Termen cautat

Homosexualitate sau inversiunea sexuala


Autor: sitesuper
Imagini

Ce este homosexualitatea?

Notiunea de homosexualitate desemneaza atractia fizica si emotionala si preferinta pentru relatii sexuale cu persoane de acelasi sex. Termenul homosexual se refera la ambele sexe: barbatii cu inclinatie exclusiv homosexuala sunt numiti homosexuali (sau gay), in timp ce termenul lesbiana are in vedere femeile.

Care sunt cauzele homosexualitatii?

Inversiunea, cunoscuta si ca homosexualitate, nu are cauze genetice, endocrine sau psihiatrice. In ceea ce priveste homosexualitatea, aceasta nu este o boala, ci mai degraba un comportament rezultat in urma interactiunii unei multitudini de factori din viata persoanei in cauza - relatii familiale deficitare, influente sociale (izolare sociala) , un eventual abuz sexual si posibile influente biologice, care insa nu s-au descoperit (nu s-a descoperit nici o gena a homosexualitatii).

Care sunt fazele dezvoltarii identitatii homosexuale?

Dezvoltarea identitatii de homosexualitate este desigur diferita de la un individ la altul, dar in general pot fi intalnite urmatoarele faze:
Faza 1: Sensibilizare: persoana devine cunostienta de atractia fata de persoane de acelasi sex; aceasta faza are loc de cele mai multe ori inainte de pubertate.
Faza 2: Confuzia de identitate sexuala: persoana incepe sa inteleaga ca sentimentele si comportamentul sau pot fi numite de tip homosexual. Acest lucru poate duce la confuzii, sentimente de nesiguranta, jena, vina si izolare; atunci cand persoana realizeaza ca exista si altii cu acelasi comportament sentimentele negative si ideea de izolare pot fi reduse sau chiar dispar.
Faza 3: Acceptarea identitatii homosexuale: aceasta faza are loc de cele mai multe ori in timpul adolescentei tarzii. Ei incep sa se vada pe sine ca homosexuali si sa se prezinte celorlalti ca homosexual. Acest lucru face posibil intalnirea cu alti homosexuali si a descoperirea culturii homosexuale. Experientele pe care le au in aceasta etapa sunt importante pentru homosexualul de mai tarziu. Cea de-a treia faza se incheie atunci cand acestia informeaza pe ceilalti de sentimentele lor homosexuale.
Faza 4: Angajament: in aceasta faza de homosexualitate, este mai evidenta partea identitatii. Ei accepta sentimentele homosexuale cu mai multa usurinta.
Sentimentele negative nu intotdeauna dispar. Depresia, abuzul de alcool, incercarile de sinucidere si alte probleme psihologice pot apare oricand in viata unui homosexual.
Pentru parinti nu este intotdeauna usor sa accepte ca au un copil homosexual. Este important ca parintii sa aiba o atitudine deschisa fata de copil. Desi este greu sa vorbeasca despre aceasta problema, parintii ar trebui sa accepte sentimentele copiilor si ii sprijine cat mai mult posibil.

Care sunt riscurile medicale?

Oricare dintre noi poate dezvolta o probleme de sanatate indiferent de orientarea sexuala. Cu toate acestea, anumite probleme de sanatate sunt considerate a fi frecvente la persoanele homosexuale.
Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala care se dovedeste a fi frecventa in randul persoanelor cu tendinte de homosexualitate. Aceasta boala se transmite in principal prin contacte sexuale anale nesigure si prin sex oral. Infectia apare la nivelul penisului, rectului si a gatului.
Negii genitali si anali sunt cauzate de infectia cu virusul papiloma uman (HPV). Negii genitali, care apar pe penis, se intalnesc cu aproximativ aceeasi frecventa la heterosexuali si la persoanele cu tendinte de homosexualitate. Cu toate acestea, negii anali sunt considerati a fi mai frecventi la homosexuali. Negii anali sunt in primul rand rezultatul introducerii penis la rectului in timpul contactului sexual.
Hepatita A este o infectie virala, care este transmisa in special pe cale fecal-orala (prin mainile murdare). Transmiterea sexuala a hepatitei A se intalneste de cele mai multe ori la homosexuali.
Hepatita B este aproape similara cu HIV din punct de vedere al transmiterii. Schimbul de ace utilizate pentru administrarea drogurilor, sexul oral si anal sexual sunt factori de risc pentru infectarea cu HIV si virusul hepatitei B. Vaccinarea anti-hepatita B s-au dovedit a fi eficienta in prevenirea hepatitei B.
Desi cei mai multi dintre pacientii care sufera de HIV sunt heterosexuali, SIDA se transmite de asemenea contacte homosexuale. Transmitere HIV apare lapersoanele cu tendinte de homosexualitate in principal in caz de relatii sexuale anale neprotejate si, uneori, prin sex oral (in special cu ejaculare).
Studiile indica faptul ca virusul HPV care determina aparitia negilor genitali si anali au legatura cu anumite forme de cancer. Infectia anala cu HPV creste riscul de cancer anal. Cancerul anal este intalnit mai frecvent in randul barbatilor cu sisteme imunitar deficitar. Fumatul creste de asemenea riscul de cancer anal. Desi rar, infectia HPV care apar la nivelul penisul poate determina aparitia cancerului penian. La femei infectia HPV creste riscul de cancer de col uterin.

Comentarii

Sunt de acord ca homosexualitatea nu este o boala dar va contrazic in ceea ce priveste determinismul ei. Homosexualitatea este o conditie biologica innascuta care tine de modul de diferentiere sexuala a creierului, diferentiere sexuala care se produce inainte de nastere, sub actiunea androgenilor prenatali.In absenta actiunii androgenilor in perioadele critice creierul se dezvolta intr-o directie feminina iar in prezenta lor se masculinizeaza indiferent de cromozomi. Din acest motiv homosexualitatea se intalneste extrem de rar la femeile cu cromozom Y si insensibilitate la androgeni si foarte des(pana la 50%) la femeile cu hiperplazie adrenala congenitala. Daca oamenii ar "invata" sa fie atrasi de barbati sau de femei ar fi foarte usor ca un baiat sa fie transformat de la nastere in fata si sa se si comporte ca o fata dar cazurile baietilor care au suferit operatii de schimbare de sex de la nastere(David Reimer si inca 25 de baieti cu extrofie cloacala) au dovedit contrariul. Desi parintii erau sfatuiti sa le ascunda adevarul si sa-i invete sa se comporte ca fetele si acesti copii nu stiau ca s-au nascut baieti nici-una dintre aceste "fete" nu a ajuns vreodata sa se simta atrasa de un baiat/barbat, nici macar cele care au acceptat sa ramana fete si dupa ce au aflat adevarul(25-30% dintre subiecti). Aceste cazuri dovedesc clar ca preferintele sexuale au o baza biologica solida si nu se invata deoarece tin de structura dimorfica sexual a creierului. S-a dovedit ca barbatii homosexuali au creiere de femeie cu emisferele aproximativ egale ca dimensiuni si un nucleu INAH3 mai mic(ca la femeile heterosexuale) in timp ce femeile lesbiene au creiere masculinizate cu emisfera dreapta cu 2% mai mare si nucleul INAH 3 mai mare.