Termen cautat

Contraceptive injectabile


Categorii
Imagini

CONTEXTUL APARITIEI CONTRACEPTIVELOR INJECTABILE

In intreaga lume, metodele contraceptive injectabile au devenit utilizate din ce in ce mai des. Desi, in perioada in care a inceput sa fie folosita (1970-1980), contraceptia injectabila era inca o metoda destul de controversata, in ziua de azi, este estimat faptul ca peste 3% din femeile din Marea Britanie, de pilda, utilizeaza aceasta metoda contraceptiva. Preparatele au fost utilizate pentru prima data in anul 1967.

Controversele legate de utilizarea acestei metode s-au datorat atitudinii cadrelor medicale care o foloseau, medicii prescriind-o, de regula, mai ales acelor femei care aveau venituri materiale destul de modeste. De asemenea, contraceptia injectabila mai era prescrisa si acelor femei care proveneau din medii sociale oarecum defavorizate sau acelora care apartineau unor etnii minoritare.

Tuturor acestor femei nu li se explica indeajuns de concret si precis care sunt avantajele si dezavantajele metodei si in ce consta metoda, mai exact. Mai mult, medicii nu isi avertizau pacientele legat de pericolul dereglarilor hormonale, a ciclurilor menstruale, de modificarile fluxului lunar sau in legatura cu orice alte adverse posibile importante ale metodei.

CONTRACEPTIA INJECTABILA IN PREZENT

De cand s-a lansat pe piata, pana in ziua de azi, situatia s-a schimbat radical in ceea ce priveste produsele contraceptive injectabile. In prezent, cadrele medicale isi informeaza pacientele referitor la injectarea contraceptivelor, astfel alegerea acestui tip de metoda de contraceptie fiind una in deplina cunostinta de cauza. Cele mai multe dintre femeile care au facut aceasta optiune sunt extrem de multumite de aceasta alegere, fapt demonstrat de cele peste 30 de milioane de femei din toata lumea care au utilizat metoda inca de la aprobarea sa.

Pacientele trebuie sa fie sigure, in totalitate, ca aceasta este metoda de contraceptie dorita, avand in vedere faptul ca injectia are o durata de actiune medie spre lunga, efectul sau anticonceptional alaturi de orice posibile reactii adverse mentinandu-se atata timp cat substanta este inca activa in interiorul organismului. Acest timp de actiune este, de regula, de trei luni, faptul acesta trebuind specificat fiecarei femei care doreste sa incerce aceast tip de contraceptie.

MOD DE FUNCTIONARE A CONTRACEPTIEI INJECTABILE

Contraceptivele injectabile reprezinta niste metode anticonceptionale care pot contine numai progesteron sau o combinatie intre estrogen si progestagen. Progestagenul desemneaza o versiune sintectica a hormonului natural numit progesteron.

Actiunea hormonilor are ca principiu stimularea secretiei mucoase de la nivelul glandelor cervixului, lucru care va avea drept efect faptul ca stratul de mucus din aceasta zona va deveni extrem de vascos si, astfel, foarte greu de depasit de spermatozoizi. Mai mult, va avea loc si o modificare a consistentei de la nivelul mucoasei uterine astfel incat nidarea ovului fecundat sa nu poata fi favorizata. Exista cazuri cand metoda poate avea ca efect chiar sistarea ovulatiei, adica a procesului de eliberare a ovulului.

Injectiile cu astfel de contraceptive se administreaza intramuscular, intrafesier, de regula, periodic, o data la trei luni. Dupa realizarea injectiei, pacienta trebuie sa renunte la a mai lua orice alt tip de medicatie cu efect contraceptiv sau la utilizarea oricaror alte metode de protectie in acest sens cum ar fi diafragmele sau prezervativele feminine. Sexul poate sa redevina, in acest mod, spontan, fara existenta vreunui risc de sarcina nedorita. Acest lucru, alaturi de faptul ca injectiile nu mai necesita vreun tratament adjuvant pentru eficacitate reprezinta principalele avantaje ale alegerii acestei metode contraceptive in defavoarea altor optiuni.

TIPURI DE CONTRACEPTIVE INJECTABILE

In prezent, exista doua tipuri de contraceptive injectabile:

 1. Cu continut de medroxiprogesteron: cea mai utilizata metoda, exercitand un efect protector cae are o eficienta de mai mult de 99,5% ce dureaza 12 sapatamani; administrarea se efectueaza o data la trei luni; este important faptul ca, in compozitia acesteia, nu se afla estrogeni, astfel alternativa este optiunea optima pentru femeile care nu tolereaza metodele contraceptive care au estrogeni in continutul lor
 2. Cu continut de norethisteron: acest tip de injectie ofera protectie pentru o durata de opt sapatamani, fiind utilizat, mai ales, de catre femeile ale caror parteneri si-au efectuat procedurile chirugicale cunoscute sub denumirea de vasectomii.

CONTRAINDICATII PENTRU CONTRACEPTIVE INJETCABILE

Dupa controale amanuntite si o examinare fizica generala, medicul specialist este acela care va stabili daca metoda contraceptiva injectabila este cea potrivita fiecarei paciente, in parte. Folosirea de contraceptive injectabile, indiferent de tipul continutului acestora, nu este recomandata, sub nici o forma, acelor paciente care au fost diagnosticate anterior cu hemoragii anormale la nivel vaginal.

Printre contraindicatiile acestei forme de contraceptie se mai numara urmatoarele:

 • cancerul hormono-dependent, de pilda, cancerul la nivelul sanului, indiferent ca acesta este inca in stadiul activ sau in remisie de minim cinci ani
 • tulburari ale coagularii sangelui, trombembolii pulmonare, tromboze venoase profunde
 • antecedente sau boli active renale sau hepatice (ciroza decompensata, hepatita acuta virala, tumori benigne sau maligne)
 • migrene cu aura sau fara
 • prurit colestatic prezent pe perioada unei sarcini
 • sarcina
 • diabet
 • boli cardiovasculare, boala coronariana ischemica, infarct miocardic, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral
 • diferite reactii adverse la alte preparate care contin hormoni sau la alte medicamente

Printre contraindicatiile relative se numara:

 • consumul cronic de alcool
 • depresiile nervoase
 • anorexia nervoasa
 • bulimia
 • astmul bronsic

Medicii specialisti au emis cateva recomandari indicate anumitor categorii de paciente, cum ar fi:

 • in ceea ce priveste adolescentele, injectiile contraceptive nu trebuie sa reprezinte optiunea principala a acestora, fiind indicata recurgerea la o astfel de metioda, doar in cazul in care fetele nu au alte variante la dispozitie dintr-un motiv sau altul
 • in cazul femeilor de orice varsta, beneficiile folosirii contraceptivelor injectabile trebuie cantarite extrem de bine comparativ cu riscurile acestora, mai ales daca este vorba despre o utilizare pe termen foarte lung, adica peste doi ani
 • in ceea ce priveste femeile afectate de osteoporoza, injectiile contraceptive nu sunt recomandabile, avand in vedere faptul ca ele pot afecta demineralizarea osoasa, asadar, in cazul acestora, trebuie gasite alte modalitati de contraceptie

EFICIENTA PRODUSELOR CONTRACEPTIVE INJECTABILE

Eficienta contraceptivelor injectabile este una foarte mare, specialistii considerand aceasta metoda contraceptiva in peste 99% dintre cazuri, asadar, din 100 de femei care utilizeaza aceasta metoda de contraceptie, exista riscul ca doar una singura sa ramana insarcinata.

Eficienta ridicata a metodei conduce la faptul ca injectiile, alaturi de minipilula si de pilula combinata sa reprezinte unul dintre cele mai eficiente mijloace contraceptive, la ora actuala.

Exista si cazul in care eficienta acestor injectii nu este maxima, iar acel caz se refera la neprezentarea pacientei la cabinetul medical, in timp util pentru noua sesiune de injectii. Riscul acesta poate surveni cand pacienta uita sa se prezinte la medic, iar, intre sedintele in care se efectueaza injectiile, trece mai mult timp decat a fost recomandat, initial. Este important de retinut faptul ca, in general, se vor administra cate 4 sedinte de injectii, anual.

Medicii experti mai emit un avertisment catre paciente care se refera la faptul ca, in vederea unei eficiente maxime a injectiilor contraceptive, este bine ca acestea sa astepte sapte zile, daca injectiile au fost facute dupa primele patru zile ale menstruatiei. Pe de alta parte, in cazul in care injectiile se fac in primele patru zile ale ciclului menstrual, efectul se va instala, practic, imediat si totul va fi in regula.

Important de retinut mai este si faptul ca exista cateva clase de medicamente care pot interfera cu contraceptivele injectabile, asadar, pacientele sunt sfatuite sa isi anunte medicul despre orice alte tratamente urmeaza, in cazul in care doreste sa recurga la aceasta metoda contraceptiva care utilizeaza injectiile. Aceste tratamente includ urmatoarele: antibiotice, antiepileptice, tuberculostatice, fenitoina, carbamazepina, barbiturice, aminoglutetimid, bosentan. Exista mult mai multe substante care pot scadea eficienta contraceptivelor injectabile, insa lista cu toate acestea ii va fi comunicata pacientei de catre medicul specialist.

AVANTAJELE CONTRACEPTIVELOR INJECTABILE

Metodele contraceptive injectabile prezinta urmatoarele avantaje esentiale:

 • administrarea acestora se face doar de patru ori pe an, o data la trei luni, in general
 • efiecienta in materie de eliminare a riscului aparitiei unei sacini nedorite este extrem de mare
 • in continutul acestora nu se gasesc estrogeni, hormoni care nu pot fi utilizati de anumite paciente
 • utilizarea injectiilor nu creste riscul aparitiei trombozei venoase profunde, a infarctului miocardic, a accidentelor vasculare sau a embolismului pulmonar
 • interactiunile cu alte medicamente sunt cu mult mai reduse, fata de cele ale altor metode contraceptive pe baza de hormoni
 • injectiile diminueaza riscul de dezvoltare a cancerului endometrial, a bolilor inflamatorii pelvine sau a chisturilor la nivelul ovarelor
 • utilizarea injectiilor amelioreaza durerea indusa de ovulatie, dismenoreea si sindromul premenstrual
 • injectiile au capacitatea de a scadea incidenta crizelor de epilepsie
 • injectiile pot fi administrate si pe perioada alaptarii fara reactii negative

DEZAVANTAJE SI EFECTE SECUNDARE ALE CONTRACEPTIVELOR INJECTABILE

Dezavantajele si efectele secundare/adverse ale contraceptivelor injectabile se inscriu intr-un spectru destul de larg si includ cele ce urmeaza:

 • afectarea ciclului menstrual: dupa circa un an de utilizare a injectiilor, aproximativ 50% dintre paciente vor dezvolta o amenoree secundara, iar procentul femeilor cu aceasta problema creste la 70% dupa o utilizare a injectiilor timp de doi ani, fara vreo intrerupere
 • afectarea fertilitatii: fertilitatea pacientelor va reveni la normal dupa aproximativ un an de la oprirea tratamentului; dupa circa 18 luni de la sistarea injectiilor se considera ca pacientele manifesta acelasi grad de fertilitate similar cu femeile care au utilizat alte metode de contraceptie cu continut hormonal

Cercetarile din acest domeniu, din ultima perioada, au subliniat faptul ca utilizarea contraceptivelor injectabile favorizeaza cresterea riscului de aparitie a cancerului de san, mai ales atunci cand este vorba despre paciente cu varsta sub 35 de ani.

In cazul in care apare o sarcina nedorita, in mod accidental, nou-nascutii care au fost expusi acestui tip de tratament contraceptiv vor avea, la nastere, o greutate mai mica, in comparatie cu cei care nu au fost expusi la astfel de tratament, fiind, totodata, asociat si un risc crescut al mortalitatii.

Alte efecte adverse includ: balonare, disconfort la nivel abdominal, cresterea in greutate cu aproximativ 2,5 kg drept urmare a stimularii apetitului, rash cutanat, bufeuri, ameteli, edeme, cefalee, hirsutism, irasciblitate, astenie, modificari ale libidoului, mentruatii neregulate, abundente si prelungite.

Contraceptivele injectabile pot determina si scaderea densitatii la nivelul oaselor, asadar, ele nu vor fi recomandate in cazul pacientelor care sufera de osteoporoza. Pe de alta parte, cercetarile au demonstrat faptul ca injectiile nu vor creste riscul aparitiei fracturilor la nivelul oaselor. Cand tratamentul este sistat, se poate reveni la densitatea osoasa normala, asadar, fenimenul acesta este unul de tip reversibil. Pacientele care utilizeaza aceasta metoda contraceptiva sunt sfatuite sa isi suplimenteze dietele cu vitamina D si calciu in vederea reducerii riscurilor.

Este recomandat de catre medicii specialisti ca, dupa doi ani de utilizarea a acestor injectii, pacientele sa efectueze controale medicale regulate privind determinarea osteodensitatii. In cazul in care rezultatele evidentiaza o reducere considerabila a acesteia, este recomandabila incercarea unui alt tratament hormonal care sa contina si estrogeni, in vederea prevenirii fenomenului de demineralizare.

In unele cazuri, produsele contraceptive injectabile pot afecta, de asemeena, nivelul colesterolului, conducand la aparitia sindroamelor dismetabolice si a hipercolesterolemiei.

ADMINISTRAREA CONTRACEPTIVELOR INJECTABILE

Injectiile se vor efectua numai de catre medicul specialist, o data la trei luni, de regula, in cadrul primelor patru zile ale ciclului menstrual. Mai exista preparate injectabile care se vor administra o data pe luna.

In momentul administrarii contraceptiei injectabile, pacienta trebuie sa fie sigura ca nu prezinta o sarcina, acesta fiind si motivul pentru care este recomandabil ca injectiile sa fie adminitrate in cele patru zile de inceput ale ciclului menstrual. Daca injectiile sunt administrate mai devreme de aceasta perioada, apare riscul aparitiei unor sangerari abundente, numite menometroragii.

Dupa ce a fost realizata prima injectie contraceptiva, medicul specialist va programa pacienta pentru urmatoare intalnire in vederea administraii injectiei. Numai medicul de specialitate cunoaste cu cea mai mare exactitate care este intervalul de protectie pe care il poate oferi o astfel de injectie anticonceptionala.

Cu toate ca injectiile pot sa fie administrare si pe perioada alaptarii, cei mai multi dintre medicii experti in acest domeniu recomanda mamicilor sa astepte pana cand bebelusii lor implinesc varsta de minim sase saptamani, pentru a putea un tratament cu contraceptive injectabile.

In cazul in care pacienta nu se va prezenta la timp pentru a-i fi administrata urmatoarea injectie, medicul va efectua un test in vederea depistarii unei posibile sarcini, inainte de a-i administra pacientei injectia anticonceptionala.

Pe parcursul perioadei cand o pacienta nu se mai afla sub protectia de contraceptive injectabile, acestora li se va recomanda utilizarea unor alte metode de contraceptie non-hormonale, de pilda, diafragmele cu spermicid sau prezervativele. In cazul in care se depaseste o perioada de timp de doua saptamani in care nu au fost utilizate alte mijloace de preventie a sarcinii, riscurile ca pacienta respectiva sa ramana insarcinata, in urma unor contacte sexuale cand nu s-a utilizat nici o protectie, creste in mod semnificativ.

Comentarii

Buna ziua,

Numele meu este Carmen si  va rog sa  imi spune-ti ce fel de contraceptie pot lua , avind in vedere ca am epilepsie , boala pe care o tratez cu Carmabazepina de 200 de mg.

Va multumesc anticipat !

O zi minunata.

 

Buna ziua,

Numele meu este Carmen si  va rog sa  imi spune-ti ce fel de contraceptie pot lua , avind in vedere ca am epilepsie , boala pe care o tratez cu Carmabazepina de 200 de mg.

Va multumesc anticipat !

O zi minunata.

 

Buna ziua,

Numele meu este Carmen si  va rog sa  imi spune-ti ce fel de contraceptie pot lua , avind in vedere ca am epilepsie , boala pe care o tratez cu Carmabazepina de 200 de mg.

Va multumesc anticipat !

O zi minunata.