Termen cautat

Metode contraceptive pentru barbati


Categorii
Imagini

GENERALITATI

Pilula contraceptiva masculina a fost anuntata inca din anul 2001 ca reprezentand o noua metoda de contraceptie care se adreseaza barbatilor, insa, nici pana in ziua de azi, cercetarile nu s-au finalizat, aceasta aflandu-se inca in stadiul de studiu, nefiind disponibila pentru publicul larg.

Specialistii au incercat utilizarea diferitor formule chimice in vederea obtinerii efectului scontat si anume blocarea spermatogenezei. Indiferent ca s-au combinat testosteronul cu progesteronul sau extracte din plante diverse cum ar fi papaya si acidul oleic, pana in prezent, nici una dintre combinatiile incercate nu a parut sa dea rezultate cu o eficienta de 100%.

METODE CONTRACEPTIVE PENTRU BARBATI IN PREZENT

Metodele de contraceptie masculina, pana in prezent, includ urmatoarele:

 • Prezervativul

Acesta este eficient, in proportie de 98%, in ceea ce priveste protectia impotriva unei sarcini nedorite si impotriva bolilor cu transmitere pe cale sexuala. Insa, nu toate cuplurile se simt confortabil sa utilizeze aceasta metoda contraceptiva, aceasta putand sa reduca spontaneitatea unui act sexual sau chiar intimitatea acestuia.

 • Retragerea (coitus interruptus)

Metoda aceasta consta in retragerea organului sexual masculin din interiorul vaginului chiar inainte de momentul ejacularii. Coitus interruptus este una dintre cele mai putin sigure metode de contraceptie, iar medicii specialisti nu o recomanda, sub nici o forma, din cauza eficientei sale scazute in ceea ce priveste sarcinile nedorite (10% dintre femeile ale caror parteneri aleg sa utilizeze aceasta metoda pe post de contraceptie raman insarcinate). Mai mult, metoda nu protejeaza, evident, deloc impotriva bolilor cu transmitere pe cale sexuala.

 • Vasectomia

Aceasta metoda de contraceptie masculina este una definitiva, avand o eficienta de peste 99,9%. Vasectomia se realizeaza printr-o procedura chirurgicala care presupune ligaturarea si taierea ductelor seminale, fapt care va avea drept efect ca spermatozoizii nu vor mai ajunge in sperma finala. Metoda nu va afecta deloc capacitatea barbatilor de a obtine erectii sau pe cea de ejaculare. Procedura este una reversibila, insa, cercetarile si studiile au aratat faptul ca numarul barbatilor care, in urma acestei proceduri, este unul extrem de redus.

METODE CONTRACEPTIVE PENTRU BARBATI AFLATE IN CURS DE CERCETARE

De peste 40 de ani, specialistii in domeniu depun eforturi in vederea gasirii unei metode contraceptive pentru barbati eficiente care sa fie una comoda pentru cei care o utilizeaza si care sa nici nu reduca din placerea actului sexual. Cu toate ca foarte multe studii clinice si cercetari au avut rezultate extrem de promitatoare, nici unele dintre acestea nu s-au concretizat, pana azi, in vreun produs viabil si sigur.

Motivele pentru care aceste metode contraceptive pentru barbati sunt extrem de greu de gasit se invart in jurul faptului ca aparatul reproductiv masculin este unul foarte complex. Astfel, calitatile care ar trebui intrunite de un produs astfel incat acesta sa poata deveni o metoda de contraceptie cu o eficienta maxima sunt urmatoarele:

 • actiunea metodei ar trebui sa fie una reversibila, fapt care presupune ca efectele metodei sa ia sfarsit odata cu sistarea administrarii acesteia
 • sa neutralizeze in totalitate spermatozoizii, avand in vedere ca este un fapt arhi-cunoscut acela ca pentru fertilizarea ovulului feminin este necesar un singur spermatozoid dintre milioanele care sunt produse zilnic
 • sa nu interfereze si sa nu altereze in nici un fel erectia, libidoul sau ejacularea

Din pacate, insa, rezultatele lipsite de vreo concretete ale cercetarilor in acest domeniu au condus la faptul ca marile companii farmaceutice au hotarat revizuirea planurilor care privesc investitiile in acest sector, fondurile alocate cercetarii in aceasta directie fiind taiate, in mare parte.

TRATAMENTE SI CONTRACEPTIVE PE BAZA DE HORMONI

Drept urmare a numeroaselor studii in acest domeniu, s-a descoperit faptul ca atunci cand unui barbat i se va administra un produs hormonal (in special, progesteron, principala substanta contraceptiva feminina), spermatogeneza va scadea intr-un mod considerabil. Insa, din pacate, raspunsul organismului masculin nu se limiteaza doar la acest aspect, al opririi productiei de spermatoziozi, ci un alt efect va fi si diminuarea hormonogenezei, mai ales cea a testosteronului. Acest fapt va avea efecte deloc benefice asupra libidoului barbatilor, apetitul sexual al acestora scazand intr-un mod vertiginos si, de asemenea, fiind afectat tot intr-un mod negativ si procesul de mineralizare osoasa. Concluzia este aceea ca pentru un contrabalans, barbatului ar trebui sa i se administreze regulat injectii cu testosteron.

Un studiu recent care s-a desfasurat in Australia a raportat o astfel de combinatie care ar putea produce efectul scontat. In urma cercetarilor efectuate in cadrul acestui studiu, specialistii au raportat o eficienta de suta la suta in cazul unei administrari lunare a trei doze de progesteron pe cale injectabila, combinata cu un implant de testosteron care trebui schimbat o data la fiecare patru luni. Studiul ofera specialistilor o baza extrem de buna pentru cercetari ulterioare, expertii afirmand ca rezultatele perfecte s-ar obtine in cazul in care s-ar reusi combinarea a doi hormoni mentionati anterior intr-o singura injectie sau intr-un singur implant.

Alte studii recente au demostrat faptul ca, de asemenea, in acest scop mai poate fi utilizata si prolactina, avand acelasi efect de influentare a spermatogenezei. Pentru ca prolactina sa poata avea efectele unei contraceptii sigure ar fi nevoie de o administrare zilnica a acesteia, alaturi de injectiile cu testosteron.

Alta pista viabila presupune combinatia testosteronului  administrat ca plasture contraceptiv cu dezogestrelul. Acesta din urma are capacitatea de a stopa productia de spermatozoizi, fiind, astfel, diminuata si productia de testosteron endogen, iar plasturele, in acest timp, va oferi organismului masculin testosteronul de care acesta are nevoie. In acest mod, se va evita instalarea oricaror dezechilibre la nivel hormonal. Rata succesului in cadrul utilizarii acestei metode a fost una mica, si anume de 60%.

Tratamentele care implica hormoni sunt insotite de anumite efecte secundare care, intr-o oarecare masura, sunt similare celor care apar in cazul femeilor care utilizeaza contraceptive: icter, cefalee, senzatie de greata. Mai mult, pe perioade mai lungi, contraceptivele cu hormoni ar putea provoca probleme la nivelul prostatei. Alt dezavantaj ar fi acela ca, pana la instalarea efectului, perioada latenta poate sa fie foarte lunga, chiar si de trei luni.

METODE CONTRACEPTIVE PENTRU BARBATI - NON-HORMONALE

In anul 2006, o echipa de cercetatori americani si italieni a facut o descoperire extrem de importanta in domeniul contraceptiei pentru barbati, si anume, aceea ca productia spermei poate fi stopata intr-un mod reversibil si fara aparitia unor efecte secundare de o importanta majora.

Cercetarile s-au desfasurat fiind utilizate animale de laborator, apoi acestea au fost extrapolate si la oameni, astfel: administrarea unei substante analoge nontoxice numita Adjudin, substanta care impiedica procesul de maturare a spermatozoizilor s-a dovedit a fi extrem de utila in blocarea spermatogenezei.

Pornind de la aceasta substanta, se pot realiza si altele avand acelasi efect, insa medicamentul este eficient suta la suta, deocamdata, doar in cazul sobolanilor de laborator.

Alte studii aflate in plina desfasurare apartin unor cercetatori din Marea Britanie care au imaginat o pilula contraceptiva fara vreun continut hormonal si care poate induce asa numitul orgasm uscat. Aceasta implica faptul ca barbatul va avea in continuare orgasm, fara ca erectia acestuia sa fie afectata in vreun fel, insa substanta utilizata va impiedica producerea spermei. Teoretic, substanta s-ar administra cu circa 4-6 ore inaintea desfasurarii actului sexual si va avea un efect reversibil asupra fertilitatii in 12-24 de ore. Insa, la fel ca in restul cazurilor de cercetari porivind acest subiect, si aceasta metoda de contraceptie se afla inca in faza de studiu si experimente.

Mai exista si alte abordari ale acestei probleme care includ dezvoltarea unor substante care ar actiona la nivel molecular, interferand cu semnalele dintre celule, intr-o astfel de maniera incat productia locala de spermatozoizi sa fie diminuata si eliberarea acestora in testicule sa fie impiedicata.

FORMA DE PREZENTARE A UNEI VIITOARE PILULE CONTRACEPTIVE MASCULINE

Contraceptia masculina numita "pilula" ramane inca o teorie, un posibil medicament cu nume generic si, mai mult, cercetatorii din acest domeniu afirma ca existenta unei pilule contraceptive masculine este imposibila, din cauza faptului ca substantele care au efect contraceptiv, in cazul barbatilor, nu pot fi administrate acestora doar intr-o doza unica. Asadar, in ceea ce priveste viitoarele metode de contraceptie posibile, ele ar putea consta, mai degraba, in niste implanturi hormonale combinate cu injectii suplimentare, initial, si doar ulterior ar putea deveni posibila combinarea acestora in cadrul unui implant unic care sa aiba o actiune de o durata mai lunga. O tableta contraceptiva nu este un lucru realist, deocamdata, oricat de comoda poate parea o solutie de aceasta natura.

COMPLIANTA LA POSIBILELE TRATAMENTE INOVATOARE DE METODE CONTRACEPTIVE LA BARBATI

Un sondaj de opinie care a fost efectuat pe un esantion care cuprindea un numar de peste 4000 de femei si barbati a demonstrat faptul ca 2 din 3 barbati ar fi de acord sa isi administreze un tratament contraceptiv de acest fel, in cazul in care acesta ar fi disponibil pe piata. In ceea ce priveste femeile incluse in sondajul de opinie, 75% dintre acestea au declarat ca ar fi increzatoare ca partenerii lor si-ar administra corect tratamentul contraceptiv.

In ceea ce priveste populatia generala, lucrurile stau diferit si anume: doar o parte dintre barbati ar fi de acord sa isi administreze un astfel de tratament, a doua parte recurgand la acesta doar in cazul in care le-ar cere-o partenera de viata, iar o a treia parte nu doreste sa auda despre astfel de metode de contraceptie.

Desi studiile au relevat faptul ca barbatii ar prefera administrarea unor pilule similare celor de contraceptie feminina, cercetatorii de specialitate considera mult mai potrivita si mai avantajoasa forma de implant contraceptiv, forma care ar avea o eficienta pe termen mai indelungat. Avantajele unui implant mult mai numeroase in comparatie cu cele ale unei posibile pilule:

 • implantul elimina din discutie administrarea zilnica la o ora exacta
 • existenta implantului poate fi verificata de catre partenera pentru o anumita certitudine, acesta fiind pozitionat sub tegumentul bratului, putand fi simtit in cadrul unei simple palpari, fara sa fie vizibil, pe de alta parte
 • combinatiile optime in cazul implantului sunt urmatoarele: androgeni si progestin
 • implantele sunt o solutie extrem de sigura si cu actiune reversibila, fertilitatea masculina revenind la normal, odata ce implantul este eliminat
 • pretul unui implant va fi accesibil

BENEFICIARII CONTRACEPTIEI HORMONALE

Cercetatorii si specialistii considera ca metode contraceptive pentru barbati, inovatoare, indiferent de forma in care se vor prezenta acestea, in viitor, vor fi potrivite si utilizate, in mod special, de catre acei barbati care sunt implicati in relatii de lunga durata sau de catre cei casatoriti, si, in nici un caz, nu vor fi folosite de catre cei care sunt adepti ai sexului ocazional.

Pe de alta parte, mai exista si temerea conform careia aparitia unor astfel de noi metode contraceptive pentru barbati va avea drept efect utilizarea tot mai rara a prezervativelor, fapt care va creste incidenta bolilor transmise pe cale sexuala, numarul persoanelor cu boli venerice crescand, in acest mod.

Totusi, dezvoltarea unor noi metode contraceptive pentru barbati poate avea foarte multe avantaje de care se pot bucura, mai ales, tinerii care apartin generatiilor noi.