Termen cautat

Spermicidele, o alternativa fiabila


Categorii
Imagini

Fiecare persoana doreste tot ceea ce este mai bun atunci cand vine vorba despre metodele de contraceptie, insa cel mai dificil lucru este sa descoperim care este produsul care vine cel mai bine in intampinarea nevoilor fiecaruia, precum si a structurii proprii fiecarui organism. La momentul actual sunt disponibile multiple metode contraceptice ce pot preveni instalarea unei sarcini nedorite. Unele dintre acestea sunt mai complexe si mai eficiente decat altele, avand rol si in impiedicarea transmiterii bolilor sexuale.

O alternativa in aceasta privinta este reprezentata de folosirea spermicidelor, substante chimice cu rolul de impiedicare a inaintarii spermatozoizilor spre ovul prin distrugerea lor. In prezent, spermicidele sunt disponibile pe piata sub forma de creme, pelicule, filme dizolvabile, spume, geluri, tablete si chiar supozitoare. In general, acestea sunt incolore sau translucide, nu au miros sau arome particulare, nu pateaza lenjeria si se pot folosi si ca lubrifiant. Pentru a fi eficiente, aceste substante trebuie aplicate in interiorul cavitatii vaginale cu putin timp inainte de consumarea actului sexual.

Spermicidele sunt substante cu rol de distrugere a materialului seminal. Acestea sunt eficiente pentru impiedicarea instalarii sarcinilor nedorite, insa sunt ineficiente in ceea ce priveste protectia fata de bolile cu transmitere sexuala. Utilizarea lor in combinatie cu alte metode contraceptive sporeste si gradul de protectie impotriva instalarii unei sarcini.

Spermicidele distrug materialul seminal datorita agentilor chimici continuti. Adesea, spermicidele au in compozitia lor nonoxynol - 9, care ataca membrana acrozomiala a spermatozoizilor. In acest mod, mobilitatea lor este afectata. Acest compus chimic este regasit si in compozitia unor prezervative cu rol de lubrfiant, insa se regaseste si in compozitia diafragmelor contraceptive.

Eficienta spermicidelor

Desi unele persoane aleg sa foloseasca doar spermicidele ca si metoda contraceptiva, specialistii in domeniu avertizeaza ca eficienta lor nu este foarte mare. Utilizate in acest fel, spermicidele nu pot proteja 100 % impotriva instalarii unei sarcini si nici nu au efecte impotriva transmiterii de boli sexuale. Produsele spermicide se aplica cu ajutorul unor dispozitive speciale, direct in cavitatea vaginala. Din ce in ce mai multe persoane aleg sa foloseasca spermicide de genul peliculelor filmate ce se pot aplica cu usurinta si se dizolva intravaginal. Acestea nu sunt disconfortabile si nici dificil de aplicat, spre deosebire de cremele sau de spumele cu functie spermicida.
Eficienta produselor spermicide ca si unica metoda de contraceptie, variaza intre 70 % si 80 %, insa gradul de protectie poate sa ajunga si la 97 % in combinatie cu folosirea unui prezervativ sau a unei diafragme. In alte cuvinte, se poate spune ca sansele instalarii unei sarcini in conditiile folosirii de produse spermicide ca unica metoda contraceptiva este de 20 % pana la 30 %. Produsele spermicide se aplica la fiecare contact sexual, indiferent de cate ori se repeta contactul sexual. O aplicare este eficienta pentru un singur raport sexual.

Toate produsele spermicide isi mentin eficienta timp de o ora de la aplicarea lor, astfel, in cazul unui nou raport sexual este necesara aplicarea unei noi doze in conditiile desfasurarii unui raport sexual dupa trecerea unei ore de la prima aplicare.

Studiile derulate de specialisti nu au clasificat spermicidele ca fiind pe primele locuri in topul celor mai sigure metode contraceptive. Spre deosebire de pilulele contraceptive sau de sterilete, bazate pe hormoni, eficienta spermicidelor este mai scazuta. Studiile statistice desfasurate au demonstrat ca 15 % dintre femeile care au folosit spermicide respectand intocmai intructiunile de utilizare, au ramas insarcinate.
Dintre toate produsele cu actiune spermicida disponibile la ora actuala, gelurile par a fi cele mai eficiente, in special folosite in combinatie cu o alta metoda contraceptiva precum prezervativul sau diafragma.

 Avantajele produselor spermicide

 • Nu afecteaza nivelul de hormoni si nu implica efecte secundare specifice pilulelor contraceptive
 • Sunt usor de folosit si se pot utiliza doar atunci cand este necesar.
 • Administrarea lor se poate intrerupe oricand, iar fertilitatea celor care le folosesc nu este afectata.
 • Se pot folosi si in timpul alaptarii.

Dezavantajele produselor spermicide

 • Implica o eficienta scazuta atat in cazul folosirii incorecte, cat si in cazul folosirii ca unica metoda de contraceptie.
 • Implica posibilitatea inducerii de usturimi si de iritatii locale ambilor parteneri, in special in cazul in care se folosesc de mai multe ori intr-o singura zi.
 • Scad placerea momentelor intime din cauza ca trebuie sa fie mereu la indemana si sa fie aplicate cu ceva timp inaintea desfasurarii actului sexual.
 • Implica contraindicatii pentru persoanele care au manifestat simptome specifice socului toxic.

Protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala

Specialistii sustin ca spermicidele nu sunt eficiente pentru protejarea de contractarea bolilor sexuale. Desi unele voci au afirmat in trecut ca si produsele spermicide ar avea un oarecare rol in protejarea de bolile cu transmitere sexuala, studiile de specialitate desfasurate au demonstrat ineficienta lor in acest sens.
Studiile initiale, derulate in anii 1980, au demonstrat ca Nonoxynol-9 poate sa scada riscul infectiei cu Chlamydia, Trichomonas vaginalis, Gonoree sau chiar HIV. Cu toate acestea, studiile recente au demonstrat ca folosirea frecventa a produselor spermicide care contin aceasta substanta poate altera in mod semnificativ metodele naturale de protectie a epiteliului vaginal, care pot determina iritatii locale si leziuni microscopice ale mucoasei, ce pot contribui la transmiterea infectiilor intra partenerii sexuali.
Prezervativele ce contin Nonoxynol-9 nu manifesta o eficienta mai mare pentru protectia impotriva instalarii sarcinilor si a contractarii bolilor cu transmitere sexuala, in comparatie cu prezervativele care nu contin acest compus chimic. Mai presus de atat, prezervativele spermicide au un termen de valabilitate mai scurt si pot sa favorizeze aparitia de infectii urinare la femei. Cu toate acestea, folosirea prezervativelor ce contin nonoxynol-9 este preferate absentei folosirii unei metode contraceptive.

Inainte de aplicarea spermicidelor este indicat sa cititi cu atentie instructiunile de folosire de pe fiecare ambalaj. In momentul in care aplicati aceste substante este bine sa va gasiti o pozitie confortabila, fie stand in picioare, fie in pozitie de ghemuit. Aplicarea se realizeaza cat mai in profunzime cu ajutorul aplicatoarelor specifice si disponibile fiecarui tip de produs. De asemenea, pentru a putea fi siguri de eficacitatea acestuia este necesar sa se astepte aproximativ 10 minute pana la consumarea raportului sexual propriu-zis, insa trebuie sa se incerce sa nu se depaseasca o ora de la aplicare. In plus, este indicat ca daca apelati la aceasta metoda de contraceptie sa nu faceti dus si nici spalaturi vaginale timp de 6 pana la 8 ore de la contactul sexual.

Spermicidele sunt considerate o metoda usoara si confortabila de contraceptie datorita faptului ca sunt usor de transportat in poseta, nu trebuie administrate ca metoda de tratament contraceptiv si prin urmare nici nu intervin asupra sistemului hormonal, iar dupa consumarea actului sexual pot fi indepartate cu usurinta. Alte femei, dimpotriva sustin ca spermicidele sunt o metoda murdara de contraceptie, pot provoca iritatii peniene si vaginale si nu ofera o protectie garantata 100 %.

Spermicidele se pot folosi in asociere cu o alta cunoscuta metoda contraceptiva, diafragma. La nivelul diafragmei trebuie aplicata o crema cu actiune spermicida inainte de fiecare contact sexual. Dispozitivul tine in interiorul sau spermicidul, care are rolul de a distruge spermatozoizii, fapt care previne fertilizarea si instalarea unei sarcini. Atunci cand diafragma este fixata in lumenul cervical, continand crema spermicida indreptata spre col, materialul seminal nu poate sa patrunda in conductul uterin. Spermatozoizii pot sa atinga marginile diafragmei, unde sunt distrusi de actiunea spermicidului. Unele femei prefera sa aplice crema spermicida si la nivelul partii exterioare a diafragmei pentru a distruge si spermatozoizi care raman la nivelul cavitatii vaginale. Dispozitivul trebuie folosit in asociere cu cremele spermicide, rolul sau fiind doar de a mentine aceste substante la locul potrivit.

Diafragmele nu trebuie extrase timp de sase pana la opt ore in urma desfasurarii actului sexual, insa nu trebuie lasate in conductul vaginal mai mult de 24 de ore deoarece exista riscul inducerii sindromului socului toxic.

Specialistii recomanda insertia diafragmei in lumenul vaginal cu cel mult doua ore inaintea actului sexual, deoarece spermicidul se mentine activ si eficient timp de doua ore. In cazul in care dispozitivul se introduce mai cu mai mult de doua ore inainte actului sexual, este necesara aplicarea unor cantitati mai mari de crema spermicida.

Diafragma se indoaie astfel incat marginile sale sa fie lipite, iar gelul sau crema spermicida sa se afle inauntrul sau. In interiorul diafragmei se aplica o lingurita pana la o lingura de crema spermicida, care se va intinde pe intreaga suprafata a dispozitivului. Unele persoane sustin ca aplicarea cremei spermicide si pe marginile dispozitivului poate asigura o protectie suplimentara, insa altele sustin ca acest lucru faciliteaza glisarea diafragmei, astfel ca parerile raman impartite. O cale de mijloc poate fi constituita de aplicarea cremei pe partea interioara a marginii diafragmei, fara atingerea partii exterioare.

Riscuri asociate folosirii de produse spermicide

Specialistii avertizeaza ca produsele spermicide, indiferent de utilizarea lor unica sau in asociere cu alte metode contraceptive, pot sa determine aparitia senzatiei de prurit genital, aparitia unor iritatii locale sau a reactiilor alergice, inducerea unei senzatii de arsura genitala la ambii parteneri si pot favoriza instalarea infectiilor tractusului urinar, a candidozei si a vaginitelor bacteriene la persoanele de sex feminin. Unele voci sustineau ca produsele spermicide sunt asociate cu malformatiile congenitale ale copiilor rezultati din sarcini survenite ca urmare a ineficientei spermicidelor, insa studiile desfasurate de specialisti au demonstrat ca aceste consideratii nu au un fundament medical - stiintific.

Unde se pot gasi produsele spermicide ?

Produsele spermicide sunt disponibile in farmacii fara prescriptie medicala. Specialistii recomanda persoanelor care achizitioneaza astfel de produse sa citesca cu atentie ambalajele si sa respecte intructiunile de folosire.

Modul de administrare a diferitelor tipuri de produse spermicide:

 • Spermicidele sub forma de creme se utilizeaza in asociere cu alte metode contraceptive precum diafragma sau prezervativele feminine, insa se pot folosi si ca unica metoda contraceptiva prin aplicarea produsului la nivelul cavitatii vaginale cu ajutorul unui dispozitiv special. Avantajul acestor produse este ca au si rol de lubrifiant.
 • Spermicidele sub forma de spuma se aplica intravaginal cu ajutorul aplicatoarelor specifice.
 • Spermicidele sub forma de ovule se introduc intravaginal cu 10 sau 15 minute inainte de desfasurarea actului sexual.
 • Spermicidele sub forma de foite contraceptive se aplica intravaginal cu 15 minute inaintea desfasurarii raportului sexual, timp necesar dizolvarii foitei.

In ceea ce priveste contraceptia, nu sunt stabilite niste reguli valabile tuturor. Alegerea metodei contraceptive potrivite se realizeaza impreuna cu medicul ginecolog sau medicul de familie. Nu trebuie lipsit de importanta faptul ca metodele contraceptive de bariera si metodele contraceptive hormonale nu protejeaza impotriva contractarii de boli cu transmitere sexuala. Pentru bune efecte contraceptive si de protectie impotriva contractarii de boli cu transmitere sexuala, specialistii in domeniu recomanda folosirea prezervativelor.

Bibliografie

http://www.plannedparenthood.org/health-topics/birth-control/spermicide-4225.htm