Termen cautat

Cauzele disfunctiilor sexuale feminine


Autor: cezara
Imagini

Cauzele producerii de disfunctii sexuale feminine sunt numeroase.

Scaderea secretiei de hormoni sexuali
Estrogenul si testosteronul ( femeile secreta de asemenea testosteron, dar in cantitati mult mai mici decat barbatii) joaca un rol important in aparitia dorintei sexuale. Ajungerea la menopauza, natural sau chirurgical (indepartarea uterului si a ovarelor) se insoteste de scaderea productiei de estrogen si testosteron. La unele femei menopauza determina o scadere a libidoului. In plus disparitia treptata a menstruatiei la menopauza favorizeaza uscaciunea mucoasei vaginale si lubrifierea insuficienta a vaginului in timpul excitatiei sexuale. Acest lucru poate face ca actul sexual sa fie dificil si dureros (dispareunie). Anorexia (pierderea apetitului) si amenoreea (absenta menstruatiei) reduce producerea de hormoni sexuali de catre ovare, favorizand uscarea mucoasei vaginale.

Sarcina
In mod normal, sarcina este departe de a fi un obstacol pentru viata sexuala. Pe parcursul primului trimestru de sarcina multe femei acuza o scadere a dorintei sexuale, mai ales datorita varsaturilor, durerii si cresterii in volum a sanilor, anxietatii , etc. In timpul celui de-al doilea trimestru, apetitul sexual tinde sa creasca datorita cresterii fluxului de sange la nivelul vaginului si perineului ceea ce faciliteaza stimularea sexuala. Cresterea libidoului este, de asemenea, datorata hormonului estrogen care se secreta in cantitate mai mare in timpul sarcinii. Odata cu sosirea copilului dorinta sexuala tinde sa scada din nou datorita complicatiilor in timpul nasterii, epiziotomiei,etc. Nasterea reduce tonusul musculaturii vaginale care joaca un rol important in atingerea orgasmului.

Afectiuni ale organelor genitale
Femeile care sufera de vaginite, infectii urinare, infectii cu transmitere sexuala sau vestibulite (inflamatie a mucoasei care inconjoara orificiul vaginal) acuza dureri vaginale si disconfort in timpul actului sexual si uscarea mucoasei vaginale. Endometrioza este o alta afectiune care provoaca dureri pelvine in timpul contactului sexual. Alergia la spermicide sau latex care se gasesc in prezervative provoaca dureri in timpul raporturilor sexuale. Afectiunile organelor genitale favorizeaza instalarea de disfunctii sexuale feminine.

Bolile cronice
Bolile grave si de lunga durata determina aparitia durerii si a oboselii si chiar a unor disfunctii sexuale feminine. Artrita, cancerul, diabetul zaharat, scleroza in placi, distrofia musculara, hipotiroidismul, insuficienta cardiaca sau renala sunt boli grave care afecteaza foarte mult stilul de viata, energia si statusul psihologic, afectand in mod indirect apetitul sexual. Sindromul Sjögren este o boala cronica autoimuna care determina aparitia uscaciunii mucoasei vaginale provocand dureri in timpul raporturilor sexuale.

Factorii psihologici
Stresul, depresia, anxietatea (teama) reduc dorinta sexuala. Oboseala este un factor care afecteaza frecvent activitatea sexuala a femeilor. Este o problema foarte raspandita in randul cuplurilor care se uita la televizor pana cand sunt epuizate si adorm. Lipsa de intimitate este un obstacol pentru activitatea sexuala. Un cuplu cu copii mici poate suferi de disfunctie sexuala. Convietuirea in conditii mizerabile a mai multor persoane de sex diferit poate fi un factor de disfunctie sexuala. Victimele abuzurilor sexuale adesea acuza durere foarte puternica in timpul actului sexul normal. Conflictele nerezolvate cu partenerul cu partenerul de viata de multe ori afecteaza dorinta sexuala. Solutionarea conflictelor poate fi necesara pentru a avea o viata sexuala normala.

Medicamentele
Medicamentele antihipertensive (care scad tensiunea arteriala) determina scaderea fluxului sanguin la nivelul clitorisului si a organelor genitale, ceea ce face dificila atingerea orgasmului. Pilulele contraceptive pot determina uscarea mucoasei vaginale la unele femei. Printre medicamentele care produc uscaciunea mucoasei vaginala se mai numara medicamentele antihistaminice si antidepresivele.

Spalaturile vaginale frecvente
Efectuarea frecventa a spalaturilor vaginale (de trei sau mai multe ori pe luna) pentru "igiena" are efect de modificare a echilibrului natural al florei vaginale si creste riscul de aparitie a vaginitei bacteriene. Vaginita bacteriana este o infectie a peretelui vaginal care se asociaza cu aparitia durerii in timpul contactelor sexuale.

Consumul excesiv de alcool, marijuana, cocaina si heroina pot duce disfunctii sexuale feminine.