Termen cautat

Prevenirea cancerului testicular prin autoexaminarea testiculelor


Imagini

Cele mai multe campanii de prevenire a cancerului se refera, in ziua de azi, la palparea sanilor de catre femei pentru o depistare la timp a posibilelor probleme existente si in vederea aplicarii unui tratament cat mai devreme cu putinta. Intrebarea este insa, cate persoane de sex masculin sunt constiente de faptul ca, similar descoperirii cancerului mamar prin intermediul palparii sanilor, se poate descoperi si un cancer testicular printr-o simpla palpare a testiculelor?

Asadar, autoexaminarea acestora reprezinta o metoda extrem de simpla si care are o eficienta crescuta in vederea depistarii simptomelor precoce care insotesc un cancer testicular. Forma de cancer testicular este una dintre cele mai des intalnite cu care se manifesta la barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani.

Ce implica realizarea autoexaminarii testiculelor si cat de des se efectueaza aceasta?

Autoexaminarea testiculelor se va efectua regulat, fiind de preferat o data pe luna si in aceeasi zi a lunii. In vederea unei examinari cat mai concludente si cat mai simple, efectuarea acesteia este recomandat sa aiba loc dupa o baie, din cauza faptului ca, in acel moment, scrotul este mai relaxat si examinarea va fi usurata. Procedura de examinare a testiculelor este una foarte simpla iar durata realizarii sale este de doar cateva minute; aceste cateva minute, lunar, pot fi salvatoare de vieti:

  • se va examina cu grija si minutiozitate fiecare testicul, in parte
  • se vor utiliza ambele maini astfel: buricele degetelor se vor pozitiona pe partea superioara a testiculelor, iar restul palmei trebuie asezata in asa fel incat aceasta sa poata cuprinde partea inferioara si pe cea laterala a testiculelor
  • pielea scrotului va fi masata cu finete si miscata, in acelasi timp, insa cu o grija sporita pentru evitarea frecarii
  • intreaga suprafata a testiculelor va trebui examinata, avand grija ca aceasta sa nu prezinte noduli si sa fie foarte catifelata
  • partile laterale ale testiculelor se vor masa in vederea examinarii canalului spermatic, acesta avand un rol pentru inmagazinarea si pentru transportarea spermei; este necesara o grija sporita la posibilitatea confundarii acestui canal cu un nodul, asadar, trebuie retinut faptul ca nodulii anormali care sunt provocati de afectiunile testiculelor apar, de regula, pe partea din afata a acestora; in cazul in care totusi, natura formatiunii nu este indeajuns de clara, este recomandat neaparat un consult la medicul de specialitate

Ce afectiuni se pot descoperii in urma autoexaminarii?

Afectiunea cu cea mai mare importanta care poate fi descoperita in cadrul autoexaminarii testiculelor este cea de cancer testicular. In urma studiilor, cercetatorii au descoperit faptul ca persoanele ale caror testicule s-au dezvoltat anormal si nu s-au desprins de partea inferioara a abdomenului ca sa migreze apoi spre nivelul scrotului sunt cele mai susceptibile de a dezvolta cancer testicular. Istoricul etnic al fiecarui individ este, de asemenea, un factor important care poate contribui la incidenta bolii. Asadar, barbatii albi prezinta cea mai mare incidenta de a dezvolta cancer testicular (rata fiind de 6,5), iar afroamericanii prezinta o rata mult mai mica de dezvoltare de cancer testicular (1,2).

Printre factorii care conduc la dezvoltarea de cancer testicular se mai numara urmatorii: cazurile in care s-a contactat virusul HIV, leziunile la nivelul testiculelor, meseria pacientilor, istoricul medical al familiei acestora.

Hernia reprezinta o alta afectiune mai putin grava care poate fi depistata in cadrul unei autoexaminari a testiculelor. Hernia desemneaza prezenta unei umflaturi/tumefactii la nivelul zonei scrotului si a zonei inghinale. Agravarea acestei conditii medicale poate avea loc atunci cand este prinsa, la nivelul scrotului, si o anumita portiune de intestin. In aceasta situatie, este posibil ca vascularizarea normala a testiculelor sa fie blocata. In cazul in care este depistata o situatie de o astfel de natura, consultul la medicul de specialitate este neaparat necesar pentru o solutionare eficienta a problemei descoperite.

Mai exista si alte afectiuni care pot fi depistate in cadrul unei autoexaminari la nivelul testiculelor, acestea incluzand infectii ale acestora sau torsiunea testiculului. Simptomatologia celei din urma este o rasucire a testiculului in jurul canalului spermatic, fapt care va conduce la oprirea vascularizarii testiculelor.

Autoexaminarea testiculelor este o procedura care are un grad mare de simplitate si poate fi efectuata de fiecare barbat chiar in locuinta sa, insa operatiunea va necesita un minim de disciplina personala. Pentru ca rezultatele acestei proceduri sa fie unele concludente si de o acuratete optima, este necesara alegerea unei zile din luna care va trebuii retinuta si in care se va efectua, in fiecare luna, aceasta autoexaminare. Tehnica va ajuta si ca, in timp, sa se ajunga la o acomodare si la o cunoastere foarte buna a propriului trup.

Bibliografie

http://kidshealth.org/teen/sexual_health/guys/testicles.html#
http://www.br own.edu/Student_Services/Health_Services/Health_Education/general_health/mh_tse.htm

Comentarii

dupa ce fac sex am o durere abdomonala inferioara si ma dor testiculele am facut autoxaminare  nu prezinta nici o unflatura   daca le masez nu ma mai dor ati putea sa imi spuneti de ce

fratele meu are durere la testiculul drept...are momente cand nu se poate ridica din pat si e o durere inexplicabila, ce ar trebui sa faca.. ? inca nu a fost la urolog pentru ca e scump in germania si nu are posibilitati financiare...va rog ajutati-ma sa il pot ajuta...are varsta de 39 ani si mai mentionez ca la sala de forta a tras cu greutati mari si acum doua saptamani dupa o pauza de 5 saptamani a mers din nou la sala si l-au luat durerile plus ca atunci cand ejaculeaza are durere la testiculul drept..va multumesc anticipat..cu tot respectul echipei voastre..multa sanatate !

Buna! Azi am autoexaminat testiculele si intre ele sau mai bine zis pe langa testiculul drept in interiorul scrotului am ceva ca  o umflatura dar nu e unflatura...nu stiu ce e...cand apas ma doare...e ceva intre testicule...ce ar putea fi? E posibil sa fie Epididim? chestia aia de langa testicule

buna am observat de ceva vreme ca sa schimbat culoarea la sperma din alb in maro.sunt speriat sunt sigur ca ii cancer nu ma dor nu am nimica,va rog un raspuns

Buna Seara !

Va rog sa-mi raspundeti la intrebare pentru ca sunt putin speriat !!

Am 18 ani , am observat la testicolul drept un fel de biluta , nodul rotund in fata in partea unde incepe scrotul putin mai jos  .Nu stiu mai bine de atat sa va explic . Sper sa ma putei indruma .

Buna ziua,ma trezit dimineata  cu o durere ingrozitoare a testiculului drept.....si daca ma ating fie cu mana fie in mers....ma doare ingrozitor....dar daca stau intins in pat fara sa ma ating la el,durerea se mai calmeaza.....imi puteti spune ce se intampla?

dupa ce fac sex am o durere abdomonala inferioara si ma dor testiculele am facut autoxaminare  nu prezinta nici o unflatura   daca le masez nu ma mai dor ati putea sa imi spuneti de ce

Durerea testiculara poate fi determinata de mai multe afectiuni care pot fi localizate la nivelul testiculelor sau din alta parte de la nivelul scrotului.Acestea pot include epididimita (inflamatia testiculara), hidrocelul (edemul scotului), hernia inghinala, litiaza renala, traumatismele testiculelor,etc. Se recomanda consultul medical de urgenta daca pacientul prezinta durere testiculara brusca, severa. Multa sanatate!

Durerea testiculara poate fi determinata de mai multe afectiuni care pot fi localizate la nivelul testiculelor sau din alta parte de la nivelul scrotului.Acestea pot include epididimita (inflamatia testiculara), hidrocelul (edemul scotului), hernia inghinala, litiaza renala, traumatismele testiculelor,etc. Se recomanda consultul medical de urgenta daca pacientul prezinta durere testiculara brusca, severa. Multa sanatate!

Pagini