Termen cautat

Aparatul genital masculin – sexualitatea si reproducerea


Autor: cezara
Imagini

Organele genitale masculine sunt principalele caractere sexuale ale barbatilor. Organele genitale masculine constau in : testicule, caile spermatice, prostata, veziculele seminale si penis.

Testicul
Testiculul este o glanda pereche (drept si stang). Se afla asezat intr-o punga tegumentara numita scrot, unde a coborat cu putin inainte de nastere. La nastere, testiculele sunt, uneori, in abdomen si coboara cateva luni mai tarziu. Acestea au forma de ou si masoara ,in medie, 2.5 cm latime si 3,5 cm lungime. Testiculele sunt situate intre picioare, in afara corpului, deci sunt organe genitale externe. Testiculele sunt situate in afara organismului, deoarece pentru ca acestea sa produca spermatozoizii temperatura trebuie sa fie usor sub 37° C. Testiculele sunt sediul unde se produc spermatozoizii.
Testiculele devin functionale la pubertate.Ele produc testosteronul, hormonul care este responsabil de maturarea spermatozoizilor si aparitia caracterelor sexuale secundare adica vocea groasa, parul abundent, dezvoltarea masei musculare,etc.

Spermatozoidul
Spermatozoizii sunt celulele sexuale masculine, produse la nivelul testiculelor. Spermatozoizii pot fertiliza ovulul (celula sexuala feminina) pentru a forma oul din care se dezvolta copilul.Spermatozoidul este o celula foarte mica (30—60 μ) avand o parte mai dezvoltata, capul, o portiune scurta, gatul si un filament protoplasmatic alungit, coada. Numarul spermatozoizilor este foarte mare ( 200.000.000 la fiecare ejaculare) si se formeaza in mod continuu. Pentru ca spermatozoidul sa fie apt de a se uni cu ovulul, el trebuie sa sufere procesul de maturatie. Aceasta consta in reducerea la jumatate a numarului de cromozomi (23 cromozomi, dintre care 22 transmit caracterele ereditare somatice, iar unul este purtatorul factorului care determina sexul).

Caile spermatice
Caile spermatice sunt canale prin care spermatozoizii odata formati sunt eliminati din testicule. Caile spermatice sunt: tubii seminiferi, reteaua testiculara, canalul eferent, ductul epididimar ,canalul deferent ,ductul ejaculator si uretra.
Spermatozoizii sunt stocati in epididim, un conduct sinuos situat in testicule. In timpul ejacularii spermatozoizii sunt dirijati in canalul deferent. canalul deferent se continua cu ductul ejaculator unde se scurge lichidul seminal provenit de la veziculele seminale pentru a forma sperma.
Canalul ejaculator traverseaza prostata, care secreta un lichid ce participa la formarea spermei. Canalul ejaculator se continua cu uretra. Uretra trece prin penis si se deschide la exterior la nivelul meatului urinar situat la varful glandului.

Penisul
Penisul este organul genital caracteristic barbatilor. Este traversat de un canal, uretra, care permite trecerea urinii si a spermei. Penisul este format din doua corpuri cavernoase si un corp spongios. Cand un barbat este excitat sexual la nivelul penisul creste cantitatea de sange ,ceea ce duce la cresterea dimensiunii: erectie. Lungimea penisului variaza de la un barbat la altul ( 13- 15 cm in medie), dar dimensiunea nu are nici o influenta asupra calitatii actului sexual.
Glandul este zona sensibila a penisului, are forma de clopot si se gaseste la varful penisului. Acesta este foarte sensibil la stimularea mecanica din timpul actului sexual. La varful glandului se gaseste un orificiu, meatul uretral. Glandul este acoperit de o piele: preput. In timpul erectiei, preputul ramane in urma si glandul este descoperit. Preputul este atasat la gland prin intermediul unei membrane numita frau preputului.

Veziculele seminale si prostata
Veziculele seminale si prostata sunt glande situate in interiorul corpului, in spatele penisului si sub vezica urinara. Ele sunt responsabile de producerea lichidului seminal. Acest lichid se amesteca cu spermatozoizii, produsi in testicule, pentru a forma sperma. La sfarsitul actului sexual, sperma este expulzata: ejacularea.

Comentarii

Buna ziua

Sub testicolul stang am o punguta (de altfel am si sub cel drept, dar sub stangul este mai tare si mai dureroasa) .V-as ruga daca m-ati putea lamuri care ar putea fi problema.

Va multumesc frumos!