Termen cautat

Cancerul si efectele sale asupra vietii sexuale


Imagini

Cancerul reprezinta, la fel ca orice alta boala de o gravitate majora, un factor cauzator de stres si anxietate atat pentru persoana bolnava, cat si pentru partenerul sau partenera de viata a acesteia, suferintele fiind impartite. Viata unui cuplu se schimba intr-o maniera considerabila inca din momentul aflarii cumplitului diagnostic.

In general, pentru cele mai multe persoane pe care viata le pune fata in fata cu o astfel de situatie dramatica, examinarile, tratamentele si vizitele medicale tot mai frecvente pot deveni factori de stres generatori ai unor probleme de comunicare sau intelegere la nivelul cuplului. Mai mult, toate acestea pot sa se agraveze din cauza faptului ca persoana care manifesta boala se va ingrijora din ce in ce mai tare din cauza faptului ca actul sexual nu se va mai putea desfasura normal sau ca ii va putea dauna conditiei sale medicale.

Este extrem de important de retinut faptul ca aceste temeri, desi sunt normale si fiecare pacient le experiemnteaza, sunt, in definitiv, de cele mai multe ori, nejustificate, exceptie facand cazurile in care cancerul a afectat zonele genitale.

Asadar, in vederea depasirii acestui tip de probleme si de temeri, este recomandata o discutie cat se poate de deschisa cu partenerul de viata in cadrul careia sa fie expuse toate ingrijorarile intr-o maniera cat se poate de sincera. In cazul in care chiar si in urma unei astfel de discutii deschise, temerile sau dilemele vor continua sa persiste, este momentul pentru a cere sfaturile si sprijinul unui medic de specialitate care va explica in mod concret care sunt exact contraindicatiile bolii pentru a putea elimina orice prejudecata sau idee nefondata legata de felul in care cancerul poate afecta viata sexuala.

Medicii specialist sustin cu tarie faptul ca unica forma a cancerului care poate afecta intr-un mod drastic viata sexuala a unui cuplu este acea forma care se dezvolta chiar in zona genitala. Pentru a capata, totusi, o mai multa siguranta se recomanda discutiile cu medicul specialist despre aceste aspecte inca din fazele incipiente ale tatamentului de care este nevoie in vederea vindecarii. Pe de alta parte, este extrem de important ca medicii pacientilor sa ramana deschisi in ceea ce priveste problemele de orice natura a pacientilor lor, iar in cazul in care este necesar, sa ii indrume pe acestia inspre cautarea sprijinului in cadrul unui personal specializat in consilierea de cuplu sau in probleme de psihosexologie.

Inainte de a pune orice problema aparuta in viata de cuplu pe seama bolii, este foarte important ca acest fapt sa fie verificat la modul concret. Acest lucru presupune autostimularea sexuala, adica masturbarea. Astfel, daca in urma masturbarii, pacientul reuseste sa isi provoace placere si sa atinga orgasmul, acest fapt nu indica altceva decat ca intregul aparat sexual al sau functioneaza cat se poate de normal. In cazul opus, este recomandat un consult medical de specialitate, in cadrul caruia medicul sa poata efectua toate testele necesare care pot stabili caror cauze se datoreaza orice disfunctii sexuala aparute. Poate fi vorba de boala in sine, de efectele adverse ale tratamentului administrat sau de anumiti factori psihologici.

Remedii impotriva disfuctiilor la nivel sexual cauzate de cancer

In cazul barbatilor, anumite forme de cancer este posibil sa aiba drept rezultat impotenta. Acest lucru nu trebuie sa ingrozeasca pacientii, avand in vedere faptul ca, in prezent, inovatiile in ceea ce priveste tratamentele pentru aceasta problema sunt din ce in ce mai performante si cu o rata a succesului din ce in ce mai ridicata. Mai mult, este important de retinut de catre orice pacient care se loveste de aceasta problema ca impotenta nu trebuie sa reprezinte un impediment pentru a ramane in continuare afectuos cu partenera de viata. Este un fapt arhicunoscut deja acela ca exista destule metode de a oferi placere si orgasm acesteia fara sa fie nevoie de implicarea penetrarii propriu-zise cu organul sexual.

Pacientii, indiferent de sex, care se confrunta cu astfel de probleme de sanatate ce au ca efect disfuntii sexuale pot cere ajutorul specializat si in cadrul terapiilor de grup. Din punct de vedere statistic, s-a demonstrat ca cea mai mare parte dintre persoanele care au participat la astfel de sedinte au fost incurajate si sprijinite prin intermediul discutiilor libere care au avut loc in cadrul terapiei. De un real ajutor a fost pentru aceste persoane si faptul ca au realizat ca nu sunt unicii care se confrunta cu astfel de situatii si probleme, sentimentul de anxietate sau de stigmatizare fiind, astfel, mult diminuat.

Bibliografie

http://www.netdoctor.co.uk/sex_relationships/facts/sexcancer.htm