Termen cautat

Scaderea interesului pentru activitatea sexuala in cazul femeilor


Imagini

GENERALITATI

Pentru foarte multe femei, o serie de factori precum stresul de la locul de munca, problemele din cadrul cuplului, menopauza, scaderea secretiei hormonale si altele se vor reflecta la nivelul vietii sexuale ale acestora.

Diminuarea sau chiar pierderea totala a interesului fata de activitatile de natura sexuala este cunoscuta sub denumirea de tulburare hipoactiva a dorintei sexuale si reprezinta cea mai des intalnita tipologie de disfunctie de natura sexuala, in cazul femeilor aflate la orice varsta.

Cercetarile si studiile recente au evidentiat faptul ca circa o treime din femeile care au varstele cuprinse intre 18 si 59 de ani manifesta simptomatologia specifica pierderii interesului fata de orice activitati de natura sexuala, iar acest fapt nu exista doar in mintea acestora.

Principala problema, in cazul barbatilor, este constituita de disfunctia erectila, iar, pe de alta parte, in cazul femeilor, problema consta intr-o combinatie de cauze psihice si fizice care nu pot fi eliminate doar prin intermediul administrarii unor medicatii specifice.

Sexualitatea femeilor este una extrem de complicata, implicand o multitudine de aspecte. Oricat s-ar incerca simplificarea acesteia astfel incat sa poata exista un tratament standard pentru astfel de probleme, acest lucru nu va fi posibil.

Introducerea tratamentelor pentru impotenta in cazul barbatilor din ultima perioada a avut drept efect impulsionarea cercetarilor asupra posibilelor cauze ale disfunctiei sexuale atat in randul femeilor, cat si in cel al barbatilor, iar, in prezent, au inceput sa fie disponibile anumite terapii extrem de eficiente care ajuta la redobandirea dorintei sexuale.

CE PRESUPUNE SCADEREA DORINTEI SEXUALE?

Contrar tuturor miturilor care se vehiculeaza, specialistii afirma ca frecventa contactelor sexuale nu are vreo legatura cu satisfactia sau dorinta de natura sexuala. Expertii afirma ca nu exista o frecventa sexuala normala care sa se poata aplica in cazul tuturor femeilor, in aceeasi maniera, de asemenea, nu exista un set de comportamente stas in aceasta directie. Lucrurile se modifica diferit, in cazul fiecarei femei, in parte, odata cu trecerea anilor.

Doar in momentul in care o femeie manifesta o scadere marcanta a interesului pentru orice acitivitate de natura sexuala si acest lucru va avea un impact destul de puternic asupra vietii sale cotidiene, fiind cauzator de stres, avem de a face cu o tulburare legata de scaderea interesului pentru activitatile sexuale.

Dorinta sexuala are implicatii mult dincolo de problemele legate de un libidou scazut. Viata sexuala nu este altceva decat o componenta biologica a dorintei si va fi reflectata sub forma interesului sexual spontan, aici fiind incluse si fanteziile erotice, visele cu ochii deschisi sau gandurile cu tenta sexuala.

Chiar daca organismul nostru semnaleaza intr-un fel sau altul intentia de a actiona sau nu este cazul, cu totii avem un anumit nivel al dorintei sexuale. Aceasta se va diminua, insa, odata cu inaintarea in varsta si in functie de diferiti factori de natura fiziologica. Dorinta sexuala incorporeaza acesti factori fiziologici alaturi de unii interpersonali care creeaza placerea de a fi o persoana sexuala. Simtul intimitatii in cadrul unei relatii se afla atat inainte, cat si dupa excitatia sexuala. De pilda, exista cazuri cand barbatul, desi este innebunit dupa sotia sa, chiar daca este excitat, poate nu isi doreste sa fie sexual cu aceasta in particular. Astfel, toate aspectele care tin de dorinta sexuala trebuie examinate cu o mare minutiozitate pentru a descoperi care este, de fapt, cauza problemelor.

CAUZELE DISPARITIEI PARTIALE SAU TOTALE A INTERESULUI FATA DE ACTIVITATILE SEXUALE LA FEMEI

Cele mai frecvente cauze pentru care femeile ajung sa isi piarda interesul pentru orice activitati de natura sexuala includ urmatoarele:

  • Probleme cu partenerul in cadrul vietii de cuplu care pot include: tulburari in ceea ce priveste performantele sexuale ale acestuia, lipsa unei satisfaceri la nivel emotional in cadrul relatiei cu persoana iubita, existenta unui copil. Toate cele enumerate anterior pot afecta dorinta sexuala a femeii.
  • Influente socio-culturale: presiunile exercitate asupra femeii de catre persoana iubita, stresuri diferite legate de locul de munca, familie, prieteni etc.,imaginile media asupra sexualitatii care, in prezent pot afecta destul de mult dorinta sexuala feminina.
  • Diminuarea secretiei de testosteron, hormon care este direct raspunzator de afectarea comportamentului sexual atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor. Secretia acestui hormon isi va atinge punctul maxim in jurul varstei de aproximativ 20 de ani, in ceea ce priveste femeile, apoi va incepe sa se diminueze treptat pana in jurul menopauzei cand va inregistra o scadere destul de marcanta.
  • Probleme de natura medicala: diferite afectiuni medicale care includ depresia sau disfunctii tiroidiene, endometrioza, fibromul uterin. Toate acestea au capacitatea de a afecta atat fizic, cat si din punct de vedere psihic comportamentul sexual al femeilor.
  • Medicatii: unele antidepresive mai ales cele de ultima ora care au in compozitia lor anumiti inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, contraceptivele cu administrare pe cale orala, antihipertensivele. Astfel de medicamente pot sa afecteze comportamentul sexual in diferite maniere, diminuandu-l prin afectarea fluxului sanguin sau prin scaderea nivelului de testosteron care este disponibil.
  • Varsta femeii este un alt factor pentru scadrea dorintei sexuala din cauza faptului ca nivelul sanguin de androgeni va scadea, treptat, odata ce aceasta inainteaza in varsta.

RESTABILIREA DORINTEI SEXUALE A FEMEII

Avand in vedere faptul ca, in cazul femeilor, pierderea dorintei legate de orice activitate sexuala este cauzata de un amalgam de factori mentali si fizici, de regula, vor fi necesare mai multe tipuri de tratamente in vederea rezolvarii problemelor. Astfel de probleme, in cazul femeilor, sunt mult mai complexe, dat fiind faptul ca ele nu manifesta doar o singura nemultumire. Asadar, este necesara o atentie sporita in ceea ce priveste modalitatile de tratament care vor fi aplcate pentru rezolvarea problemei.

Mai intai, este necesara stabilirea cu exactitate a factorilor care cauzeaza diminuarea dorintei in legaturi ca activitatile de natura sexuala, iar, dupa aceasta, optiunile de tratament posibile pot include urmatoarele:

Schimbarea medicamentelor pe care femeia si le administreaza sau a dozelor acestora: in cazul in care problema sexuala este cauzata de administrarea medicatiilor, medicamentele pot fi inclocuite cu altele care manifesta mai putine reactii adverse sau pot fi utilizate terapii alternative pentru diferitele probleme pentru care femeia isi administreaza medicatia. De pilda, daca problema scaderii secretiei de testosteron  ar putea fi cauzata de catre contraceptia orala, este indicata utilizarea unei alte formule sau, pur si simplu, folosirea unei metode contraceptive diferite.

Tratamentul afectiunilor asociate disfunctiei sexuale: exista diferite probleme medicale care au capacitatea de a contribui la scaderea dorintei in legatura cu activitatea sexuala, iar aceste afectiuni vor necesita tratament medical, de exemplu, cum ar fi indepartarea pe cale chirurgicala a fibroamelor dureroase sau tratamentul medicamentos in legatura cu acestea.

Consiliere relationala sau terapia sexuala: aceasta solutie se afla, de dapt, in capul liste de solutii pentru disfunctiile sexuale ale femeii, terapiile sexuale fiind extrem de eficiente pentru indivizi sau cupluri. Disfunctia sexuala va afecta ambele parti ale unui cuplu si problema trebuie dezbatuta separat sau impreuna in cadrul sedintelor cu un specialist in astfel de probleme psihologice.

Administrarea estrogenilor vaginali: in cazul femeilor care au trecut de menopauza, diminuarea secretiei vaginale ar putea fi tratata cu succes cu ajutorul cremelor vaginale care au in componenta lor estrogeni.

Terapia cu testosteron: nu exista inca vreun medicament sau vreun hormon care sa fi fost aprobat in vederea tratamentului problemelor de natura sexuala, in cazul femeilor. Cu toate acestea, un numar extrem de mare de ginecologi recomanda terapia cu testosteron, in cazul femeilor care au probleme cu diminuarea apetitului sexual, pentru restabilirea nivelului normal al testosteronului, in perioada dinaintea menopauzei. In stadiul de studiu se afla insa o serie de terapii bazate pe acest hormon care implica solutii de baza de patch-rui cutanate sau tablete care sunt destinate numai pentru tratamentele disfunctiilor sexuale ale femeilor. Studiile care s-au desfasurat, pana in acest moment, privind utilizarea patch-urilor cutanate cu testosteron pentru dorinta sexuala scazuta la femei au demonstrat faptul ca acestea imbunatatesc semnificativ dorinta sexuala si gradul la care femeile vor fi satisfacute. In prezent se mai afla in plina desfasurare niste studii legate de astfel de patch-uri care sunt aplicate la femei aflate la menopauza si la anumite femei care au suferit o interventie chirurgicala, totodata, la unele paciente aflate in cadrul unei menopauze precoce secundare anexectomiei bilaterale sau chimioterapiei.

NU EXISTA SOLUTII MIRACULOASE

In ceea ce priveste evaluarea tratamentelor in vederea eliminarii tulburarilor sexuale, specialistii ne dezvaluie faptul ca este extrem de important efectul placebo care se bazeaza pe asteptarile pacientilor in legatura cu tratamentul pe care il urmeaza. Acesta reprezinta motivul pentru care medicatiile trebuie testate alaturi de un placebo (care presupune pastile care nu contin nici o substanta activa in compozitia lor) pentru masurarea stiintifica a efectului real al tratamentului.

In acest mod, se explica si faptul ca exista o multime de suplimente care pretind a avea o eficienta enorma pentru tratamentul problemelor de natura sexuala, cum ar fi si dorinta sexuala diminuata. Avand in vedere faptul ca asteptarile au un rol foarte important in ceea ce priveste dorinta sexuala, astfel de produse cu compozitie naturista pretind ca au efecte de mare succes cand, de fapt, este vorba doar despre un efect placebo. Specialistii atrag atentia femeilor sa constientizeze faptul ca orice medicament sau produs naturist pe care ele le utilizeaza in vederea rezolvarii unor astfel de probleme si disfunctii nu a fost testat pentru siguranta sau pentru eficacitate.

CERCETARI AFLATE IN CURS DE DESFASURARE

Presedintele Societatii de Sanatate a Femeii, Phylis Greenberger, evidentiaza faptul ca exista un numar considerabil mai mare de femei care se plang de diferite probleme de natura sexuala decat numarul barbatilor care au astfel de disfunctii, cu toate acestea, cercetarile si tratamentele in legatura cu afectiunile in cazul femeilor sunt surprinzator de inapoiate.

De pilda, din anul 1990 pana in 1999 s-au publicat aproximativ 5000 de studii privind functia sexuala in cazul barbatilor si numai 2000 de studii in legatura cu functia sexuala feminina. Totusi, cercetarile recupereaza teren, treptat, in era post-Viagra, dupa cum afirma medicii de specialitate.

In prezent, se desfasoara o multitudine de studii calitative privind disfunctia sexuala feminina, spre deosebire de cele desfasurate pana acum, studii care erau de durata foarte scurta, fiind foarte rar proiectate profesionist. Specialistii mai afirma ca este foarte reconfortant faptul ca se spera la aparitia unor noi produse disponibile pentru femei, pe langa acela ca se desfasoara tot mai multe studii in legatura cu problemele sexuale feminine, studii extrem de bine proiectate.

Comentarii

Visul de a trai fara vreo bataie de cap e ca apus, avem probleme mereu, luam contraceptive, avem efecte, de aceea senzatia de capcana nu ma lasa si am cautat sa previn violenta subversiva a pilulelor cu 4Femina. Super marfa doar pentru femei.

Visul de a trai fara vreo bataie de cap e ca apus, avem probleme mereu, luam contraceptive, avem efecte, de aceea senzatia de capcana nu ma lasa si am cautat sa previn violenta subversiva a pilulelor cu 4Femina. Super marfa doar pentru femei.