Termen cautat

Diafragma o metoda clasica de contraceptie


Categorii
Imagini

In prezent, fiecare femeie incearca sa descopere metoda de contraceptie cea mai potrivita nevoilor personale, precum si structurii celulare, hormonale si chimice a organismului sau. In acest sens industria produselor contraceptive se dezvolta din ce in ce mai bine, oferind alternative din ce in ce mai inovatoare. Cu toate acestea, multe dintre femei aleg inca, drept metoda de contraceptie diafragma. Dispozitivul este fabricat din cauciuc moale, fiind intins la capete cu ajutorul unui cerc elastic. Forma diafragmei este asemenatoare unei mici cupole, acoperind colul uterin pentru a impiedica spermatozoizii sa ajunga la nivelul cavitatii uterine si a trompelor uterine, servind ca suport substantelor spermicide aplicate.

Diafragma a aparut in secolul XIX. Pana la aparitia sa, femeile erau dependente de barbati pentru prevenirea sarcinilor sau erau nevoite sa recurga la avorturi prin metode drastice. Diafragma a reprezentat o realizare foarte importanta care a oferit femeilor posibilitatea de controlare a conceptiei si de a preveni instalarea sarcinilor nedorite. Aceasta a reprezentat una din primele metode contraceptive feminine. De atunci si pana in ziua de azi, diafragmele au primit imbunatatiri de design si li s-a sporit eficienta, fapt pentru care acest dispozitiv se bucura de popularitate si in ziua de azi.

Diafragma a fost foarte populara pana in anii '60, in anul 1971, Societatea de planificare familiala raportand ca numai 4 % dintre clientele sale au preferat alegerea diafragmei contraceptive. In urmatorii ani, s-a demonstrat ca diafragmele potrivite si ajustate corect pot sa previna instalarea unei sarcini si confera mai multa siguranta spre deosebire de pastilele contraceptive hormonale.

Pentru ca eficacitatea diafragmei sa fie cat mai mare este bine sa va asigurati ca aceasta este pozitionata corect si ca s-a folosit un tip de spermicid indicat, inainte de consumarea actului sexual. Diafragmele trebuie sa fie prescrise de catre medicul ginecolog. Insertia sa necesita un instructaj din partea acestuia. Eficienta diafragmei este medie, in cazul in care este folosita in mod corect. Marja de eroare de 6 % in cazul folosirii corecte a diafragmei contraceptive se poate datora largirii lumenului vaginal in timpul actului sexual si a modificarii pozitiei diafragmei. Astfel, folosirea diafragmei se poate dubla cu observarea perioadelor fertile. O garantie de 100 % se poate asigura doar in conditiile in care si partenerul foloseste prezervativul in timpul perioadei fertile.

In principiu, diafragmele sunt inofensive, acestea neputand sa se piarda in organism prin glisare din cauza ca conductul vaginal se termina cativa milimetri mai departe de colul uterin. Totusi, in cazul deplasarii lor, diafragmele determina dureri uterine, la nivelul vezicii urinare sau a uretrei. Unele femei pot fi afectate de uretrite sau de cistite recurente.

Diafragma poate sa exercite si o presiune asupra zonei rectale, fapt care determina un disconfort suplimentar. Acest lucru poate insemna ca pozitionarea diafragmei este incorecta. Astfel, puteti incerca diafragme de diferite marimi pentru gasirea celei potrivite dumneavoastra.

Marimea corecta a diafragmei este determinata de conturul si marimea vaginului si de incordarea musculaturii peretilor vaginali.

Instructiuni de folosire

Diafragma trebuie introdusa in lumenul vaginal cu pana la sase ore inaintea actului sexual. Aceasta se fixeaza la nivelul cervixului si este mentinuta in pozitie corecta de catre musculatura vaginului.

Inaintea insertiei diafragmei, femeile trebuie sa isi igienizeze mainile si regiunea intima. Dispozitivul trebuie verificat apoi pentru asigurarea integritatii sale. In cazul in care se observa zone slabite a materialului din care este confectionata, nu se recomanda folosirea acesteia.

La nivelul diafragmei trebuie aplicata o crema cu actiune spermicida inainte de fiecare contact sexual. Dispozitivul tine in interiorul sau spermicidul, care are rolul de a distruge spermatozoizii, fapt care previne fertilizarea si instalarea unei sarcini. Atunci cand diafragma este fixata in lumenul cervical, continand crema spermicida indreptata spre col, materialul seminal nu poate sa patrunda in conductul uterin. Spermatozoizii pot sa atinga marginile diafragmei, unde sunt distrusi de actiunea spermicidului. Unele femei prefera sa aplice crema spermicida si la nivelul partii exterioare a diafragmei pentru a distruge si spermatozoizi care raman la nivelul cavitatii vaginale. Dispozitivul trebuie folosit in asociere cu cremele spermicide, rolul sau fiind doar de a mentine aceste substante la locul potrivit.

Diafragmele nu trebuie extrase timp de sase pana la opt ore in urma desfasurarii actului sexual, insa nu trebuie lasate in conductul vaginal mai mult de 24 de ore deoarece exista riscul inducerii sindromului socului toxic. Daca se mentin timp de 12 ore la nivelul conductului vaginal, diafragmele pot determina instalarea inflamatiei vaginale , cunoscuta sub denumirea de vaginita. Diafragmele confectionate din latex pot fi mentinute la nivelul vaginului timp de maxim 30 de ore. In urma utilizarii acestora, trebuie spalate cu un sapun neutru si cu apa calda, uscate, pudrate cu talc sau nu in functie de instructiunile primite si pastrate in recipiente etanse. Diafragmele nu trebuie fierte. In cazul rapoartelor sexuale repetate, trebuie sa se aplice din nou, de fiecare data, substante antispermatozoice, insa fara modificarea pozitiei dispozitivului. Daca sunt ingrijite corect, diafragmele pot sa isi mentina actiunea si eficacitatea timp de unul pana la doi ani.

Specialistii recomanda insertia diafragmei in lumenul vaginal cu cel mult doua ore inaintea actului sexual, deoarece spermicidul se mentine activ si eficient timp de doua ore. In cazul in care dispozitivul se introduce mai cu mai mult de doua ore inainte actului sexual, este necesara aplicarea unor cantitati mai mari de crema spermicida.

Diafragma se indoaie astfel incat marginile sale sa fie lipite, iar gelul sau crema spermicida sa se afle inauntrul sau. In interiorul diafragmei se aplica o lingurita pana la o lingura de crema spermicida, care se va intinde pe intreaga suprafata a dispozitivului. Unele persoane sustin ca aplicarea cremei spermicide si pe marginile dispozitivului poate asigura o protectie suplimentara, insa altele sustin ca acest lucru faciliteaza glisarea diafragmei, astfel ca parerile raman impartite. O cale de mijloc poate fi constituita de aplicarea cremei pe partea interioara a marginii diafragmei, fara atingerea partii exterioare. Diafragma se insera cu cupola in jos in interiorul lumenului vaginal, pana la treimea sa superioara, astfel incat sa acopere suprafata lumenului colului uterin. Aceasta trebuie sa formeze un unghi cu coloana vertebrala. Diafragma se va apasa pana la simtirea colului uterin prin aceasta. Marginea anterioara a diafragmei se pliseaza in spatele osului care formeaza partea frontala pelvina, iar marginea sa posterioara se fixeaza in posterior colului uterin. Diafragmele sunt produse cu mai multe dimensiuni, calculate in milimetri, de la cincizeci pana la nouazeci de milimetri, in functie de dimensiunea partii superioare vaginale. 

Diafragmele se pot procura de la medici, farmacii, ori unitati de consultare si planificare familiala. Nici o metoda de bariera nu poate actiona prin intreruperea evolutiei unei sarcini instalate. Alegerea unei metode anticonceptionale adecvate trebuie realizata impreuna cu medicul specialist. Acesta este cel care poate evalua starea de sanatate a femeii si poate decide in cazul unor situatii speciale, deosebite sau in caz de contraindicatii.

Este importanta verificarea integritatii diafragmei inaintea utilizarii acesteia. Dispozitivul nu trebuie sa prezinte orificii sau fisuri. Verificarea integritatii diafragmei se poate verifica prin observarea acesteia in dreptul unei surse de lumina sau prin umplerea sa cu apa. Unele unguente bazate pe uleiuri sau care contin medicamente de uz vaginal pot sa afecteze structura diafragmelor, astfel ca trebuie sa se evite contactul cu acestea. Nu este indicata folosirea medicamentelor vaginale bazate pe grasimi precum hormonii vaginali sau preparatele vaginale antimimicotice sau a lubrifiantilor bazati pe uleiuri precum vaselina in asociere cu diafragmele, deoarece astfel de subtante distrug cauciucul din care sunt confectionate dispozitivele.

In cazul femeilor care au slabit sau s-au ingrasat cu mai mult de cinci kilograme, a celor care au suferit diverse operatii in regiunea vaginala sau a celor care au nascut se instituie necesitatea efectuarii unui control ginecologic deoarece pot sa necesite diafragme de alte dimensiuni.

Folosirea diafragmei nu este indicata femeilor care au suferit de sindromul socului toxic. Unele persoane pot sa manifeste diverse reactii de natura alergica in contact cu cauciucul din care este confectionat dispozitivul. Reactiile de natura alergica se pot manifesta si in contact cu unele spermicide. In cazul in care femeia sau partenerul sau resimt senzatii de disconfort in urma aplicarii diafragmei, daca se resimt  prurit sau iritatii, infectii urinare sau se constata aparitia unor secretii vaginale anormale, este necesara contactarea personalului medical de specialitate. Infectiile urinare reprezinta cel mai frecvent posibil efect advers al utilizarii diafragmei contraceptive. Folosirea diafragmei este contraindicata si femeilor afectate de scolioza, la cele cu coloana incomplet formata sau bifida sau de deplasarea uterina cunoscuta sub numele de prolaps.

Asemenea oricarui dispozitiv, diafragma devine simplu de de utilizat in urma obisnuirii cu procedura de insertie a sa. Initial, insertia si extractia sa poate parea dificila, insa devin tot mai usoare in timp.

Avantajele si dezavantajele diafragmei

Multe dintre femeile care au ales aceasta metoda de contraceptie sustin ca au facut aceasta alegere deoarece este comoda, nu trebuie folosita ca metoda de tratament contraceptiv, poate fi purtata in poseta si nu intervine asupra sistemului hormonal.

In asociere cu un gel spermicid, acest dispozitiv constituie un bun contraceptiv. Astfel, in conditiile utilizarii corecte a acesteia, indicele de esec este situat in jur de 6 %. Pentru o eficacitate sporita a acestei metode de contraceptie, dispozitivul fixat trebuie sa fie adaptat perfect anatomiei fiecarei femei in parte. Modificarile corporale importante precum slabirea, ingrasarea sau nasterea instituie necesitatea efectuarii unui control ginecologic pentru ajustarea diafragmei sau inlocuirea sa.

Avantajele folosirii diafragmei:

 • are eficienta imediata;
 • se poate aplica cu doua ore inaintea contactului sexual;
 • este confortabila;
 • nu altereaza desfasurarea ciclului menstrual;
 • nu intervine in desfasurarea actelor sexuale;
 • utilizarea sa se poate intrerupe oricand, nedeterminand tulburari ale fertilitatii;
 • utilizarea diafragmei nu implica introducerea in organism a unor substante care sa aiba influenta asupra sistemului digestiv, asa cum se intampla in cazul anticonceptionalelor si nici nu implica posibilitatea producerii unui avort accidental asa cum pot face pastilele contraceptive;
 • spre deosebire de pilulele contraceptive, in urma stoparii utilizarii diafragmei, femeilor pot ramane insarcinate imediat;
 • ajuta femeile sa isi cunoasca mai bine corpul;
 • in asociere cu un gel spermicid, acest dispozitiv constituie un bun contraceptiv;
 • in asocierea cu folosirea prezervativului implica grad de siguranta de 100 %.

In acelasi timp, asemenea oricarei alte metode de contraceptie, diafragma prezinta si unele dezavantaje, precum:

 • necesita o perioada de timp pana la obisnuirea cu manevrarea si controlarea pozitiei corecte a diafragmei;
 • eficacitatea sa este medie;
 • necesita un examen ginecologic prealabil pentru stabilirea dimensiunii corecte;
 • necesita fixarea in cadrul unei clinici medicale, din cand in cand fiind necesara refixarea sa;
 • necesita un examen ginecologic in cazul in care trebuie redimensionata ca urmare a fluctuatiilor importante de greutate corporala;
 • trebuie mentinuta la nivel vaginal timp de cel putin sase ore in urma contactului sexual, fapt care poate determina instalarea unor infectii de tract urinar;
 • dispozitivul poate preveni instalarea unei sarcini, insa nu poate preveni contractarea bolilor cu transmitere sexuala precum HIV sau sida;
 • nu poate fi folosita in timpul ciclului menstrual;
 • poate fi dificil de introdus pentru unele femei;
 • este un factor determinant posibil al reactiilor alergice;
 • poate spori riscul instalarii infectiilor tractului urinar sau a iregularitatilor de structura ale vaginului;
 • poate determina aparitia unor micoze la nivel vaginal;
 • crema spermicida folosita poate determina aparitia unor iritatii vaginale sau peniene;
 • poate fi deplasata in urma unor pozitii sexuale sau a penetrarii prea in profunzime;
 • poate implica o senzatie de disconfort in cazul aplicarii sale incorecte;
 • in cazul modificarii accidentale a pozitiei acesteia in cursul raportului sexual, femeilor pot ramane insarcinate.

Mai mult decat atat, desi mai rar, diafragma poate cauza efecte secundare adverse in cazul unor femei, precum:

 • infectii ale tractului urinar;
 • iritatii la nivel vaginal;
 • senzatii de arsura si iritatii;
 • prezinta sangerari in afara ciclului menstrual;
 • prezinta iritatii si mancarimi in zona genitala;
 • inrosirea si umflarea vulvei si a vaginului;
 • scurgeri vaginale neobisnuite.

Diafragmele, cupolele si steriletele sunt cunoscute ca si prezervative feminine, iar pretul lor variaza intre 20 si 120 de lei. In cazul folosirii corespunzatoare a diafragmei, aceasta poate constitui o metoda contraceptiva sigura si eficienta. Rata sa de succes este de 94 % - 95 %, insa femeile care apeleaza la aceasta metoda trebuie instruite de o persoana specializata pentru aplicarea corecta a dispozitivului.

Apelarea la contraceptia de urgenta este necesara in situatia dislocarii diafragmei vaginale pe parcursul actului sexual si in cazul extragerii diafragmei mai devreme de sase ore de la ultimul raport sexual.

In cazul in care prezentati aceste simptome este indicat sa va adresati imediat medicului dumneavoastra specialist. De asemenea, este recomandata si folosirea prezervativului, deoarece diafragma nu are capacitatea de a va proteja de bolile cu transmitere sexuala (BTS).

Bibliografie

http://www.plannedparenthood.org/health-topics/birth-control/diaphragm-4244.htm