Termen cautat

Modul de utilizare al implanturilor contraceptive


Autor: george
Categorii
Imagini

Alegerea metodei de contraceptie constitue o decizie dificila pentru multe dintre femei, si asta cu atat mai mult cu cat acestea trebuie aleasa in concordanta cu nevoile si organismul fiecareia. La inceputul anilor ’90 medicii specialisti recomandau din ce in ce mai des pacientelor o noua metoda de contraceptie si anume implantul contraceptiv. Acesta era plasat imediat sub piele, avand rolul de a elibera in fluxul sanguin etonogestrel, hormon ce ajunge la nivelul ovarelor impiedicand ovulatia (eliberarea unui ovul). De asemenea, implantul are rolul de a produce anumite schimbari la nivelul peretilor uterini si al cervixului astfel incat sarcina sa nu se poata dezvolta.

Perioada de pastrare a implantului este de 3 ani in cazul etonogestrelului, dupa aceasta perioada necesarul de hormoni fiind depasit. Daca decideti sa continuati cu aceasta metoda de contraceptie este necesar sa faceti o noua programare la medicul specialist pentru a va reinnoi implantul. Daca dimpotriva in acest interval de 3 ani veti dori sa renuntati la implant, nu trebuie decat sa va adresati medicului specialist pentru a-l indeparta.

Actiunea implantului contraceptiv si contraindicatiile acestuia
Pana in prezent nu au fost descoperite efecte secundare majore ale implantului, cum ar fi anumite forme de cancer la nivelul sistemului reproductiv. Ca orice alta metoda de contraceptie implantul poate provoca reactii adverse normale, precum dereglari ale ciclului menstrual, dureri de cap, pete la nivelul pielii, cresterea in greutate, sensibilitate a sanilor, stari de ameteala sau depresii, si chiar schimabari ale nivelului de libidou. Daca prezentati insa acest tip de simptome este bine sa va adresati medicului dumneavoastra specialist cat mai curand pentru ca implantul cu rol contraceptiv sa fie indepartat.

Un alt lucru important pe care trebuie sa il stiti in legatura cu implantul contraceptiv este faptul ca acesta nu este recomandat in cazul anumitor conditii medicale, precum:

  • sangerari vaginale a caror cauza nu a putut fi identificata;
  • afectiuni severe ale ficatului;
  • tromboza;
  • chisturi ovariene;
  • icter;
  • supraponderalitate.

De asemenea, implantul cu functie contraceptiva poate interactiona negativ cu anumite tipuri de medicamente precum rifampicina, rifabutin, fenitoin, carbamazepinsau fenobarbital. Tocmai de aceea, daca ati decis sa apelati la aceasta metoda contraceptiva este indicat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

Modul de aplicare al implantului contraceptiv
Implantul are grosimea unui bat de chibrit, si este de obicei plasat in partea de sus a antebratului stang. Pentru aceasta asistenta va aplica un anestezic local, dupa care, cu ajutorul unui ac special va plasa sub piele implantul. In mod normal procedura nu dureaza mai mult de 3 minute, dupa care va puteti relua actvitatile dumneavoastra zilnice.Statisticile arata ca dupa plasarea implantului cu rol contraceptiv doar 3.6% dintre femeile care aleg aceasta metoda de contraceptie prezinta umflaturi, durere sau inrosirea locului unde a fost introdus implantul.Perioada in care puteti incepe sa folositi implantul este in mod normal a cincea zi a ciclului menstrual. De asemenea, in cazul proaspetelor mamici, implantul contraceptiv poate fi plasat imediat dupa nastere, fara ca acesta sa influenteze compozitia laptelui mamar.Daca va hotarati sa apelati la aceasta metoda de contraceptie este indicat sa va asigurati ca personalul de specialitate are pregatirea necesara in acest sens. Desi extrem de rare aceste cazuri, problema poate fi remediata cu usurinta prin efectuarea unei radiografii cu ultrasunete.

Bibliografie

http://www.netdoctor.co.uk/sex_relationships/facts/contraceptiveimplant.htm