Termen cautat

Hermafrodism. Tratare eficienta


Autor: george
Imagini

Hermafrodismul poate fi definit ca o anomalie manifestata prin prezenta, la acelasi individ, atat a tesutului ovarian cat si a tesutului testicular. Denumirea provine de la numele a doua zeitati grecesti, Hermes, zeul sexualitatiisi Afrodita, zeita dragostei si a frumusetii. Hermafrodismul apare ca urmare a unor disfunctii congenitale urmate de anomalii ale embriogenezei. In prezent atat medicii cat si pacientii si familiile acestora prefera termenul mult mai specializat de intersexualitate. Explicatie stiintifica a hermafrodismului consta in combinarea cromozomilor de tip X (specifici feminini), cu cei de tip Y (specifici masculini), in cadrul aceluiasi organism.

Cauzele care duc la aparitia hermafrodismului
Cercetarile stiintifice au demonstrat faptul ca aparitia hermafrodismului are patru potentiale cauze, dupa cum urmeaza:

1.Intersexualitate de tip 46 XX

In acest caz pacientul va avea cromozomi femeiesti, ovare, dar si organe genitale externe specifice unui organism barbatesc. Cauza acestei anomalii este poate fi explicata prin expunerea fetusului (format initial ca un organism femeiesc) unui surplus de hormoni barbatesti inainte de nastere. Astfel, labiile se alipesc, iar clitorisul se alungeste excesiv, „transformandu-se” intr-un penis. De obicei la persoana in cauza uterul si tuburile falopiene se dezvolta normal. Supranumita si virilizare, aceasta conditie medicala poate sa apara din urmatoarele motive:

 • hiperplazie suprarenala congenitala;
 • tratamente pe baza de hormoni masculini administrate in timpul sarcinii;
 • hormoni masculini ce duc la aparitia unor tumori in organismul mamei (cel mai adesea tumorile apar la nivelul ovarelor);
 • deficienta de aromataza. Aromataza este o enzima ce are rolul de a converti hormonii barbatesti in hormoni femeiesti. Exista situatii cand aceasta conditie medicala nu se manifesta pana la varsta adolscentei. Prin urmare persoanele care au crescut pana atunci ca fiind fete, pot de la aceasta varsta sa dezvolte trasaturi barbatesti.

2.Intersexualitate de tip XY

In acest caz pacientul va avea cromozomi barbatesti, dar organele genitale externe vor fi insuficient sau ambiguu dezvoltate, sau chiar de tip femeiesc, testiculele putand fi normale, cu malformatii sau absente. Aceasta conditie medicala mai este supranumita subvirilizare. Formarea corespunzatoare a trasaturilor barbatesti in timpul sarcinii depinde de echilibrul dintre nivelul hormonilor barbatesti si nivelul hormonilor femeiesti. Aceasta conditie medicala poate sa aiba urmatoarele cauze:

 • probleme ale testiculelor. Testiculele sunt raspunzatoare de producerea testosteronului, si prin urmare daca acestea nu se dezvolta normal, organismul respectiv v-a manifesta ceea ce in termeni medicali este cunoscuta drept subvirilizare. Studiile de specialitate au demonstrat ca unul dintre factorii care duc la aparitia acestei anomalii este disgenezia gonadala pura a XY;
 • probleme legate de formarea testosteronului. Formarea acestui hormon necesita urmarea mai multor pasi, fiecare dintre ei implicand prezenta altei enzime. In consecinta, deficienta uneia dintre aceste enzime va rezulta in formarea incompleta a testosteronului;
 • probleme legate de folosirea propriu-zisa a testosteronului. Aceste probleme se concretizeaza in doua tipuri de manifestari. Pe de o parte deficienta de 5-alfa reductaza, manifestata prin lipsa enzimei necesara convertirii testosteronului in dihidrotestosteron (DHT). Pe de alta parte sindromul insensibilitatii la hormonii androgeni, manifestat prin incapacitatea hormonilor de a recepta corespunzator, si in consecinta de a reactiona la hormonii barbatesti.

3.Intersexualitate de tip gonadal

Persoana care manifesta acest tip de anomalie prezinta atat tesutovarian cat si tesut testicular. Acestea pot fi cuprinse in aceeasi gonada, sau persoana in cauza poate naste cu un ovar si un testicul, si prin urmare poate avea cromozomi XX, XY, sau ambele tipuri. Aceasta conditie este supranumita hermafrodism adevarat.

4.Disfunctii complexe sau nedeterminate in stabilirea sexului genetic

Multe dintre configurarile cromozomiale, altele decat 46 XX, sau 46 XY pot avea drept rezultat disfunctii ale stabilirii sexului genetic al fatului. In aceasta categorie sunt incluse configurarile de tip 45 XO (cu doar un singur cromozom X), 47 XXY si 47 XXX (in ambele cazuri copilul va avea un extracromozom, fie ca acesta este X sau Y). Aceste conditii medicale nu rezulta in discrepanta intre alcatuirea genitala interna si cea externa.

Simptome si metode de remediu pentru hermafrodism
Simptomatologia hermafrodismului, fie ca se manifesta imediat de la nastere, sau ceva mai tarziu este destul de variata si cuprinde:

 • organe genitale ambigui la nastere;
 • micropenis;
 • clitoromegalie (dezvoltarea excesiva a clitorisului);
 • fuziune labiala partiala;
 • testicule ce au ramas in interiorul zonei inferioare a abdomenului. Exista situatii cand acestea se pot dovedi a fi ovare;
 • tesut labial sau inghinal. Si in aceasta situatie, manifestat numai in cazul fetelor, tesutul se poate dovedi a fi dezvoltarea testiculelor;
 • hipospadias (deschiderea penisului in cu totul alta parte decat in zona capului). La femei hipospadias se manifesta prin deschiderea canalului urinar in interiorul vaginului;
 • pubertate intarziata sau inexistenta;
 • schimbari neasteptate la pubertate.

Cel mai important pas in tratarea hermafrodismului este ca parintii ca accepte aceasta conditie medicala si precum si consecintele ei. Pana nu demult se pleca de la premiza ca hermafrodismul trebuie tratat cat mai repede si ca sexul care se va pastra va fi cel al organelor genitale dezvoltate la exterior. De asemenea, medicii specialisti considerau ca este mult mai usor de reconstituit un organism de tip femeiesc, si prin urmare daca sexul predominant al unei persoane hermafrodite era incert, copilul era adesea considerat ca fiind fata.
Studii recente au demonstrat faptul ca inainte de a actiona in vederea remedierii acestei conditii medicale, este indicat sa se stabileasca tipul cromozomilor dominanti. In plus, a inceput sa se acorde o atentie din ce in ce mai mare complexitatii organismului femeiesc.
Tratamentele pentru hermafrodism pot sa aiba atat efecte pe termen lung, cat si efecte pe termen scurt. Tocmai de aceea inainte de stabilirea unui tip de tratament trebuie luati in considerare o multitudine de factori de tip cromozomial, neural, hormonal, psihologic si chiar comportamental.

Bibliografie

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001669.htm