Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/08/2021
Data stire

Siria: 7.000 de morti si 155.000 de raniti de razboi in 2015 in centre sustinute de Medici fara Frontiere


Autor: elena

Şapte mii de morţi şi aproape 155.000 de răniţi au fost înregistraţi în 2015 din cauza războiului din Siria numai în structurile sanitare susţinute de Medici fără Frontiere (MfF), conform unui raport al organizaţiei nonguvernamentale publicat joi, scrie AFP.

Bilanţul este 'extrem de îngrijorător' deoarece "cele 70 de spitale şi centre de tratament improvizate care beneficiau de un ajutor regulat din partea MfF nu reprezintă decât o mică parte din structurile medicale din Siria", notează ONG-ul.

Femeile şi copii reprezintă 30-40% dintre victime, "ceea ce sugerează că zonele locuite de civili au fost constant ţinta bombardamentelor aeriene sau a altor tipuri de atacuri", relevă Medici fără Frontiere.

Creşterea numărului morţilor şi răniţilor corespunde "mai multor ample ofensive militare şi implicării forţelor armate aeriene ruse, franceze şi britanice în conflictul din Siria".

Conform raportului, 94 de atacuri aeriene şi tiruri de rachetă au lovit 63 de structuri susţinute de MfF, conducând la distrugerea totală a 12 dintre ele, în timp ce inclusiv 91 de membri ai personalului medical au murit sau au fost răniţi.

'După cinci ani de război în Siria, infrastructura sanitară este decimată", constată ONG-ul.

Luni, cinci tiruri de rachetă au vizat cinci stabilimente medicale, între care şi unul susţinut de MfF, şi două şcoli la Alep şi Idlib, în nordul ţării, făcând aproape cincizeci de morţi şi numeroşi răniţi, conform ONU.

În raportul său, MfF evidenţiază de asemenea patru atacuri aşa-numite cu 'dublu impact', care lovesc echipele de salvare sau structurile sanitare la scurt timp după un prim atac, în momentul în care acestea ajung la faţa locului sau când răniţii se deplasează într-un centru sanitar.

'Obligaţia de a-i proteja pe civili împotriva violenţelor de război nu este respectată", în contextul în care sunt 'în mod deliberat' vizate şcoli, clinici, moschei şi pieţe, ceea ce constituie "o încălcare a dreptului internaţional umanitar", precizează MfF.

În afară de morţii şi de răniţii de război, ONG-ul deplânge şi 'foametea'. În oraşul asediat Madaya, în regiunea Damasc, unde niciun convoi cu ajutoare medicale şi alimentare nu a primit permisiunea să intre, 49 de persone au murit de foame între 1 decembrie 2015 şi 29 ianuarie 2016, adaugă MfF.

18-02-2016
Tip
Stiri externe