Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/08/2021
Data stire

VIRUSUL ZIKA Genetica poate modifica tantarul care transmite Zika


Autor: elena

Modificarea genetică poate reduce populaţia ţânţarilor femele şi a controla astfel vectorul care transmite virusurile Zika, Dengue sau Chikunguńa, potrivit unui studiu publicat de revista Trends in Parasitology, citat de EFE.

Cercetători de la Universitatea Virginia Tech (SUA) au propus introducerea de gene masculine la populaţiile de ţânţari pentru a-i transforma în masculi sau pentru a-i ucide.

Oricare din cele două rezultate ar contribui la diminuarea populaţiilor de ţânţari şi la stăvilirea propagării virusului transmis de acest ţânţar, având în vedere că doar femelele se hrănesc cu sânge, în timp ce masculii se alimentează cu nectar.

'Încercăm să probăm ipoteza că inserţia de gene care determină masculinitatea 'Nix' în genomul ţânţarilor femelă poate produce masculi sterili sau fertili sau pur şi simplu ucide femelele", a explicat Zhijian Tu, unul din autorii studiului.

'Combinarea 'Nix' cu tehnologia genetică CRISPR-Cas9 ar putea să ne ajute să îndeplinim obiectivele neîndeplinite cu anterioarele campanii de eradicare a ţânţarului 'Aedes aegypti' (care transmite Zika, Dengue şi Chikunguńa), prin introducerea de gene masculine la populaţiile de ţânţari", a subliniat Zach Adelman, alt coautor al studiului.

Modificarea genetică ridică şi unele chestiuni de etică astfel încât Academia Naţională de Ştiinţe, Inginerie şi Medicină din SUA elaborează în prezent recomandări pentru o cercetare responsabilă în domeniul organismelor neumane.

America Latină este regiunea cea mai afectată de actual focar al Zika, cu 26 din cele 30 de ţări şi teritorii care au reportat cazuri de transmitere locală a virusului.

18-02-2016
Tip
Stiri externe