Termen cautat

Ponturi pentru mentinerea vietii sexuale active chiar si dupa menopauza.


Autor: george
Imagini

Multe dintre femeile din ziua de astazi se intreaba daca schimbarile hormonale din timpul menopauzei pot afecta in vreun fel viata sexuala. Raspunsul la aceasta intrebare este unul pozitiv, deoarece lipsa estrogenului poate influenta apetitul sexual al femeilor si viata sexuala dupa menopauza. In acest sens, multe dintre cele care ating varsta menopauzei si a postmenopauzei pot constata ca excitarea sexuala apare mai greu, sau ca sunt mult mai putin receptive la atingeri si mangarieri, iar acest lucru se concretizeaza de cele mai multe ori in scaderea libidoului. De asemenea nivelul scazut al estrogenului duce la scaderea gradului de vascularizare de la nivelul vaginului, iar acest lucru atrage dupa sine scaderea gradului de umezire al vaginului care afecteaza viata sexuala dupa menopauza. Trebuie sa stiti insa ca scaderea nivelului de estrogen din organism nu este singura problema care afecteaza viata sexuala a femeii. Putem include in aceasta categorie si factori precum: incontinenta urinara, tulburari ale somnului, depresii si stari de anxietate, stres, si chiar anumite tipuri de tratament urmate in aceasta perioada. La fel de important de stiut este si faptul ca nu toate femeile resimt aceste simptome odata ajunse la menoapuza. Dimpotriva statisticile precizeaza faptul ca unele femei prezinta chiar o crestere a libidoului in aceasta perioada, datorita disparitiei riscului unei sarcini nedorite.

Cateva ponturi pentru combaterea scaderii apetitului sexual si pentru ameliorari in viata sexuala dupa menopauza.

1. Ameliorarea scaderii nivelului de umiditatea vaginala
In timpul si dupa atingerea perioadei de menopauza este recomandata folosirea lubrifiantilor pe baza de apa pentru cresterea lubrifierii zonei vaginale. In plus, acestea sunt destul de compatibile cu latexul din care sunt alcatuite prezervativele si nici nu creaza un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor, spre deosebire de celelalte tipuri de lubrifianti.

2. Imbunatatirea apetitului sexual in timpul si dupa perioada menopauzei
Multe tratate medicale vorbesc despre tratamente pentru suplinirea nivelului de estrogen din organism. Este foarte important sa stiti insa ca studii efectuate recent au relevat faptul ca in timp aceste tratamente nu numai ca nu impiedica dezvoltarea bolii arteriale coronariene, ci chiar grabeste aparitia acesteia. Chiar daca poate fi dificil, este indicat ca in aceasta perioada sa va adresati medicului specialist. Acesta va poate indruma, impreuna cu partenerul dumneavoastra de viata catre o persoana specializata in tratarea disfunctiilor sexuale.

Daca totusi considerati ca nu este necesar sa apelati la ajutorul unui consilier, exista cateva metode care tin de autoeducare, ce pot ajuta la imbunatatirea vietii sexuale chiar si in timpul menopauzei:

  • incercati sa va „redescoperiti” anatomia corpului, functiile sexuale si sa asimilati schimbarile normale aparute odata cu varsta, precum si schimbarile aparute in comportamentul sexual precum si raspunsul dumneavoastra la stimuli sexuali.
  • suplimentati stimularea sexuala prin folosirea materialelor erotice, precum carti si filme, masturbare dar si eliminarea rutinei din viata sexuala;
  • folositi tehnici aditionale care sa va ajute sa va relaxati si sa scapati de anxietate. Aceste tehnici pot cuprinde fantezii erotice sau non-erotice, muzica, filme, etc;
  • stimulare sexuala noncoitala (stimulare sexuala fizica ce nu include penetrarea), precum masajul erotic. Acete tehnici ajuta la relaxarea partenerilor, facilitand totodata comunicarea intre acestia;
  • evitati durerile apeland la pozitii care va pot permite sa controlati profunzimea penetrarii.

O alta intrebare frecventa care apare in cazul femeilor care ating varsta menopauzei este legata de posibilitatea contactarii bolilor cu transmitere sexuala (BTS). Tocmai din acest motiv este foarte important sa constientizati faptul ca acest risc ramane pe toata perioada cat sunteti activa sexual si nu se schimba sau amelioreza odata cu varsta sau schimbarile sistemului dumneavoastra reproducator sau dispar din viata sexuala dupa menopauza. In consecinta chiar daca riscul unei sarcini nedorite dispare in timp, posibilitatea contactarii unei BTS se pastreaza pana la sfarsitul vietii sexuale a unui individ.
Un alt lucru important pe care trebuie sa il aveti in vedere este faptul ca nu numai femeile se confrunta cu aceasta schimbare odata cu inaintarea in varsta. Destul de frecvent intalnita si la barbatii de varsta a treia este nevoia unei stimulari mult mai directe si mai intense pentru obtinerea unei erectii. In acest fel se poate explica de ce cuplurile care s-au confruntat cu acest tip de schimbari sunt mult mai centrate pe mangaieri si afectiune, decat pe consumarea unui act sexual cat mai pasional.

Bibliografie

http://www.ourbodiesourselves.org/book/companion.asp?id=26&compID=47, http://www.webmd.com/menopause/guide/sex-menopause