Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/08/2021
Data stire

VIRUSUL ZIKA Cazurile de microcefalie au crescut cu 10 la suta in Brazilia in ultima saptamana


Autor: elena

Numărul cazurilor de sugari cu microcefalie din Brazilia a crescut cu 10% în ultima săptămână, totalizând 508 cazuri de la debutul epidemiei de Zika, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii, în care acest virus este suspectat că provoacă malformaţii cerebrale, informează agenţia France Presse (AFP).

Cele mai recente date, care erau din 12 februarie, consemnau existenţa a 462 de cazuri de microcefalie (reducerea perimetrului cranian, de natură să dăuneze dezvoltării intelectuale) confirmate între octombrie 2015 şi februarie 2016, faţă de o medie anuală de 150 de cazuri înainte de apariţia epidemiei de infecţie cu virusul Zika.

În plus, alte 3.935 de cazuri considerate suspecte sunt încă în curs de examinare, dintre care 39,9% au fost raportate de la începutul acestui an, a declarat ministerul. Restul cazurilor (60,1%) au fost înregistrate anul trecut.

Brazilia este ţara cea mai afectată de epidemie cu 1,5 milioane de persoane care au contractat virusul începând din anul 2015.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Margaret Chan şi oameni de ştiinţă americani sunt aşteptaţi în Brazilia în zilele următoare pentru a analiza situaţia la faţa locului.

Margaret Chan va sosi în Brazilia la 23 februarie, pentru o vizită de 48 de ore, a declarat marţi ministerul sănătăţii din această ţară.

La începutul lunii februarie, OMS a estimat că existenţa unei posibile legături între virusul Zika şi explozia de cazuri de malformaţii congenitale ar trebui studiată şi, prin urmare, constituie 'o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional ".

Experţii vor şti în "câteva săptămâni" dacă virusul Zika este o cauză a microcefaliei şi a sindromului Guillain-Barre (maladie neurologică care poate provoca paralizie ireversibilă sau deces), însă studiile clinice la scară mare pentru producerea unui vaccin nu ar trebui să înceapă mai devreme de cel puţin 18 luni, a avertizat recent OMS.

La aproape 70 de ani de la descoperirea Zika la o maimuţă în Uganda, nu există vaccin, tratament specific sau un test rapid de diagnosticare împotriva acestui virus, mai notează agenţia France Presse.

18-02-2016
Tip
Stiri externe