Termen cautat

Depresia si influenta ei asupra vietii de cuplu


Imagini

GENERALITATI SI MANIFESTARI ALE DEPRESIEI

Depresia reprezinta o afectiune intalnita foarte frecvent in randul populatiei, afectand 1 din 5 persoane, pana in prezent.

Toate palierele unei vieti normale si linistite pot sa fie afectate din momentul in care depresia se instaleaza in viata unui om, chiar si viata intima a acestuia. O persoana poate ajunge sa sufere extem de mult atunci cand partenerul este deprimat, indiferent care ar fi motivele depresiei, partenerul celui afectat ajungand, de asemenea, sa resimta tristetea cu o intensitate destul de mare.

Medicii specialisti considera ca faptul ca depresia are capacitatea de a afecta un cuplu si de a cauza alienarea individului este unul foarte ingrijorator, avand in vedere ca, astfel, se creeaza un cerc vicios din care se va putea iesi cu foarte mari eforturi.

In momentul in care ajunge sa sufere de depresie, o persoana va avea nevoie de foarte multa atentie si dragoste, intelegere si rabdare din partea celor din jurul sau, iar in cazul in care cel afectat nu poate gasi aceste sentimente in sanul relatiei sale amoroase (fiind posibil faptul ca viata de cuplu sa fi fost deja deteriorata din cauza afectiunii), sentimentul de singuratate se va accentua extrem de mult.

De regula, persoanele care sunt afectate de depresie simt o paleta foarte larga de sentimente, de foarte multe ori, ajungand sa fie afectata chiar si capacitatea de natura fizica a acestora de a finaliza anumite sarcini de ordin cotidian.

O persoana deprimata manifesta o caracteristica numita anhedonie globala, termen care desemneaza incapacitatea persoanei in cauza de a mai simti placerea, de orice natura ar fi aceasta. Persoana deprimata este, totodata, incapabila sa mai reactioneze la orice stimuli placuti, manifestand permanent sentimente de culpabilitate si vina din cauza starii precare in care se afla. Incapacitatea de a-si efectua sarcinile din cadrul locului de munca va conduce inspre diminuarea vizibila a randamentului.

Persoanele deprimate sunt caracterizate foarte bine de termenul adinamism, astfel, ele devin incapabile de a desfasura pana si activitatile cotidiene uzuale, alaturi de familiile lor. Acest fapt poate fi interpretat total eronat de catre partenerul de viata care detine un tonus fizic si psihic normal si poate fi confundat ca un soi de atitudine negativa din care nu se fac prea mari eforturi sa se poata iesi. Partenerul celui deprimat poate ajunge in punctul in care se va simti neglijat sau neiubit, poate simti ca a devenit un inconvenient sau ca relatia este pe punctul de a se incheia. Aceste sentimente sunt firesti avand in vedere ca persoana cea mai apropiata a inceput sa se comporte extrem de diferit fara motive aparente, fara sa spuna exact care este problema si dand mereu senzatia ca nu mai are nevoie de nimeni si de nimic.

Niciodata o persoana afectata de depresie nu va fi cea care va avea capacitatea de a deschide o fereastra a comunicarii cu partenerul. In schimb, se va adanci din ce in ce mai mult in lumea proprie si izolata de restul, inconjurandu-se de tot mai multe sentimente negative, tristete si resimtind o neajutorare tot mai puternica. Partenerul de viata trebuie, in astfel de cazuri, sa preia fraiele si sa incerce sa initieze discutii deschise, acesta fiind unicul mod in care situatia are vreo sansa de imbunatatire. Pe parcursul perioadei de depresie, pacientul trebuie sa primeasca un maxim de intelegere de la partenerul sau, avand nevoie mai mare ca oricand de sentimente precum iubirea si rabdarea. Pacientului trebuie sa i se poata accepta si schimbarile bruste de dispozitie prin care este nevoit sa treaca, acestea nefiind mofturi, ci niste simptome si semne care sunt cauzate in exclusivitate de boala.

CONEXIUNEA DINTRE VIATA SEXUALA SI DEPRESIE

Foarte multe cercetari efectuate pana in ziua de azi au subliniat faptul ca, in cazul pacientilor depresivi, exista o multitudine de arii cerebrale care manifesta o activitate modificata fata de cea normala. Pana in prezent, insa, nu s-a identificat o zona anume din creier care ar fi responsabila cu producerea starii de depresie; oricum, se pare ca nu ar fi vorba despre o singura astfel de zona, ci mai degraba, depresia ar fi suma unor interactiuni dintre zonele neuronale care manifesta activitatile modificate.

Extrem de putin cunoscute sunt, de asemenea, si transformarile chimice si cele referitoare la concentratiile pe care le au diversi neurotransmitatori. Pe de alta parte, oamenii de stiinta au formulat o teorie conform careia deficitul unor substante din creier ar fi responsabil de declansarea depresiei. Aceste substante sunt dopamina, serotonina si noradrenalina. Totusi, cercetarile sunt foarte sarace si neconcludente, in ceea ce priveste legaturile acestor neurotransmitatori cu transformarile la nivel neurologic si cu modul in care ele pot influenta activitatea de natura sexuala si toate aspectele care tin de aceasta.

Daca privim problema din punct de vedere clinic, lucrurile stau foarte clar, si anume: starea de depresie induce individului un sentiment general de neputinta, sentiment care se va rasfrange apoi asupra tuturor sistemelor organismului si le va incetini functionarea normala. De pilda, in ceea ce priveste somnul si odihna, acestea vor ajunge sa fie afectate foarte puternic de depresie, pacientul ajungand sa piarda mult din greutate din cauza lipsei de odihna si a disparitiei poftei de mancare. Este afectata orice activitate care presupune spontaneitate, vivacitate, energie si coordonare, activitatea sexuala fiind una dintre acestea.

Extrem de multe persoane afectate de depresie declara faptul ca si-au pierdut interesul pentru activitatile de natura sexuala. Interesant este ca, la polul opus, se afla cei care, in ciuda faptului ca sufera de depresie, sunt capabili sa mentina o viata sexuala extrem de activa, percepand sexul ca una dintre putinele activitati ramase ce ii mai incanta si care le mai poate starni interesul.

In cazul persoanelor de sex masculin, depresia psihica isi face simtita prezenta prin faptul ca libidoul scade si apar probleme in capacitatea de mentinere a erectiei, toate acestea pe fondul unor sentimente de epuizare fizica, astenie si oboseala psihica generala.

O echipa de oameni de stiinta germani a realizat, recent, niste studii care au evidentiat faptul ca starea de depresie afecteaza secretia de hormoni masculini, mai ales cea de testosteron, lucru care se va rasfrange asupra functiei gonadale. Barbatii care sufera de depresie au o concentratie serica mai scazuta de testosteron pe timpul zilei, si, in mod special, pe perioada noptii. Mai mult, nivelul cortizonului, hormonul responsabil de generarea stresului, s-a dovedit ca este cu 68% mai ridicat in cazul barbatilor afectati de depresii majore, in comparatie cu cei care manifesta un tonus afectiv relativ normal.

Asadar, concluzia expertilor a fost aceea ca scaderea cantitatii de testosteron din organism nu este altceva decat un mecanism prin intermediul caruia depresia poate influenta activitatea sexuala a pacientilor afectati. La barbati, mai pot sa apara si alte probleme din cauza depresiei cum ar fi ejacularea precoce sau chiar lipsa ejacularii, anorgasmie sau lipsa capacitatii de a satisface nevoile partenerei.

Depresia va afecta in mod similar si organismul persoanelor de sex feminin: acestea ajung sa manifeste si ele o diminuare considerabila a apetitului sexual pe perioada depresiei, foarte multe femei descriind si o incapacitate de a atinge orgasmul, in cazul in care, totusi, reusesc sa intretina contacte sexuale.

TRATAMENTELE ANTIDEPRESIVE SI EFECTELE LOR ASUPRA VIETII SEXUALE

Tratamentul antidepresiv care se va administra pacientilor afectati de depresie poate, la randul sau, sa afecteze viata sexuala a acestora. Lasand la o parte faptul ca tratamentele antidepresive inovatorii sunt extrem de eficiente, indeplinindu-si rolul perfect, unele dintre acestea pot agrava, din pacate, problemele legate de activitatile sexuale deja aparute anterior pe fondul depresiei sau pot cauza aparitia acestora. In astfel de cazuri, tratamentele nu trebuie, nicidecum, sistate brusc, ci este nevoie ca medicului curant sa i se comunice aceste lucruri, iar acesta va modifica, apoi, treptat, dozele medicatiei, va putea prescrie administrarea altor medicamente sau va putea chiar inlocui antidepresivele de baza, daca va considera ca acest lucru este necesar.

De pilda, unul dintre cele mai utilizate medicamente pentru tratarea depresiei, Prozac, este si cel care va ridica cele mai multe si variate probleme vietii sexuale. Cel mai frecvent s-au inregistrat reactii adverse precum disfunctii sexuale care implica scaderea libidoului, anorgasmie sau pierderea totala a interesului in orice activitate sexuala. Aceste reactii adverse au fost manifestate in cazul a peste 30% dintre pacienti. In majoritatea cazurilor, astfel de probleme sunt reversibile, insa au existat pacienti care au continuat sa se confrunte cu ele chiar si dupa o perioada de cateva luni de zile dupa ce tratamentul anterior a fost inlocuit sau sistat la recomandarile medicului.

Recomandari pentru cupluri in vederea remedierii simptomelor depresiei

Relatiile in care unul dintre parteneri este afectat de o depresie majora intalnesc si perioade mai bune, dar si unele mai putin bune, in dependenta de starea de spirit a persoanei afectate. Expertii recomanda acestor cupluri sa profite din plin de zilele cu mai putine simptome negative si sa isi manifeste cat de puternic este posibil afectiunea si sprijinul pentru tot ceea ce se intampla. Exista, de asemenea, cateva recomandari pentru ameliorarea depresiei:

 • ar trebui sa devina o rutina plimbarile lungi, facute in aer liber, in natura, in fiecare zi, fiindca acestea aduc o multime de beneficicii care includ: aerul curat, o stimulare a sintezei si a secretiei crescute de endorfine (substante numite opioide endogene care au responsabilitatea de a produce senzatii placute care vor fi resimtite de organism)
 • ascultarea de muzica relaxanta
 • consumul din abundenta de fructe proaspete: expertii recomanda consumul a minim cinci fructe, zilnic, acestea fiind pline de vitamine si organismul beneficiind numai de avantaje in ceea ce priveste sanatatea fizica si psihica
 • aprecierea momentelor de liniste din cadrul unei zile si incercarea de a multiplica aceste stari sporadice de bine
 • acceptarea contactului sexual sau, cel putin, a unui contact la un nivel cat mai intim cu partenerul (un lucru esential in ceea ce priveste capacitatea de a  mentine sentimentele placute in cadrul relatiei)

Sfaturi pentru sprijinul partenerului care sufera de depresie

 • Este recomandat sa se evite expresiile cum ar fi "stiu prin ce treci", avand in vedere faptul ca nu exista nimeni care sa poata cunoaste cu adevarat starea prin care trece un pacient depresiv si senzatia puternica de neajutorare completa, decat in cazul in care le-a experimentat. Chiar si intr-un astfel de caz, este important de retinut faptul ca depresia se manifesta in feluri extrem de diferite de la o persoana la alta. Mai mult, persoana afectata nu are nevoie de mila, ci doar de sprijin si intelegere.
 • De asemenea, se recomanda evitarea fortarii partidelor de sex cand persoana afectata de depresie isi pierde interesul in aceasta activitate. In cazul in care acest lucru se intampla, partenerul nu trebuie sa resimta acest fapt ca o jignire si nu trebuie interpretat de catre acesta intr-o maniera atat de intima si de personala, avand in vedere ca lipsa interesului nu are legatura decat cu efectele afectiunii asupra organismului celui afectat.
 • Trebuie evitata adoptarea de atitudini negative fata de persoana afectata de depresie, aceasta nu trebui sa ajunga sa se simta neglijata sau chiar abandonata in perioada in care este bolanva. Pacientii au nevoie sa simta caldura si dragoste, acest lucru fiind vital pentru ei, chiar daca, de cele mai multe ori, nu o arata sau nu cer ajutor in acest sens.
 • Partenerul afectat de depresie trebuie sa fie incurajat sa caute sprijin de specialitate. Tratamentele pentru depresii sunt disponibile, in prezent, pentru oricine, schemele terapeutice sunt unele simple si administrarea medicatiei este una comoda pentru pacient. De asemenea, rezultatele celor mai multe dintre tratamente vor deveni vizibile extrem de rapid de la initierea lor.
 • Este importanta efectuarea unor activitati comune cum ar fi dansul sau practicarea de diferite sporturi.
 • Autoingrijirea este importanta pentru partenerii pacientilor bolanvi. Poate deveni destul de dificil pentru acestia sa petreaca timp doar in prajma persoanei deprimate, motiv pentru care se recomanda ca partenerii de viata ai persoanelor afectate de depresie sa mai stea si in preajma altor membri ai familiei sau a prietenilor.
 • Cel mai important lucru este demonstrarea devotamentului si a dragostei pentru persoana care trece prin aceasta perioada crunta a vietii sale.

Comentarii

Buna ziua, pot spune ca am o depresie?: de curand mi sa intamplat ceva groaznic, asa zisa iubita mea a plecat la altul, apoi sa intors la mine ....si pot spune ca numai am erectie si numai simt atingerile ei, numai am nicio reactie la vreun contact fizic/vizual!ma poate ajuta cineva sa inteleg si cam ce ar trebuii sa fac in acest caz?

 

va multumesc