Termen cautat

Nimfomania


Imagini

Ce este nimfomania ?

Nimfomania reprezinta o disfunctie feminina de ordin sexual  si de natura mentala care se manifesta prin prezenta unei insatisfactii sexuale permanente. Aceasta este insotita si de sentimente continue de frustrare, iar, in termeni de specialitate, este cunoscuta sub denumirea de erotomanie sau hipersexualitate.

Care sunt cauzele care provoaca manifestarea erotomaniei sau nimfomaniei ?

Pana in momentul actual, cauzele exacte de declansare a acestei disfunctii sexuale nu sunt cunoscute cu certitudine, insa medicii de specialitate sustin ca aceasta manifestare este provocata de anumiti facori care includ:

Anomalii la nivelul creierului: de cele mai multe ori, acele anomalii care se inregistreaza la nivelul creierului apar drept urmare a unor boli sau a unor conditii medicale care au drept efect lezarea unei portiuni din creier. Astfel, afectiuni precum scleroza multipla, epilepsia sau dementa au fost asociate, frecvent, cu nimfomania.

Androgenii: acestia reprezinta hormonii sexuali care se regasesc in organele sexuale femeiesti dar si in cele masculine, jucand un rol extrem de important in cadrul dezvoltarii si al manifestarii apetitului sexual. Cu toate ca oamenii de stiinta specializati in acest domeniu suspecteaza faptul ca androgenii reprezinta o cauza posibila a nimfomaniei, nu s-a putut stabili cu exactitate, pana in prezent, modul in care acesti hormoni au capacitatea de a influenta manifestarea acestei disfunctii sexuale.

Substantele naturale pe care le produce creierul: medicii de specialitate sunt de parere ca acele substante naturale pe care le produce creierul cum ar fi serotonina, dopamina si norepinefrina detin un rol extrem de important in cadrul manifestarii dorintelor legate de orice activitate sexuala, asadar, acestea constituite o cauza probabila a erotomaniei sau nimfomaniei.

Indiferent care sunt cauzele si factorii declansatori ai acestei disfunctii sexuale, este extrem de importanta constientizarea faptului ca nimfomania poate avea drept efecte starile depresive sau de anxietate, sentimente profunde de singuratate, senzatii de stres, asadar, femeile afectate sunt sfatuite cu tarie sa apeleze la ajutor de specialitate pentru a obtine tratamente necesare vindecarii sau mentinerii sub control a acestei disfunctii.

Tratamente pentru nimfomanie

Desi cauzele exacte ale declansarii nimfomaniei nu au fost stabilite inca, medicii de specialitate depun eforturi pentru a reusi sa tina aceasta disfunctie de ordin sexual sub control cat mai bine cu putinta prin intermediul unor petode care includ medicatii, psihoterapie sau terapie de grup. Cel mai important insa este ca pacientele care sufera de erotomanie sa ajunga sa constientizeze acest fapt si apoi sa incerce sa isi infraneze propria vointa de a intretine permanent activitati de natura sexuala.

S-au publicat numeroase studii de specialitate, in urma desfasurarii unor cercetari intense, care atesta faptul ca exista unele medicatii de tip psihiatric care ar putea avea beneficii in cazul tratamentului nimfomaniei. Un astfel de tratament va fi prescris fiecarei paciente de catre medicul sau personal care va tine seama si de toate conditiile medicale pe care aceasta le poate prezenta, la momentul respectiv, si anume tulburari obsesiv compulsive sau depresii. De asemenea, in acest sens, este indicata si administrarea unor medicamente antidepresive precum sertralina, paroxetina sau fluoxetina. In vederea tratamentului nimfomaniei, mai sunt indicati si anti-androgenii, niste medicamente care au fost concepute astfel incat sa aiba capacitatea de a inhiba efectele de natura biologica ale hormonilor sexuali. Astfel, aceste medicatii au rolul de reducere a apetitului sexual si a fanteziilor.

Exista si cazuri in care medicul de specilitate poate decide sa nu recurga la tratamente medicamentoase. La fel, de multe ori, se poate intampla ca administrarea de medicatii sa nu dea rezultate, iar am aceste cazuri se va utiliza posibilitatea apelarii la diferite tipuri de psihoterapie. Acestea includ:

  • Terapia cognitiv comportamentala

Acest tip de psihoterapie sprijina pacientele in identificarea propriilor lor trairi si a comportamentului deviant pe care il manifesta, apoi, conduce la substituirea acestuia cu unul pozitiv si sanatos.

  • Psihoterapia dinamica

Forma aceasta de psihoterapie are drept scop acela de a ajuta pacientele sa isi constientizeze propriile ganduri si a comportamentelor lor bazate pe subliminal, iar, apoi, le ofera acestora o motivatie noua si posibilitatea de a-si rezolva conflictele interioare.

  • Terapia de familie

Acest tip de terapie se bazeaza pe ideea ca nimfomania sau erotomania poate sa afecteze intr-o egala masura pe toti membrii familiei, astfel este foarte importanta incercarea de tinere sub control a problemei.

  • Terapia de grup

Aceasta terpie presupune ca persoanele cu probleme de acest gen sa se intalneasca, regulat, grupul format aflandu-se sub indrumarea unei persoane de specialitate, calificata in astfel de tratamente ale afectiunilor de ordin mental. Cand au loc intalnirile, in cadrul grupului, fiecare pacienta va vorbi deschis si liber si isi va explora, astfel, trairile emotiile si modalitatea de a relationa.

Indiferent care sunt factorii cauzatori care favorizeaza declansarea nimfomaniei, in momentul in care o femeie sesizeaza primele semne si simptome ale acestei disfunctii sexuale, aceasta trebuie sa se adreseze numaidecat medicului de specialitate pentru a putea beneficia de tratamentul potrivit inainte ca aceasta conditie sa ii afecteze prea mult viata.

Bibliografie

http://www.womenhealthzone.com/womens-health/how-nymphomania-disturbs-your-routine-lifestyle/, http://womanandlife.blogspot.com/2008/06/treatment-nymphomania.html