Termen cautat

Plasture contraceptiv, avantaje si dezavantaje


Autor: george
Categorii
Imagini

Ce poate fi mai placut decat sa va puteti bucura in voie de partenerul dumneavoastra sexual ? Dar, inevitabil in astfel de momente apar probleme precum sarcinile nedorite ce va pot umbri uneori buna dispozitie. Si pentru a nu mai purta grija administrarii la timp a pastilei contraceptive, specialistii au inventat o noua forma, mai practica de contraceptie. Astfel, actiunea unui plasture contraceptiv este similara anticonceptionalelor orale, eliberand zilnic in organism o anumita cantitate de hormoni (estrogen sau progesteron). Rolul hormonilor eliberati de un plasture contraceptiv este de a actiona asupra ovarelor astfel incat ovulatia sa nu mai aiba loc, de a intari muschii cervicali pentru a impiedica spermatozoizii sa ajunga la ovul, precum si de a subtia peretii cavitatii uterine astfel incat dezvoltarea unui ovul fertilizat sa nu fie posibila.

Patchul contraceptiv are forma unui plasture mic, subtire, de cele mai multe ori de culoare bejsi foarte lipicios, ceea ce face ca posibilitatea de a se desprinde in timpul efortului fizic sau la baie sa fie eliminat. Medicii recomanda folosirea unui plasture contraceptiv trei saptamani din cele patru ale ciclului menstrual, si deasemenea atentioneaza asupra faptului ca acesta trebuie schimbat la fiecare 7 zile. In plus, dupa o perioada de 21 se zile este indicat sa faceti o noua pauza de o saptamana, caz in care ciclul dumneavoastra menstrual va avea o durata mai mica iar fluxul va fi mai putin abundent. Un plasture contraceptiv poate fi folosit incepand din a cincea zi a ciclului dumneavoastra menstrual. Daca optati pentr aceasta situatie trebuie sa stiti ca efectele patchului contraceptiv vor fi optime in cel mai scurt timp. In caz contrar medicii specialisti recomanda folosirea in paralel a unei metode aditionale de contraceptie, timp de 7 zile.

Mod de intrebuintare si contraindicatii
Modul de intebuintare al unui plasture contraceptiv este simplu, acesta putand fi aplicat direct pe pielea usacata, curata si lipsita de par. Daca recurgeti la aceasta metoda de contraceptie este foarte important sa fiti atente sa nu plasati un plasture contraceptiv la nivelul sanilor, si nici pe portiunile de piele sensibile sau care prezinta leziuni.
Studiile realizate in privinta patchului contraceptiv au relevat faptul ca acesta este foarte abraziv, astfel incat nu trebuie sa va faceti griji in privinta lui daca mergeti la dus, sauna, inotati sau mergeti la sala. Daca totusi patchul a fost indepartat pentru o perioada de timp mai mica de 48 de ore, tot ce trebuie sa faceti este sa lipiti altul nou in loc. Lipsa patchului pentru o perioada mai mare de 48 de ore necesita inceperea unui ciclul nou, si implicit folosirea unei metode aditionale de contraceptie.

Inainte de a alege aceasta metoda de contraceptie este bine sa stabiliti o intalnire cu medicul dumneavoastra specialist, acesta fiind cel mai in masura sa decida daca patchul contraceptiv este potrivit pentru dumneavoastra. Desi sigur in proportie de 99%, patchul contraceptiv are si cateva contraindicatii, dupa cum urmeaza:

 • posibilitatea de a fi ramas deja insarcinata;
 • fumati, iar varsta dumneavoastra depaseste 35 de ani, sau aveti mai mult de 35 de si ati renuntat la fumat cu mai putin de un an in urma;
 • sunteti supraponderala;
 • urmati anumite tratamente medicamentoase;
 • ati fost diagnosticata in trecut cu tromboza;
 • ati fost diagnosticata cu anomalii ale inimii, boli ale sistemului circulator sau tensiune arteriala mare;
 • suferiti de migrene severe sau migrene cu aura;
 • suferiti de cancer la san sau ati suferit in trecut cu mai putin de cinci ani in urma;
 • suferiti in prezent de afectiuni ale ficatului sau ale vezicii biliare;
 • suferiti de diabet ce prezinta complicatii sau ati avut aceasta boala timp de mai mult de 20 de ani.

Avantajele oferite de un plasture contraceptiv constau in faptul ca hormoni precum estrogenul sau progesteronul nu vor mai trebui sa ajunga la nivelul stomacului pentu a fi asimilati de organism. In plus, asemenea pilulei contraceptive, patchul contraceptiv reduce riscul aparitiei anumitor boli, precum cancer ovarian, uterin sau de colon, fibroza, chisturile ovarienesau boli necanceroase ale sanilor. Un alt avantaj al acestei metode de contraceptie consta in faptul ca actioneaza pozitiv asupra simptomelor sindromului premenstrual si amelioreaza durerile menstruale.

Dezavantajele folosirii patchului contraceptiv sunt de cele mai multe ori similare celor date de pastilele anticonceptionalele, si constau in reactii adverse in primele trei luni, ca dureri de cap, stari de ameteala, schimbari bruste de dispozitie si sensibilitate la nivelul sanilor. De asemenea, este posibil ca unele femei sa gaseasca aceasta metoda de contraceptie incomoda, datorita faptului ca patchul odata alipit pielii devine vizibil, in vreme ce un numar foarte mic de femei dezvolta iritatii usoare ale pielii.

Specialistii avertizeaza ca, desi foarte rar, unele organisme pot dezvolta un grad marit de intoleranta fata de patchul contraceptiv, manifestat prin:

 • cresterea tensiunii arteriale;
 • formarea unui cheag de sange, fie la nivelul unei vene (tromboza venoasa), fie la nivelul unei artere (trombaza arteriala, ce poate provoca infarctul);
 • creste riscul aparitiei cancerului mamar;
 • folosit continuu pe o perioada de timp mai mare de cinci ani creste riscul aparitiei cancerului cervical.

Desi pentru unele femei patchul contraceptiv constitue rezolvarea multor dintre problemele legate de contraceptie, exista femei ce raman sceptice in privinta utilitatii acestuia. Oricare ar fi, insa opinia dumneavoastra este indicat sa stabiliti o intalnire cu medicul dumneavoastra specialist pentru a stabili cu cat mai multa precizie daca patchul contraceptiv este metoda ideala pentru dumneavoastra.

Bibliografie

http://www.bbc.co.uk/relationships/sex_and_sexual_health/contr_patch.shtml