Termen cautat

Glandele sexuale ale aparatului genital masculin


Imagini

Glandele sexuale accesorii sunt reprezentate de:

 • Prostata;
 • Glandele seminale;
 • Glandele bulbo - uretrale.

Prostata reprezinta o glanda parte a sistemului reproductiv masculin, al carei aspect se poate asemana cu o castana si care este localizata imediat sub baza vezicii urinare si care are rol de sprijinire a capacitatii de reproductie, prin secretia unui lichid care inglobeaza spermatozoizii si le accelereaza in acest fel motilitatea. Cuvantul prostata provine din limba greceasca din care este tradus ca si " cel care sta in fata ". Glanda prostata este situata la intersectia componentelor aparatului urinar cu componentele aparatului reproducator masculin. Prostata se afla anterior rectului si inferior vezicii urinare. Aceasta glanda contribuie la volumul total de material seminal in proportie de 25 % - 30 %. La varsta de 20 de ani, volumul prostatei este de 15 cm3. O prostata sanatoasa este putin mai mare decat o nuca, inconjurata de uretra, imediat sub nivelul vezicii urinare, putand fi palpata prin tuseu rectal.
Prostata este un organ musculo - glandular cu rol in formarea fluidului spermatic si in excretarea lichidului prostatic. Prostata are in conditii normala greutatea de aproximativ 20 de grame si statutul de organ pelvino-subperitoneal.

Prostata este constituita din componente glandulare si non - glandulare combinate si delimitata de o capsula protectiva. Tesutul non - glandular este concentrat in zona antero - mediala a prostatei si determina aspectul anterior convex al glandei. Tesutul glandular este alcatuit din patru componente derivate din segmentele uretrei prostatice.

Uretra prostatica masoara aproximativ trei sau patru centimetri si este formata dintr-un segment proximal si un segment distal, cu lungimi aproximativ egale, care realizeaza intre ele un unghi de aproximativ 35 de grade.

Topografia prostatei

Prostata este localizata in loja prostatica delimitata anterior de oasele si de simfiza pubiana, posterior septului recto  - vezico - prostatic, lateral de muschii ridicatori anali, inferior diafragmei urogenitale si superior ligamentelor pubo = prostatice, baza vezicii urinare, ductele deferente si veziculele seminale.

Structura histologica a prostatei

Epiteliul secretor al prostatei este in mare parte pseudostratificat, alcatuit din celule columnare si celule bazale sustinute de stroma fibro - elastica care contine fibre musculare de mici dimensiuni. Epiteliul prostatei variaza, prezentand atat zone cu celule cuboidale, cat si zone cu celule scuamoase, in special in regiunile distale si a canalelor prostatice. Uretra prezenta in interiorul prostatei este unita cu cele doua canale ejaculatoare.

Veziculele seminale

Veziculele seminale sunt glande cu forma alungita, cu aspect de saci atasati vaselor deferente localizate la baza vezicii urinare. Veziculele seminale secreta un lochid bogat in zahar sau fructoza, care furnizeaza spermatozoizilor energie si le faciliteaza miscarea. Lichidul secretat de veziculele seminale reprezinta principalul compus lichid din compozitia secretiei spermatice. Veziculele seminale participa prin produsul lor de secretie la formarea lichidului seminal, asociat cu lichidul secretat de catre caile spermatice.Veziculele seminale au in conditii normale lungimea de cinci centimetri, grosimea de cinci milimetri si capacitatea de cinci pana la 10 mililitri. Glandele sexuale seminale au forme conice, cu baza indreptata superior si varful indreptat inferior.

Topografia veziculelor seminale

Veziculele seminale au raport anterior cu baza vezicii urinare, raport posterior cu rectul, raport lateral cu ampulele canalelor deferente si raport medial cu plexurile venoase prostatice si vezicale si plexurile nervoase hipogastrice inferioare. Veziculele seminale sunt irigate de ramurile arterei vezicale inferioare si a arterei rectale mijlocii.
Veziculele seminale sunt localizate la nivelul peretelui posterior al vezicii urinare, paralel cu ampula si sunt alcătuite din tubi tortuosi cu o lungime de circa 15 centimetri ca diverticuli ai canalelor deferente, fiind astfel reduse la o lungime de 5 cm.

Functia veziculelor seminale este de secretie a fluidului alcalin, de culoare galbena si consistenta vascoasa, care contine substante care activeaza materialul seminal precum fructoza, citratul, acidul ascorbic, inozitolul, prostaglandinele, proteinele si carbohidratii, care reprezinta si o sursa energetica pentru motilitatea spermatozoizilor. Fluidul constituie circa 70 % din materialul seminal ejaculat. Functionalitatea veziculelor seminale este hormono-dependenta.

Structura histologica a veziculelor seminale

Epiteliul de tapetare este pseudostratificat, iar lamina propria este alcatuita din tesut conjunctiv fibro - elastic.
Musculara este compusa dintr-un un strat intern circular si unul extern longitudinal de muschi neted, iar adventicea este alcatuita din tesut conjunctiv fibro-elastic.

Glandele bulbo - uretrale

Glandele sexuale bulbo - uretrale sunt cunoscute si sub denumirea de glande Cowper, au forma de para si sunt situate lateral uretrei, in regiunea inferioara prostatica. Glandele sexuale bulbo - uretrale secreta un fluid translucid si alunecos care se revarsa direct la nivelul uretrei. Acest fluid are functia de a lubrifia uretra si de a neutraliza resturile de particule acide urinare ce se pot pastra in lumenul uretrei secundare.

Glandele sexuale bulbo-uretrale sunt localizate la nivelul unghiului format de segmentul membranos al uretrei si de bulbul penian. Glandele sexuale bulbo-uretrale sau glandele Cowper au culoare albicioasa si sunt prevazute cu canale excretoare cu lungimea de trei sau patru centimetri.

Topografia glandelor bulbo - uretrale

Glandele bulbo-uretrale au raport inferior cu fascia inferioara diafragmatica urogenitala, raport superior cu fascia superioara diafragmatica urogenitala si raport antero-medial cu uretra membranoasa. Glandele bulbo - uretrale au un diametru de trei sau cinci milimetri, pana la un centimetru, sunt situate la nivelul diafragmei uro - genitale, langa uretra membranoasa.

Structura histologica a glandelor bulbo - uretrale

Glandele sexuale bulbo - uretrale isi golesc produsii de secretie in lumenul uretrei. Aceste glande sunt considerate glande compuse tubulo - alveolare mucosecretante, cu epiteliu de tapetare simplu, cubico - prismatic.

Produsul de secretie al glandelor bulbo -uretrale este un mucus clar, cu consistenta vascoasa care contine galactoza, galactozamina, acid galactouric, acid sialic si metilpentoza cu rol de lubrifiere a uretrei in statusul de excitatie, care realizeaza lichidul preseminal.
Capsula fibro - elastica contine muschi netezi si striati, ce inconjoara organul si trimit septuri spre interior, divizand glanda in lobi. Functionalitatea glandelor este dependenta de testosteron.

Secretiile glandelor sexuale accesorii sunt reprezentate de:

 • Acidul citric, format la nivelul prostatei, citratul fiind un anion important al lichidului seminal.
 • Fructoza. Veziculele seminale reprezinta unica sursa de fructoza a lichidului spermatic.
 • Poliaminele sunt implicate in procese de proliferare si de crestere celulara.
 • Fosforilcolina.
 • Prostaglandinele. Vezicule seminale sun cea mai bogata sursa de prostaglandine.
 • Colesterolul si lipidele stabilizeaza materialul seminal impotriva temperaturii mediului inconjurator.
 • Zincul provine din secretia glandelor prostatice si are un rol antibacterian prostatic.
 • Proteinele prostatice secretante: sunt produse exclusiv de epiteliul prostatic, au specificitate de organ, sunt posibil implicate in reglarea mecanismelor celulare si au rol in coagularea materialului seminal.
 • Fosfataza acida prostatica este secretata de prostata in ejaculat, iar activitatea sa este de 200 de ori mai mare în tesutul prostatic decat in altele.
 • Antigenul prostatic specific membranar este o proteina legata de membrana celului epiteliale prostatice.
 • Leucinaminopeptidaza este produsa de celulele epiteliale prostatice .
 • Lacticodehidrogenaza: izoenzima LDH din materialul seminal poate fi afectata la pacientii afectati de cancer de prostata.
 • Imonoglobuline, complementul C si transferina: sursa lor nu este cunoscuta, insa se regasesc in lichidul prostatic exprimat.

Proteinele secretate de glandele sexuale seminale sunt implicate in coagularea materialului ejaculat si au efect de fertilizare si de crestere a mobilitatii spermatozoizilor.