Termen cautat

Modul de folosire al steriletului si contraindicatiile acestuia


Categorii
Imagini

Contraceptia endouterina ocupa un loc important intre metodele contraceptive pentru ca este lipita de efecte sistemice si are avantajul reversibilitatii dupa extragerea dispozitivului intrauterin. O alta denumire foarte des utilizata pentru dipozitivul intrauterin este cea de sterilet. Steriletul este utilizat in prezent de foarte multe femei din intreaga lume.

Avantaje:

 • Steriletul nu interactioneaza cu activitatea sexuala
 • Este o metoda de contraceptie sigura pentru femei, eficace si reversibila in absenta efectelor sistemice.

Clasificare:

Dispozitive intrauterine fabricate din plastic sau otel: au dimensiuni mari. Sunt produse intr-o varietate de forme, au tendinta de a ocupa o suprafata cat mai mare din cavitatea uterina. Au durata de utilizare nelimitata.

Dispozitive intrauterine eliberatoare de cupru, argint sau substante hormonale: sunt dispozitive intrauterine de generatia a doua. Acestea sunt formate dintr-un suport de plastic ce este acoperit partial de cupru, argint sau hormoni. Dispozitivele au dimensiuni mici si prezinta forme variate.

Mod de actiune:

 • Declaneaza o reactie de corp strain
 • Blocheaza implantarea
 • Cuprul actioneaza atat local la nivelul endometrului cat si asupra spermatozoizilor

Performantele metodei depind de caracteristicile dispozitivului, conditiile de utilizare, respectarea contraindicatiilor.

Impiedica implantarea prin distrugerea oului sau prin eliminarea sa, datorita activitatii uterine crescute, motilitatii tubare perturbate si inducerii luteolizei.

Prezenta cuprului amplifica actiunea contraceptiva a steriletului prin stimularea reactiei de corp strain, prin accentuarea modificarilor biochimice, enzimatice si de receptor prin actiunea directa toxica asupra gametilor, blastocistului si transportului acestora.

Steriletele cu eliberare de hormoni produc alterari ale mucusului cervical, suprimarea proliferarii endometriale cu aspecte pseudodeciduale si inhibarea transportului tubar.

Indicatii

Se va realiza anamneza si examen clinic ginecologic pentru o eventuala excludere sau amanare a pacientelor.

Contraindicatii

Absolute:

 • Sarcina
 • Sangerari genitale anormalesi neregulate
 • Inflamatii pelvine active
 • Patologie cu transmitere sexuala in ultimul an
 • Sarcina ectopica in antecedente
 • Anomalii anatomice ale uterului
 • Manifestari alergice la unul din constituienti ai steriletului

Relative:

 • Varsta sub 20 de ani
 • Multiparitatea
 • Anemiile
 • Dismenoreea severa
 • Multipli parteneri sexuali
 • Afectiuni care prezinta risc mare de bacteriemie
 • Uterul cicatriceal si stenozele cervicale

Rata de esec a steriletelor moderne este de aproximativ 1,5-2%, rata mortalitatii fiind de 7 ori mai mica in special in grupul de varsta 35-39 de ani, comparativ cu cea a pilulelor contraceptive la femeile fumatoare. De cele mai multe ori mortalitatea este legata in principal de infectie si in cazuri rare de perforatie.

Selectia steriletului se face luand in seama factorii clinici si individuali si in al doilea rand designul dispozitivului sau pretul.

Insertia

Aplicarea steriletului e face imediat potmentrual, exceptional in primele 5 ziile dupa un act sexual intamplator poibil fecundat, steriletul de a doua zi.

Steriletul poate fi lasat timp de 3-5 ani dupa recomandarea firmei producatoare. Aparitia complicatiilor (sangerari repetate, dureri hipogastrice, aparitia unei sarcini) determina extragerea steriletului.

Tehnica insertiei:

 • Examen genital bimanual
 • Introducerea valvelor si aseptizarea colului uterin
 • Fixarea colului cu pensa de col
 • Explorarea uterului cu histerometrul
 • Pregatirea steriletului si introducerea sa prin canalul cervical urmand instructiunile speciale ale fiecarui tip de sterilet
 • Indepartarea tubului tutore si a pensei de col

Sectionarea firelor la circa 3 cm de orificiul extern al colului.

Pacienta trebuie sa invete sa verifice singura existenta firelor. Este necesar ca pacienta sa fie avertizata asupra consecintelor si sa le constientizeze, astfel incat la aparitia primului simptom alarmat sa se prezinte la medic.

Complicatiile produse de insertia steriletelor:

Complicatiile tardive:

Sarcina ectopica: aproximativ 3-4% din sarcinile aparute pe sterilet, fiind mai des asociata cu dispozitive intrauterine eliberatoare de progesteron si cu antecedente de inflamatie pelvina.

Durerea: este prezenta sub forma de crampa uterina sau de durere lombara joasa, este persistenta, poate indica una din urmatoarele cazuri: steriletul este de dimensiuni prea mari, inflamatie, sarcina ectopica, expulzie partiala. Se impune investigarea cazului de catre medic.

Sangerarea: utilizarea steriletelor moderne eliberatoare de cupru, duc la scaderea sangerarilor. Steriletele eliberatoare de progesteron scad cantitativ sangerarile menstruale fata de nivelul anterior insertiei. Se poate observa tendinta la menstruatii mai lungi si mai abundente, prezenta sangerarilor intramenstruale in primele luni de la insertie. In aceste cazuri este indicat un tratament bazat pe antiinflamatoare nesteroidiene in special cu inhibitori de prostaglandin-sintetaza si agenti antifibrinolitici.

Expulzia spontana: se poate produce in special in primele trei luni de la insertie si postpartum, fiind expulzate in special steriletele voluminoase si incorect plasate. Rata de expulzie scade cu varsta si paritatea.

Disparitia firelor se poate produce in cazul sarcinii, ascensionarea lor in canalul cervical, expulzia steriletului, perforatii nediagnosticate cu migrarea steriletului in peritoneu,

Infectiile pelvine: riscul femeilor purtatoare de sterilet de a contacta o infectie pelvina este de 2 ori mai mare fata de femeile care nu utilizeaza nici un fel de contraceptive. Riscul este mai mare in primele luni de la insertia dispozitivului, ulterior riscul ramane doar in cazul femeilor expuse bolilor cu transmitere sexuala. Infectiile pelvine fac referire la inflamatiile care ascensioneaza prin colul uterin spre uter, trompe si ovare si care se pot complica cu leziuni severe ale epiteliului tubar, urmate de obstructie tubara si cresterea posibilitatii de aparitie a sarcinii ectopice si a sterilitatii.

Pot avea diverse forme clinice de la inaparente la severe, in 80% din cazuri avand o etiologie cu transmitere sexuala incluzand gonococul, Chlamydia trachomati , Mycoplasma homini . In celelalte cazuri etiologia este data de bacterii anaerobe.

Printr-o selectie atenta a cazurilor va scadea riscul si consecintele infectiilor genitale. Femeile care sunt candidate ideale la aceasta metoda contraceptiva sunt cele care se afla intr-o relatie stabila.

In cazul inflamatiilor acute se spitalizeaza pacienta si i se introduce antibioterapie. In cazul in care in 48 de ore nu se observa o imbunatatire se va extrage steriletul.

Extragerea steriletului:

 • Dorinta unei sarcini
 • Sarcina
 • Inflamatiile pelvine acute
 • Tumora maligna de endometru sau col
 • Perforatia sau expulzia partiala
 • Sangerari excesive care induc anemii
 • Menopauza dupa 1 an de la ultima menstruatie
 • Cand acestea expira pentru steriletele cu cupru sau progesteron

Supravegherea implica examinarea in primele 3 luni dupa insertie si apoi anual sau bianual.

Bibliografie

http://www.emedicinehealth.com/birth_control_intrauterine_devices_iuds/article_em.htm

Comentarii

Buna eu mi-am pus sterilet acum o saptamna am avut dureri dar nu exagerate am luat calmante scrise de domnul doctor . Mi sa spus si am citit ca nu e bine sa ai relati sexuale dupa punerea steriletului abea dupa 5 zile. Acum cateva zile de cand nu sa  intamplat nimic, dar cand sa intmplat ,prima oara a fost ok a doua oara a fost foarte dureros inca mai am dureri si sangerez credeti ca este normal??!! 

Buna ziua! Dupa opt luni de folosire a steriletului (cupru) fara absolut nici o problema, am ramas insarcinata. Mentionez ca sarcina era perfect normala,nu extrauterina iar dispozitivul nu s-a deplasat.

Medicul ginecolog nu a stiut sa imi dea nici o explicatie logica, spunand ca sunt "una la un milion"si ca stiintific e imposibil .

Ma intrebam daca ati avea o alta explicatie, anume daca ar fi factori care ar putea influenta eficienta steriletului- alcool, stres,zile fertile...
O alta nedumerire e: a fost doar o intamplare de "una la un milion", sau in viitor ar trebui sa nu mai folosesc aceasta metoda contraceptiva.

Va multumesc si astept raspuns.

 

Buna seara!Am 26 de ani si 2 avorturi :( am luat pilula timp de 2 ani dar am renuntat la ele pt ca uneori uitam sa le iau,etc..Apoi am incercat inelul dar pt prietenul meu este deranjant in timpul actului,acum incerc sa aflu mai multe informatii despre spirala fara hormoni!Vreau sa am copiii si imi este un pic frica de spirala!Ma gandeam ca poate ma puteti ajuta cu un sfat!

Buna! Ma numesc Simona si am 23 de ani. Mi-am pus sterilet acum 4 luni si tot stau sa ma gandesc, deoarece o prietena mi-a zis ca mama ei a avut sterilet si la o perioada dupa a facut FIBRON.

Acum nu stiu ce sa fac. Sunt speriata mai mult, mai auzisem ca daca nu ai copii nu e bine sa iti pui sterilet. Poate poti sa imi dai un sfat. As vrea sa il scot. Chiar nu stiu ce sa fac.

Am montat acest sterilet acum un an si sase luni,.La inceput cantitatea se sange pierduta in perioada menstruatiei s-a micsorat, ulterior a fost inexistenta.Acum dupa atat timp mi-a revenit menstruatia(cantitate mai mica se sange ca inainte de al monta) la periode de 26-28 zile. Ce se intampla?

te poti ingrasa mai rau ,chiar daca esti mai plinuta sau te poate slabi as dori si eu un raspuns si ce analize se fac ,eu am facut papanicolu si a esit ok si daca este vreo problem dac il pot pune pe termen de 10 ani ,va multumesc si astept un raspuns de la dumneavoastra

am 36 ani si am fost diagnosticata cu endometrioza ,prin urmare ginecologul mi-a recomandat steriletul mirena pentru a-mi pune ovarele in pauza cat mai mult timp.mentionez ca am dureri groaznice la menstruatie si lunar un sindrom premenstrual prelungit care dureaza cam doua saptamani timp in care ma chinuie si tensiunea din sani.de vreo 2 ani am si un nodul micut la sanul stang care nu pune probleme-il urmaresc ecografic-are sub 1 cm.nu stiu ce decizie sa iau  avand in vedere ca steriletul Mirena e destul de scump si mai ales ca am citit pe net si are destule contraindicatii.are dreptatate ginecologul?acesta ma poate ajuta sa scap de durerile pe care le am si sa rezolv partial problema cu endometrioza?spuneti-mi va rog ce analize ar trebui sa-mi fac inainte de montarea steriletului?stiu ca trebuie sa-mi fac testul papa-nicolau.mentionez ca in anii anteriori cand l-am facut a iesit bine dar apare reactie inflamatorie pelvina cronica.

Buna ziua.De ceva vreme ma confrunt cu dereglari ale ciclului menstrual ,fiind in perioada de menopauza.De 3 sapatamni nu se mai opreste ,fiindu-mi recomdat tratamentul cu AFERAM (care nu a avut niciun efect)sau STERILETUL CU HORMONI.Am 48 de ani si pana acum nu am apelat la aceasta forma contraceptiva si de ce sa nu recunosc i-mi este destul de teama.Am facut un chiuretaj biopsic acum 3 luni care a iesit negativ si testul PAPA NICOLAU care de asemeni a iesit bun .As dori sa stiu daca in situatia mea acest sterilet este indicat ? Va multumesc.

Renuntati la sarcinile inutile. Oricum, copii dumneavoastra au 3 oportunitati in viata asternuta de politicienii incompetenti si patronii lacomi: 1) somaj; 2) salariu minim pe economie; 3) emigratie (dupa mine nici una nu e prea buna), ce sa mai vorbim de sistemul de invatamant, nu exista termeni pentru a-l descrie...iar in legatura cu sistemul de pensii, nu va faceti iluzii ca multi angajati inseamna mai multe fonduri, si asa exista 700000 de someri, deci nu cred ca  doriti sa cresteti acest numar, si oricum, daca patronii ar plati salarii decente, ar fi si fonduri mai multe pentru pensii si asigurari de sanatate, dar daca iau profit peste 100% si la oameni dau salarii de mizerie, ciuciu fonduri de pensie, sa nu mai vorbim de evaziunea fiscala, etc...Mai bine ganditi-va de 7 ori cand vreti sa faceti un copil, nu cumva cheltuiala si truda dumneavoastra de a-l creste atatia ani sa devina o finantare nerambursabila pentru vreun patron lacom, si nu uitati, cu cat sunt mai multi someri, cu atat salariul va fi mai mic (practic patronul, cand angajeaza, face un fel de licitatie, iar omul care se vinde cel mai ieftin, castiga, mai ales ca foamea nu asteapta pana luna viitoare, si multi vor accepta sa munceasca ca robii pe nimic), dar daca sunt putini someri, patronul care vrea sa angajeze, va trebui sa vina cu o oferta substantiala, ca daca nu, nu-si poate desfasura activitatea.

           Concluzie: fi-ti oameni cu bagare de seama, si daca nu sunteti convinsi, puneti mana pe o carte de economie, noi oamenii, nu suntem altceva decat factori de productie, sa stim sa ne vindem SCUMP!!!

Pagini