Termen cautat

Anticonceptionale - o problema dezbatuta chiar si in prezent


Autor: Amalia Kui
Categorii
Imagini

In prezent, anticonceptionalele sunt cea mai populara metoda contraceptiva. Ele au fost introduse pentru prima data pe piata in anul 1960, iar de atunci si pana acum calitatea lor s-a imbunatatit considerabil.

Putem considera ca exista trei tipuri de pastile anticonceptionale:

 • anticonceptionale orale combinate
 • anticonceptionale orale mono-hormonale sau „mini-pilula”
 • anticonceptionale de urgenta

Contraceptive orale combinate

Anticonceptionale orale combinateCOC – sunt substante sintetice asemanatoare hormonilor naturali produsi de ovar – estrogenul si progesteronul. Atunci cand sunt luate conform indicatiilor, ele inhiba ovulatia. In prezent, reprezinta una dintre cele mai populare forme de contraceptie, fiind folosita de peste 100 de milioane de femei din toata lumea.

Cat de eficiente sunt ?

Aceasta metoda contraceptiva este una foarte eficienta, cu o rata de esec de doar 0.3% atunci cand este folosita perfect, si cu una de 8% in cazul unei utilizari obisnuite. Acest lucru inseamna ca fiecare 92 de femei din 100 nu vor ramane insarcinate. Eficacitatea lor depinde in cea mai mare masura de persoana care le utilizeaza. O conditie pentru siguranta crescuta a acestei metode o reprezinta administrarea regulata a pilulelor, zilnic, la aceeasi ora. Acest lucru este foarte important, deoarece s-a observat ca folosirea corecta si consistenta a COC tinde sa scada in timp, in loc sa se imbunatateasca.

Riscul unei sarcini nedorite creste atunci cand femeia incepe o noua folie cu cateva zile mai tarziu, sau atunci cand uita sa ia 3 sau mai multe pilule in apropiere de inceputul sau sfarsitul unei folii.

Un alt lucru important de retinut este acela ca pilulele contraceptive NU ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Cum functioneaza ?

COC impiedica aparitia unei sarcini nedorite prin mai multe mecanisme:

 • in primul rand impiedica ovulatia (eliminarea ovulului de catre ovar; astfel spermatozoizii nu au ce sa fecundeze)
 • in al doilea rand determina ingrosarea mucusului cervical, fiind astfel formata o bariera impotriva trecerii spermatozoizilor
 • inhiba implantarea ovulului prin scaderea motilitatii trompelor uterine (care in mod normal, prin contractia lor ajuta spermatozoizii sa ajunga din uter in treimea medie a trompelor uterine, unde se afla ovulul)

Exista folii cu 21 de pastile si altele cu 28 de pastile. In cazul celor cu 28 de pastile, doar 21 dintre acestea contin substanta activa, cele 7 ramase fiind "pilule placebo" care contin glucoza, nu si hormoni. Acestea se iau pentru a mentine o regula zilnica. In cazul foliilor cu 21 de pilule, in ultimele 7 zile ale ciclului menstrual nu se ia nicio pilula. In aceste ultime 7 zile in care nu sunt luati hormoni, apare sangerarea menstruala anovulatoare.

Care sunt beneficiile acestei metode ?

Pe langa faptul ca le protejeaza pe femei de o sarcina nedorita, COC au si alte avantaje:

 • ameliorarea dismenoreei
 • menstruatii mai putin abundente si reducerea anemiei
 • reducerea unor simptome premenstruale
 • scad riscul unor sarcini ectopice
 • scad riscul aparitiei cancerului ovarian si endometrial
 • scad riscul aparitiei anexitei
 • sunt eficiente in reducerea acneei
 • sunt discrete si usor de folosit
 • ii ofera femeii controlul deplin asupra ciclului menstrual

Care sunt dezavantajele si riscurile acestei metode ?

Printre riscurile cele mai grave presupuse de utilizarea de anticonceptionale orale combinatese numara:

 • formarea unor cheaguri de sange in venele picioarelor sau ale plamanilor (tromboflebita)
 • producerea unui atac de cord
 • producerea unui accident cerebral vascular

Totusi, incidenta acestor efecte adverse este foarte scazuta. Ca si o comparatie, daca la femeile care utilizeaza COC riscul de a avea tromboza este de 3 ori mai mare decat la neutilizatoare, in sarcina riscul este de 6 ori mai crescut. Anual, doar intre 1 si 3 femei din 10.000 dezvolta o astfel de problema.Majoritatea acestor probleme se datoreaza insa tulburarilor congenitale de coagulare, iar un indiciu in acest sens poate fi istoricul familial in ceea ce priveste aceasta afectiune.

Exista femei cu factori de risc speciali care nu ar trebui sa utilizeze COC: femei de peste 35 de ani, fumatoare, care au hipertensiune arteriala si care au avut in istoricul familial sau personal cazuri de tromboza.

Alte efecte secundare care pot aparea:

 • sangerarea neplanificata intre menstruatii
 • senzatii de greata, balonare, dureri de sani
 • schimbari de dispozitie

In mod normal aceste efecte secundare dispar in decursul primelor 3 luni de utilizare a COC.

De asemenea, trebuie luat in considerare faptul ca pilulele contraceptive pot interactiona cu alte medicamente (pentru fiecare in parte trebuie consultat prospectul), iar eficacitatea lor poate fi scazuta de anumite antibiotice, calmante, tranchilizante, medicamente antiepileptice etc.

Corectarea unor neintelegeri despre COC:

De-a lungul timpului s-au creat mai multe "mituri" despre administrarea de anticonceptionale orale si de aceea este important sa stiti ca:

 • femeile nu trebuie sa faca nicio pauza in administrarea de contraceptive; nu exista studii care sa ateste utilitatea acestor pauze, ci dimpotriva, ultimele cercetari in domeniu arata ca pilulele contraceptive pot fi folosite fara intrerupere pe perioade indelungate
 • elenu le fac pe femei infertile
 • nu intrerup o sarcina deja existenta
 • trebuie luate zilnic, la aceeasi ora, indiferent daca femeia a intretinut sau nu relatii sexuale in ziua respectiva
 • pastilele anticonceptionale nu afecteaza fetusul (in cazul unei posibile sarcini), nu ii cauzeaza acestuia malformatii
 • pastilele anticonceptionale nu ingrasa si nici nu determina pierderea in greutate
 • ele trebuie prescrise de catre un doctor in urma unor analize speciale; in niciun caz nu trebuie luate "dupa ureche"

Cum pot fi rezolvate anumite probleme ce pot aparea pe parcurs ?

Iata cum pot fi rezolvate cateva dintre cele mai comune probleme:

 • daca femeia a uitat sa ia o pastila, trebuie sa o ia de indata ce isi aminteste; daca uita sa ia 3 sau mai multe pastile, trebuie sa foloseasca o metoda contraceptiva suplimentara
 • daca vomita sau are diaree severa in decurs de 2 ore de la administrarea pilulei anticonceptionale, trebuie sa ia o noua pilula, iar apoi sa continue cu restul in mod normal
 • daca apar sangerari anormale, trebuie investigata cauza lor - ele pot aparea daca pastilele nu au fost luate in fiecare zi, sau pot fi semnul unor boli cu transmitere sexuala
 • daca in pauza de 7 zile nu apare nicio sangerare, femeia trebuie sa continue sa ia contraceptivele dupa cum i-a fost indicat; daca situatia se repeta trebuie anuntat medicul (in cazul unei eventuale sarcini acesta va recomanda intreruperea contraceptivelor)
 • daca femeia are greturi sau ameteli, este indicat sa ia contraceptivele in preajma orei de culcare
 • la aparitia oricaror efecte adverse severe, administrarea COC trebuie intrerupta si trebuie consultat un medic

Contraceptive Orale Mono-hormonale

Contraceptivele orale mono-hormonale (cunoscute si sub denumirea de minipilule) sunt substante sintetice care contin un singur hormon sintetic, si anume un progestativ, asemanator progesteronului natural produs de organismul femeii. Contraceptivele orale mono-hormonale NU contin estrogen, si astfel sunt sigure pentrufemeile care alapteaza si pentrufemeile ce nu pot folosi estrogen.

Cat de eficiente sunt ?

La fel ca si in cazul contraceptivelor orale combinate, eficacitatea lor depinde de utilizator, insa in mod normal este comparabila cu eficacitatea acestora din urma. Este vital ca acestea sa fie luate zilnic la aceeasi ora.

Cum functioneaza ?

Contraceptivele orale mono-hormonale actioneaza prin intreruperea ciclului menstrual, impiedicand ovulatia. De asemenea, ele modifica secretia colului uterin, care devine mult mai densa, iar astfel spermatozoizii nu pot patrunde in uter si nu pot intalni ovulul. Contraceptivele mono-hormonale care contin doze foarte mici de hormoni inhiba ovulatia in mod inconsistent, in doar jumatate din ciclurile menstruale, bazandu-se in cea mai mare parte pe modificarea secretiei colului uterin. Ovulatia este impiedicata doar de contraceptivele mono-hormonale cu doze mai mari de hormon.

Mini-pilulele sunt ambalate cate 28 intr-o folie. Toate cele 28 de pilule sunt pilule active, contin aceeasi doza de substanta si trebuie luate toate.

Care sunt avantajele acestei metode ?

Principalele avantaje ale acestei metode sunt legate de faptul ca nu determina la fel de multe complicatii si reactii adverse precum contraceptivele orale combinate. Datorita faptului ca nu contin estrogen, nu sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. De asemenea, ele le sunt recomandate femeilor care alapteaza deoarece nu afecteaza productia de lapte (estrogenul reduce cantitatea de lapte). La fel ca si contraceptivele orale hormonale combinate, minipilulele scad riscul aparitiei anexitei.

Care sunt dezavantajele?

Printre dezavantaje putem aminti:

 • contraceptia oferita de ele nu este la fel de eficienta ca cea a contraceptivelor orale combinate
 • trebuie luate zilnic, la aceeasi ora
 • nu regleaza menstruatia
 • pot cauza intarzieri ale menstruatiei

Contraceptivele de urgenta

Numite si "pilulele de a doua zi", contraceptivele de urgenta pot fi folosite de catre femeile care au avut un contact sexual neprotejat in ultimele 72 de ore si care nu doresc o sarcina, dar si in cazul in care contraceptia de bariera esueaza (de ex., se rupe prezervativul). Pilula de a doua zi nu functioneaza daca femeia este deja insarcinata.

Efectele adverse sunt de regula pe termen scurt, iar printre acestea se pot numara: senzatii de greata, dureri abdominale, sangerari neregulate, ameteala etc.

Este foarte important ca aceasta metoda contraceptiva sa nu fie folosita ca o metoda contraceptiva permanenta, ci doar in situatii in care chiar este necesara administrarea ei.

Comentarii