Termen cautat

Fiziologia aparatului genital feminin


Imagini

Menstruatia reprezinta consecinta corelatiilor neuro-hormonale la femei si este data de o hemoragie care se produce ciclic, incepand cu pubertatea si sfarsind cu menopauza.

In realitate exista mai multe cicluri care converg si se condtitioneaza reciproc:

 • Ciclul menstrual hipotalamo-hipofizar
 • Ciclul menstrual ovarian cu ciclul exocrin si endocrin
 • Ciclul menstrual uterin
 • Ciclul menstrual vaginal
 • Ciclul menstrual mamar
 • Ciclul menstrual genital

Durata normala a unui ciclu menstrual este de 28-35 de zile. Prima zi este considerata ziua in care incepe menstruatia.

Ciclul menstrual este impartit in doua faze:

 • Faza foliculara
 • Faza luteala

Aceste faze sunt delimitate prin momentul ovulatiei.

Ciclul menstrual este consecinta unei corelatii hipotalamo-hipofizo-uterina, datorita unor mecanisme de feed-back.

Activitatea hipotalamica este coordonata de sistemul de reglare a factorilor de eliberare, aria peptidica, sistemul limbic si epifiza.

Ciclul menstrual endometrial este rezumat de doua faze si anume: proliferativa si secretorie.

Faza proliferativa din ciclul menstrual este guvernata de secretia de estrogeni si corespunde fazei foliculare, grupeaza fenomene de dezvoltare a epiteliului, glandelor si sistemului vascular.

Estrogenii produc modificari celulare, dezvoltarea ribozomilor, mitocondriilor, aparatului Golgi, lipozomilor. Modificarea celulara reprezinta elementul esential.

Proliferarea endometriala este continua pana in ziua 17. Glandele au aspectul torsionat, spiralat si ramificat, cu cresterea lumenului glandular.

Dupa ovulatie, progesteronul realizeaza o actiune antagonista estrogenilor, prin reducerea numarului de receptori pentru estrogen si cresterea transformarii estradiolului in estrona.

Faza secretorie din ciclul menstrual va corespunde fazei luteale si se va instala in ziua 17. Este impartita in:

 • Faza secretorie initiala: care apare dupa ovulatie si constituirea corpului progestativ, care incepe sa secrete progesteron, apar vacuole de glicogen situate supranuclear, nucleii celulelor glandulare sunt dispusi in palisada.
 • Faza secretorie mijlocie: este prezenta intre zilele 19 si 24, glandele vor avea aspect apocrin, cu protruzia si detasarea portiunilor celulare apicale. Glicogenul si mitocondriile vor migra spre portiunea apicala, aparatul Golgi prezentand o dezvoltare maxima.
 • Faza secretorie terminala: este prezenta intre zilele 25 si 28. Vor disparea corpusculii intranucleari, mitocondriile si glicogenul. Se va produce o regresie citologica, iar in stroma va aparea edemul si torsiunea arterelor spiralate.

Dupa ziua 24 in stroma va creste concentratia de prostaglandine. Efectul vasoconstrictor al acestora va duce la ischemie si necroza celulara urmata de eliminarea tesutului necrozat la nivelul arterelor spiralate.

Prostaglandinele produc contractii miometriale care vor elimina tesutul ischemiat si va duce la aparitia menstruatiei.