Termen cautat

Priapism. Cauze si tratament


Imagini

Ce este priapismul?

Priapismul reprezinta mentinerea unei erectii persistente, erectie care nu este asociata, de cele mai multe ori, cu dorinta sau cu stimularea la nivel sexual.

Erectia, cand este produsa in mod normal, se datoreaza relaxarii muschilor de la nivelul penisului si faptului ca gradul de vascularizare a organului sexual masculin creste. Cresterea in dimensiune a muschilor din zona penisului are drept efect o exercitare a unei presiuni mai mari asupra venelor organului sexual. Dupa ce se produce ejacularea, presiunea exercitata este eliminata, muschii vor reveni la starea lor naturala si venele se vor relaxa, rezultatul fiind faptul ca erectia va disparea.

Care sunt cauzele priapismului?

Aceasta problema de ordin medical are un caracter destul de controversat in randul medicilor de specialitate, afectiunea manifestandu-se din cauza unei probleme la nivelul sistemului de erectie la barbati. Cauzele posibile ale dezvoltarii acestei conditii medicale includ urmatoarele:

  • anumite disfunctii la nivelul sangelui, de pilda, mieloma, talasemia, leucemia sau anemia celulelor in forma de secera
  • diferite traumatisme chirurgicale sau accidentale
  • posibile leziuni la nivelul sistemului nervos, mai ales in zona coloanei vertebrale
  • diabet sau scleroza multipla
  • consumul alcoolului in exces
  • anumite tratamente medicamentoase care au la baza prazosin, tradozon, clorpromazin, papaverina, fentolamina, alprostadil sau sildenafil (un compus activ care se gaseste in compozitia pastilei Viagra)

Ce metode de tratament exista in cazul priapismului?

In cazul in care erectia va fi mentinuta pentru o perioada mai mare de 4 ore, aceasta devine periculoasa si poate provoca anumite disfunctii la nivel erectil sau, in unele cazuri, poate conduce chiar la impotenta. Asadar, in situatii de acest tip prezentarea de urgenta la medicul de specialitate este un lucru neaparat necesar.

Este important de retinut, insa, si faptul ca cele mai multe cazuri de priapism vor disparea de la sine, in urma repetarii ejacularilor, a exercitiilor fizice sau a unor plimbari de scurta durata, dar efectuate intr-un pas vioi.

In cazul in care aceste remedii mentionate anterior nu dau rezultate, iar priapismul nu se va ameliora, prezentarea la medic este singura solutie ramasa. Acesta va prescrie tratamente medicamentoase pe baza de salbutamol sau terbutalina, in alte cazuri, presiunea sanguina putand fi eliminata prin intermediul introducerii unui ac la nivelul organului sexual. Aceasta procedura va fi insotita de injectarea heparinei sau a unei solutii saline in vederea evitarii coagularii sangelui.

Mai exista si cazuri rare cand afectiunea va necesita injectarea unui agent cum ar fi metaraminolul, procedura care va avea drept rezultat inhibarea reactiei. In unele situatii, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a putea fi evitate posibilele leziuni cu un grad mare de severitate la nivelul muschiului penisului.

Priapismul mai poate aparea ca reactie a organismului in cadrul tratamentului impotentei, caz in care medicul specialist va propune tehnici aditionale pentru remedierea afectiunii. Pe de alta parte, datorita ultimelor inovatii din acest domeniu medical si gratie progreselor inregistrate de industria farmaceutica in tratarea afectiunii, situatii precum cea descrisa anterior se intalnesc tot mai rar.

Tipuri de priaprism

In urma cercetarilor recente, s-a descoperit faptul ca priapismul poate sa survina in mod spontan sau ca o reactie a organismului la stimuli cum ar fi tratamentele cu diferite medicamente.

Din punct de vedere statistic, circa 35% dintre pacientii care au dezvoltat aceasta conditie medicala au avut cauzele priapismului necunoscute (cauze de natura idiopatica), iar 21% au prezentat simptomele afectiunii din cauze asociate cu consumul excesiv de alcool sau cu diferite tratamente medicamentoase.

Indiferent de factorii cauzatori, este esential ca pacientii care sufera de priapism sa primeasca un tratament, deoarece afectiunea poate genera complicatii de o severitate foarte mare cum ar fi disfunctii erectile sau chiar impotenta.

Bibliografie

http://www.netdoctor.co.uk/menshealth/facts/priapism.htm
http://www.magazine.ayurvediccure.com/what-is-priapism/