Termen cautat

Mituri despre boli cu transmitere sexuala


Riscul de contactare al unei boli cu transmitere sexuala (BTS) survine inca din momentul in care debuteaza activitatea din punct de vedere sexual a unei persoane, iar acest fapt trebuie constientizat de fiecare dintre noi. In prezent, exista o paleta larga de mituri, idei preconcepute si neadevaruri legate de modul de transmitere a acestor boli, ceea ce transforma problema intr-una destul de sensibila si dificila.

Esentiala in vederea protejarii de bolile cu transmitere sexuala este comunicarea cu specialisti in domeniu care pot explica cu o foarte mare acuratete toate informatiile necesare evitarii oricaror riscuri. Totodata, pentru evitarea neplacerilor de orice fel, este important de retinut ca folosirea prezervativului in timpul contactului sexual este impetuos necesara.

In continuare, va prezentam cateva dintre ideile preconcepute legate de bolile cu transmitere sexuala si manifestarile acestora:

  • In urma studiului statisticilor, una dintre cele mai populare idei neadevarate legate de BTS este aceea ca ele pot aparea si pot infesta numai acele persoane care dau dovada de un trai dezorganizat. Acest lucru nu este nici pe departe adevarat caci, realist vorbind, unicele persoane care sunt protejate suta la suta de infestarea cu vreo boala transmisibila pe cale sexuala sunt acele persoane care nu intretin contacte sexuala de nici o natura. Insa, pentru toate persoanele care sunt active sexual, este estentiala utilizarea unui prezervativ in timpul contactelor sexuale de orice natura ar fi ele, aceasta metoda contraceptiva fiind unica ce poate apara impotriva infectarii cu orice boala cu transmitere pe cale sexuala.
  • Mai exista un mit conforma caruia absenta simptomelor unei BTS sugereaza, implicit, faptul ca o persoana nu este infectata. Foarte multe persoane, indiferent de sexul lor, considera ca, daca partenerul lor nu manifesta vreun simptom asociat vreunei boli, acest fapt inseamna ca este intr-o stare perfecta de sanatate. Mai mult, pot exista foarte multe situatii in care partenerul insusi nu este constient de faptul ca anterior ar fi contactat vreo BTS din cauza lipsei vreunui simptom aferent acestora. Este foarte important de retinut faptul ca simptomatologia unor boli de aceasta natura poate ramane pentru o perioada foarte indelungata (chiar ani de zile) intr-un stadiu latent. Printre aceste boli sunt incluse urmatoarele: HIV, sifilis, herpes genital, chlamydia. Exista anumite cazuri cand chiar si medicii specializati in bolile venerice pot sa intampine dificultati in ceea ce priveste diagnosticarea acestora. Se intampla ca, de multe ori, sa fie nevoie sa se recurga la examinari de o complexitate mai mare cum ar fi analizele secretiilor vaginale sau cele ale sangelui. Pentru o siguranta a starii de sanatate este neaparat nevoie de efectuarea examenelor fizice periodice, indiferent daca este prezenta sau nu o simptomatologie a vreun boli cu transmitere sexuala.
  • Alta idee proceonceputa legate de BTS este aceea a multor persoane active din punct de vedere sexual ca o boala de acest fel nu poate sa fie transmisa decat prin intermediul contactelor sexuale normale nu si prin cele anale sau orale. Trebuie retinut insa faptul ca o multime dintre boli pot sa fie transmise in organism prin leziuni de mici dimensiuni de la nivelul cavitatii bucale sau anale. Mai mult, unele afectiuni precum negii genitali sau herpesul genital pot ajunge sa fie transmise si numai printr-un contact simplu cu zona infestata. Astfel, este necesara utilizarea prezervativului indiferent de tipul de contact sexual practicat.
  • In ceea ce priveste persoanele care deja au contactat o boala cu transmitere sexuala, mitul care circula este acela ca odata vindecata, boala nu va recidiva sau nu poate fi contactata de mai multe ori. Exista virusuri precum HIV sau herpes simplex III care vor ramane in organismul purtatorului pentru toata perioada vietii , iar altii care tin de chlamydia sau gonoree au forme de tratament. Si in cazul celor din urma exista posibilitatea unei reinfestarii in cazul in care se va practica un contact sexual neprotejat cu un partener deja infestat.
  • O alta greseala des intalnita este aceea ca exista cupluri in cadrul carora se testeaza un singur partener in vederea stabilirii daca este prezenta vreo boala cu transmitere sexuala. Acest lucru nu este corect, testarea trebuind sa fie facuta de ambii parteneri, neaparat, cu atat mai mult in cazurile in care este vorba de o relatie de lunga durata pentru a evita orice neplaceri.

Bolile cu transmitere sexuala nu reprezinta nicidecum un motiv de rusine, ci sunt o problema de sanatate care, netratata, poate degenera in complicatii de o gravitate mult mai mare care pot periclita sanatatea si chiar viata ambilor parteneri.

Bibliografie

http://kidshealth.org/teen/sexual_health/stds/std_myths.html#

Comentarii

am gasit testele veneris, cica sunt unici in romania,

eu am comandat de la ei si mi-am facut ca aveam niste mancarimi groaznice in zona penisului si era tricomonas

va recomand

situl e www.veneris.ro

am gasit testele veneris, cica sunt unici in romania,

eu am comandat de la ei si mi-am facut ca aveam niste mancarimi groaznice in zona penisului si era tricomonas

va recomand

situl e www.veneris.ro