Termen cautat

Aparatul genital feminin – sexualitatea si reproducerea


Imagini

Aparatul genital feminin este un sistem complex de organe conectate intre ele, cu functie reproductiva, situat in zona pelvina a trunchiului (zona bazinului).

Aparatul genital feminin este impartit in doua structuri: organele genitale interne, reprezentate de gonada feminina (ovarul) si calea genitala (alcatuita din trompe uterine, uter, vagin) si organele externe reprezentate de vulva (alcatuita din labiile mari si mici, intre care se afla vestibului vaginal cu orificiul de intrare vaginala, meatul urinar, clitorisul si orificiile glandelor secretorii).

Functia reproductiva este asigurata de aceste organe.

Organele genitale

Gonada feminina sau ovarul

Ovarul este o glanda secretoare mixta (endocrina si exocrina), situat in bazin, de forma unui sambure de migdala, cu dimensiuni de pana la 4cm lungime si 2,5 cm latime. Un capat este fixat de uter, lar celalalt de pavilionul trompei uterine, constituind elemente din aparatul genital feminin.

Functia ovarului este una mixta: el este, pe de o parte, o glanda endocrina (cu secretie interna), producand si secretand hormonii sexuali feminini (estrogen si progesteron), iar de pe alta parte este o glanda exocrine (secretie externa), cu rol de producere a ovulelor.

Hormonii ovarieni au diferite functii in organism. Estrogenii, in perioada copilariei, au functie nesemnificativa, dar odata cu pubertatea, importanta lor creste. Acestia stimuleaza dezvoltarea organelor genital interne si externe si de asemenea cresterea oaselor si a organismului ca intreg.

Progesteronul, dupa cum ii spune si numele, ajuta organismul sa se pregateasca de o sarcina (gestatie). Actioneaza asupra mucoasei uterului, sprijinind implantarea (nidarea) ovulului fecundat in aceasta; activeaza mucoasa trompelor uterine pentru a hrani ovulul; pregateste glanda mamara pentru lactatie si faciliteaza buna-dezvoltare a fetusului.

Ovulele sunt celulele care se formeaza in ovar in timpul perioadei fertile a femeii, iar apoi sunt secretate in timpul ciclului menstrual, pentru a fi fecundate de catre un spermatozoid si a da nastere unei noi vieti.

Fiecare femeie se naste cu un numar finit de celule numite ovocite, care sunt precursorii ovulelor. Din cateva milioane, pana la pubertate, raman aproximativ 300.000 de ovocite. Acestea se matureaza in fiecare luna printr-un proces numit “ovogeneza”, transformandu-se in ovule pregatite pentru fecundatie. Acest proces, reprezinta defapt ciclul ovarian.

Trompele uterine

Trompele uterne sau ovoductele sunt doua tuburi musculo-membranoase, situate lateral de uter si se intind pana la ovar si constituie elemente din aparatul genital feminin. Capatul dinspre ovar este prevazut cu o deschizatura mai larga, in forma de palnie cu franjuri, ce poarta numele de pavilion al trompei uterine.

Aceasta are rolul de a conduce ovulul expulzat de ovar spre uter. Mucoasa trompelor este prevazuta cu niste franjuri mici si mobili, numiti cili care mobilizeaza ovulul in directia uterului. De asemenea, fecundatia are loc tot in trompe.

Uterul

Uterul este un organ cavitar in forma de para, situat in bazin, intre rect si vezica urinara. Orificiul de deschidere (cervixul sau colul uterin) este asezat in jos spre vagin.

Ovulul fecundat in trompele uterine circula pana la uter, unde se implanteaza in mucoasa acestuia (proces numit “nidatie”) pentru a se dezvolta mai departe in decursul sarcinii.

Uterul se pregateste in fiecare luna pentru sarcina ingrosandu-si mucoasa si dilatandu-si vasele sangvine care iriga zona respectiva. Aceste transformari sunt ciclice, iar daca nidatia nu are loc, mucoasa formata din epitelii se exfoliaza, vasele de sange su rup si are loc menstruatia (menarha).

Vaginul

Este un organ musculo-membranos, de forma cilindrica, situat intre colul uterin (in sus) si vulva (in jos). Vaginul primeste penisul barbatului in timpul raportului sexual, dupa care serveste ca si conductor al spermatozoizilor pana la zona in care se afla ovulul. Prin vagin trece sangele menstrual si fatul in timpul nasterii.

Femeile virgine prezinta o membrana fina numita himen, care este interpusa intre vagin si vulva. Himenul se rupe la primul contact sexual, ceea ce produce senzatii dureroase si sangerari.

Vulva

Vulva reprezinta structura externa din aparatul genital feminin. Aceasta se intinde de la muntele lui Venus (o ridicatura formata din celule grase, dispuse deasupra loculul de sudare a oaselor pelvine, peste care creste parul pubian incepand cu pubertatea) pana la anus.

Vulva este cuprinsa intre doua pliuri de piele numite labii mici, care sunt deasemenea cuprinse intre alte doua labii mari. Labiile mici sunt unite anterior la nivelul clitorisului.

Clitorisul reprezinta organul erectil feminin, un “penis in miniatura”. Posterior de acesta se afla meatul (orificiul) urinar, iar in spatele acestuia se gaseste orificiul deschiderii vaginului. Lateral de vagin se gasesc alte doua perechi de orificii. Acestea sunt defapt, orificiile de deschidere a canalelor glandulare care secreta un lichid lubrifiant.

Reproductia

Este un proces complex, in care participa atat aparatul genital masculin cat si aparatul genital feminin.

Testiculele barbatului au rolul de a produce seria de celule sexuale numite spermatozoizi. In timpul actului sexual, acestia sunt expulzati in vagin prin intermediul penisului.

Spermatozoizii au un cap mare si o coada mobila numita flagel. Aceasta ii ajuta sa se deplaseze prin aparatul genital feminin intern: din vagin spre uter, dupa care este captat de mucoasa ciliata trompelor uterine si deplasati in directia ovulului.

Intr-o ejaculare normala se elibereaza aproximativ 3-6 cm cubi de sperma, care contine in medie 250 de milioane de spermatozoizi. Dintre acestia, doar unul singur penetreaza membrana ovulului si il fecundeaza.

Ovulul fecundat circula prin trompa pana in cavitatea uterului, unde se implanteaza in mucoasa acestuia, proces numit nidatie. In continuare, uterul ii va asigura conditii de viata propice pentru dezvoltarea viitorului fat.

AND-ul spermatozoidului s-a combinat cu cel al ovulului si a dat nastere unei singure celule care, acum implantata in mucoasa uterului, isi incepe diviziunea rapida. Dintr-o singura celula, se formeaza un organism intreg.

Fatul petrece 9 luni in burta mamei, care ii asigura nutrienti si toate aspectele necesare vietii, dupa care are loc nasterea. Fatul este expulzat din uter prin vagin si isi incepe viata.

Sexualitatea

Sexualitatea prezinta doua aspecte esentiale: pe de o parte, este un proces fiziologic, care are ca scop reproductia si perpetuarea speciei, iar pe de alta parte, are implicatii emotionale si afective care influenteaza semnificativ sfera psihicului.

Actul sexual, la oameni (si nu numai), nu este efectuat tot timpul in scopul procreatiei. Este folosit ca mijloc de atingere a extazului sau de relaxare, este un act sportiv sau folosit chiar in rituri religioase.

Implicatiile psihologice ale sexualitatii au un impact major asupra personalitatii individului. Modeleaza personalitatea si viziunea asupra realitatii, avand legaturi stranse cu subconstientul. Aceste aspecte au fost studiate de psihanalistul Sigmund Freud.

Sexualitatea incepe defapt in prima copilarie. Centrul satisfactiei sexuale, in acea perioada este gura. Folosita in timpul suptului, singurul mod de hranire in prima copilarie, gura este centrul universului sexual. Copii mici baga toate obiectele in gura la acea varsta. Dupa aceea, zona de satisfactie centrala, devine cea anala, urmand mai departe sa se deplaseze spre organele genitale odata cu inaintarea in varsta.

Sexualitatea umana are o perioada optima de existenta, care proemina la varsta adulta. Dupa apunerea acelei perioade fertile, se instaleaza menopauza la femei si andropauza la barbati. Aceste perioade, fac dificila experienta sexuala.

Bibliografie
• http://anioncare.ro/aparatul-genital-feminin-2/ • http://omenesc.ro/reproducator-reproducere.html • Constantin Parvu si coautorii – “Sexualitatea umana si sanatatea”, Editura Tehnica, Bucuresti, 2000