Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/09/2021
Data stire

Pistol (CNSCBT): Nu avem gripa porcina; cele 12 persoane care au murit - confirmate cu virus gripal sezonier


Autor: elena

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat joi că în România nu există gripă porcină, precizând că cele 12 persoane care au murit în ultima săptămână au fost confirmate cu virus gripal sezonier.

'Nu există gripă porcină, la noi, în România, evoluează gripă umană sezonieră. Evoluţia la nivel naţional are încă o intensitate medie, încă se păstrează incidenţa în intervalul aşteptat pentru această perioadă a anului. Există focare locale în Municipiul Bucureşti şi în câteva judeţe apropiate, în sudul ţării unde pare că incidenţa creşte", a spus Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă la INSP.

Ea a arătat că, până în prezent, au fost înregistrate în jur de 91.000 de cazuri de infecţii acute respiratorii, care înseamnă cazuri de gripă, pneumonii şi alte tipuri de viroze, ceea ce este reprezintă cu 12% mai puţin faţă de sezonul precedent.

Directorul CNSCBT a precizat că în ultima săptămână au fost înregistrate 319 cazuri de gripă clinică şi 43 de cazuri cu infecţii acute respiratorie severă.

'Au decedat în săptămâna anterioară, 8-14 februarie, 12 persoane, toate confirmate cu virus gripal sezonier. În total, de la începutul acestui sezon, numărul de decese a ajuns 21", a arătat Adriana Pistol, care a subliniat că 91% din aceste cazuri soldate cu deces au avut loc la persoane cu boli cronice, iar majoritatea nu erau vaccinate antigripal.

Medicul Roxana Şerban, coordonator naţional PN 1.5 IN în INSP, a precizat că, din 621.000 de doze de vaccin antigripal achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru anul acesta, 598.502 de persoane s-au vaccinat. Ea a recomandat prezentarea la medicul de familie şi vaccinarea antigripală.

18-02-2016
Tip
Stiri interne