Termen cautat

Pilula combinata cea mai populara metoda de contraceptie


Autor: george
Categorii
Imagini

Una dintre cele mai des utilizate metode de contraceptie pentru femei este pilula contraceptiva. Multe dintre femeile din ziua de astazi prefera sa recurga la aceasta metoda de contraceptie datorita eficacitatii si confortului oferit de aceasta.

Pilula anticonceptionala combinata regaseste in componenta sa doua tipuri de homoni sintetici: estrogenulsi progestogenul, care au rolul de a actiona asupra ovarelor pentru a inhiba ovulatia, precum si de a ingrosa mucusul cervical si de a subtia peretii uterului (endometrul) astfel incat o eventuala sarcina nedorita sa nu se poata dezvolta.
Pilula combinata poate fi gasita in comert in folii de 21 de pastile, caz in care este necesara o pauza de 7 zile in timpul ciclului menstrual, si in folii de 28 de pastile caz in care in timpul menstruatiei vor fi administrate pastile inactve din punct de vedere hormonal (efectul placebo). Deasemnea acest tip de anticonceptionale este de trei feluri, dupa cum urmeaza:

 • pilula combinata monofazica (toate pilulele active contin aceeasi cantitate de estrogen si progestogen);
 • pilula combinata bifazica ( doza de estrogen ramane constanta, in vreme ce doza de progestogen creste in a doua faza a ciclului);
 • pilula combinata trifazica ( doza de estrogen creste in a doua faza a ciclului, iar cea de progestogen este marita de 3 ori odata la 7 zile).

Administarea pilulei combinate incepe in prima zi a ciclului menstrual, acestea trebuind sa fie administrate zilnic la aporximativ aceeasi ora. Deasemnea, specialistii avertizeaza ca daca folositi acest mod de contraceptie pentru prima oara, in primele 7 zile sa apelati si la metode alternative de contraceptie.

Avantajele si dezavantajele folosirii pilulei combinate
Ca orice alta metoda contraceptiva, pilula combinata prezinta avantaje si dezavantaje, precum si contraindicatii (ceea ce inseamna ca nu poate fi administrata tuturor femeilor).

Dintre avantajele pilulei combinate amintim:

 • gradul de eficacitate este de 99%;
 • reduce riscul aparitiei cancerului ovarian cu aproximativ 40%, si al cancerului uterin cu 50%;
 • reduce gradul de incidenta al dezvoltarii bolilor inflamatorii pelviene;
 • amelioreaza simptomele sindromului premenstrual, acneea, si reduce riscul aparitiei anemiilor si a chisturilor ovariene;
 • amelioreaza intensitatea fluxului menstrual, precum si durerile din aceasta perioada;
 • dupa incetarea tratamentului cu aceste pilule femeia poate redeveni fertila la aproximativ 6 luni dupa aceasta perioada.

Dezavantajele pilulei combinate sunt:

 • nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS);
 • nu este recomandata femeilor care au suferit de afectiuni precum cancer mamar, infarct, insuficienta cardiaca, tromboza venoasa profunda, coagularea sangelui, afectiuni ale ficatului sau ale rinichilor, sangerari la nivel vaginal ce nu au putut fi diagnosticate, fumatorilor sau persoanelor care au depasit varsta de 35 de ani.
 • nu este recomandata femeilor care au fost diagnosticate cu tensiune arteriala crescuta, diabet, migrene, depresii sau anemia celulelor in forma de secera;
 • nu este recomandata femeilor care alapteaza, intrucat estrogenul inhiba productia de lapte a organismului mamei;
 • prezinta efecte adverse precum starile de ameteala, sensibilitate la nivelul sanilor, sangerari in afara ciclului menstrual, cresterea in greutate, retentiea lichidelor, si chiar pigmentarea neregulata la nivelul fetei;
 • in cazuri rare poate provoca coagularea sangelui, infarct, insuficienta cardiaca, cresterea tensiunii arteriale, si afectiuni ale ficatului si bilei.

Daca decideti sa optati pentru aceasta forma de contraceptie este indicat sa va adresati medicului specialist si sa il informati cu privire la istoricul dumneavoastra medical, precum si cel al membrilor apropiati ai familiei (parinti, frati, surori, etc). Numai in aceste conditii medicul specialist poate decide daca pilula combinata este potrivita pentru dumneavoastra si nevoile dumneavoastra.

Bibliografie

http://www.mydr.com.au/babies-pregnancy/contraception-the-combined-pill
http://www.brook.org.uk/content/M2_1_3_combinedpill.asp

Comentarii