Termen cautat

Lesbianism


Imagini

Date generale

Notiunea de lesbianism desemneaza preferinta unei femei de a intretine relatii sexuale cu alte femei. Aceasta orientare sexuala este una de tip homosexual (homo = “la fel” + sexual), iar acest termen se poate aplica atat barbatilor cat si femeilor.

Preferinta pentru persoane de acelasi sex a fost multa vreme oprimata, datorita doctrinei care sustine ca singura functie a sexualitatii este procreerea. Odata aceasta idee acceptata, a fost ignorata posibilitatea existentei unei activitati sexuale inafara scopului de reproducere. Astfel, practile “anormale” au trecut sub numele de “perversiuni” si au fost persecutate de diferite autoritati sau entitati religioase.

Lesbianismul si homosexualitatea au fost considerate candva boli psihice si au fost trecute in categoria tulburarilor de identitate sexuala. Acum sunt acceptate ca preferinte sexuale si este acceptata (legalizata) si casatoria intre persoane de acelasi sex in tari ca Brazilia, Belgia, Canada, Franta, Marea Britanie, unele state din America, etc.

Istoric

Homosexualitatea este prezenta in natura dinainte de aparitia omului pe Terra.

Condamnarea generala a contactelor homosexuale sau de lesbianism are radacini infipte adanc in axa temporala a umanitatii. Respingerea relatiilor homosexuale isi are originea in istoria iudaica, in jurul secolului al VII-lea i.Hr., odata cu intoarcerea din exilul in Babilon.

Inainte, rapoartele sexuale dintre persoanele de acelasi sex sau contactele oral-genitale erau asociate cu practicile religioase atat iudaice, cat si a celorlalte popoare din acea parte a Asiei. Un val de nationalism a lovit poporul iudaic, iar atunci s-a instalat o tendinta predominanta in psihologia lor, de a se deosebi de vecini (canaaiti, caldeeni si pagani). Astfel, au renuntat la obiceiurile pe care le impartaseau cu acestia si au eliminat practici religioase si traditii care coincideau. Nu au mai fost tolerate nici practicile sexuale care implicau parteneri de acelasi sex pe motiv ca reprezentau calea paganilor si a celorlalte religii, dar erau condmnate mai degraba ca forme de idolatrie, decat de delict sexual.

Mai tarziu, in epoca Evului Mediu, homosexulitatea a fost asociata cu erezia si pedepsita crunt cu torturi sau executii, deoarece era considerata pacat sau un act impotriva divinitatii.

Homosexualitatea la alte mamifere

Este eronata impresia ca animalele infra-umane se limiteaza la activitati strict heterosexuale. Au fost raportate activitati homosexuale (si lesbiene) sau onanistice (masturbarea) la multe specii, inclusiv: soareci, hamsteri, porcusori de Guineea, iepuri, jderi, vite, antilope, cai, porci, lei, cimpanzei si oi.

Instinctele sexuale care nu au ca scop reproducerea sunt naturale si sunt prezente si la regnul animal.

Sexualitatea feminina

Sexualitatea feminina este diferita de cea a barbatilor si asta include si sistemul de excitatie. Excitatia femeilor este mai degraba un raspuns de tip corporal, decat strict genital. Semnele excitatiei la femei sunt mult mai subtile decat la barbati si sunt mult mai usor de ascuns.

In relatia dintre femei, tensiunea sexuala este mai usor integrata datorita subtilitatii cu care se manifesta si datorita usurintei cu care poate fi mascata. De aceea, impulsul unei femei de a saruta sau imbratisa o alta femeie nu este catalogat imediat drept afectiune sexuala, ci este considerat un gest de prietenie.

In actul sexual, femeile recurg, dupa un evenutual preludiu care consta in sarutari si imbratisari, la tehnici de masturbatie reciproca si sex oral. Unele prefera sa foloseasca si jucarii sexuale cu forma falica (in forma de penis) precum un vibrator. Este recomandata folosirea unor masuri de protectie impotriva BTS (boli cu transmitere sexuala) cum ar fi diafragma sau prezervativul feminin.

Originea psihologica

Tendintele de lesbianism (de homosexualitate in general ) sunt prezente in viata unui individ inca din copilarie. Nu este corect spus ca individul se naste cu aceste preferinte, ci le dobandeste in functie de mediul in care creste si de personalitatea parintilor si rudelor apropiate. De exemplu, o femeie care a crescut fara mama, ajunsa la maturitate, are mai multe sanse sa prefere in mod sexual alte femei.

Tendinta spre lesbianism este o modalitate a femeilor de a “disocia de dependenta extraordinara pe care au avut-o fata de barbati in toti acesti ani” sustine dr. Richard Green,de la University of California, Gender Identity Research Treatment Program.

Acest fenomen mai poate fi rezultatul unui abuz verbal sau fizic venit (nu neaparat) din partea unui barbat ,a unor presiuni sociale sau a discomfortului persistent datorat apartenentei la un anumit sex, ceea ce impinge persoana respectiva sa se identifice cu sexul opus si astfel sa prefere parteneri de acelasi sex.

Originea psihologica a homosexualitatii a starnit multe furtuni in anumite cercuri stiintifice, dar nu s-a ajuns la nici o concluzie. Inafara cazurilor in care este datorata unui abuz sau unor traume psihologice mari, preferinta pentru persoane de acelasi sex este o variatie normala a experientei de viata. Este considerata anormala doar atunci cand se pune eticheta de “normalitate” practicilor heterosexuale (chiar daca sunt predominante).

Bibliografie
• Shere Hite – “Raportul Hite – noul studiu Hite despre sexualitatea feminina” Editura Nemira, 2008

Comentarii

AnonimS, suferi grav, punct.te inteleg..si eu sufar..de lesbianism, dar tu vei muri primul de ignoranta.amin

Parerea mea....este o boala. Indiferent de ce cred altii sau persoanele in cauza eu asa cred.

Cel putin o bisexuala oricat ar vrea sa se comporte normal in prezenta unui baiat......nu poate sa o faca daca in viata ei m-ai exista si o femeie......si asta o spun in cazul unei bisexuale....atunci cum se comporta o lesbiana??? Si asta o spun din sursa sigura......In afara faptului ca Dumnezeu a creat sexele opuse si lesbianismul cat si homosexualitatea sunt pacate supreme,parerea mea ca poate fii numita o boala psihica fara indoiala.

 Astept raspuns si de la alte persoane...

Asa e..e greu sa fi lesbiana in societatea de azi...si nu cred ca este o tulburare...a fost...acum depinde de fiecare fata in parte...