepartate prin procedeul de albire sunt cele datorate excesului de fluor in structura dentara sau a petelor aparute in urma tratamentelor cu tetracicline realizate in perioada copilariei, acestea putand fi mascate doar prin realizarea de fatete ceramice sau de coroane ceramice.

Albirea dentara se poate realiza doar dupa o consultatie prealabila cu medicul dumneavoastra dentist, pentru a determina cauza colorarii dintilor si implicit metoda cea mai adecvata pentru albire. In urma consultatiei va fi in primul rand necesara o buna igienizare a cavitatii orale, urmata ulterior de tratatrea dintilor cu afectiuni dentare si gingivale. In urma procedeului de albire vor fi necesare inlocuirea plombelor si/sau lucrarilor protetice ce nu corespund noii culori obtinute.

Metode si produse de albire a dintilor:

  1. Pastele de dinti cu efect de albire reusesc sa indeparteze petele recente datorate unei mese ce a cuprins alimente colorate, ingerate proaspat.
  2. Gelurile de albire pentru acasa - se pot obtine doar de la medicul stomatolog in functie de cauza colorarii dintilor si vor fi aplicate timp de mai multe zile cate 4-8 ore pe zi, in functie de concentratia gelului, care poate fi peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida (10-16%), pana la obtinerea unei nuante acceptate de catre pacient, dar nu mai mult de doua saptamani.
  3. Gelurile de albire pentru utilizarea in cabinet au o actiune mult mai rapida (45-90 minute) si sunt tot peroxizi, dar cu o concentratie de 35-36%. Vor fi aplicate STRICT sub supravegherea medicului stomatolog, in cabinet, cu protectie gingivala. Efectul este imediat, pacientul fiind beneficiarul unui nou "look" in timp record.
  4. Albirea cu ajutorul plasmei este realizata cu ajutorul gelurilor de peroxid de hidrogen activate de radiatia luminoasa cu o intensitate si durata controlate, dealtfel, cea mai eficienta si rapida metoda de albire (numai 45 minute) in cabinetul stomatologic

Toate metodele de albire profesionale beneficiaza, dupa procesul in sine, de tratamente destinate desensibilizarii dentare, astfel incat confortul ulterior sa fie pe masura efectelor cosmetice obtinute. Aceste tratamente sunt realizate doar cu ajutorul produselor profesionale pe care le puteti gasi numai in cabinetele stomatologice.

Orice alta metoda de albire dentara efectuata in afara recomandarilor medicului stomatolog, realizata cu produse cumparate prin intermediul mass-media sau a magazinelor nespecializate prezinta riscuri majore pentru sanatatea dumneavoastra dentara. Prin urmare, nu ezitati sa va adresati cu incredere medicului stomatolog, singurul in masura sa va recomande cea mai potrivita si eficienta metoda de albire a dintilor dumneavoastra.

Dr. Radu Silviu
Medic stomatolog
DENTESSE Clinici Dentare