Termen cautat

Metode de tratament pentru gonoree


Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala care poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Simptomele gonoreei includ scurgere vaginala sau de la nivelul penisului, durere la urinat, sangerari vaginale reduse cantitativ.

Gonoreea poate avea consecinte serioase daca nu este tratata, dar aceasta infectie poate fi vindecata prin tratamentul cu antibiotice.

Cauzele gonoreei

Gonoreea este cauzata de o bacterie numita Neisseria gonorrhoeae sau gonococ. Se poate transmite de la o persoana la alta pe cale sexuala. Nu se transmite prin atingerea obiectelor, cum ar fi vasul de toaleta. Riscul de infectare cu gonococ este mai mare la persoanele care au mai multi parteneri sexuali.

Simptomele gonoreei

Simptomele gonoreei depind de localizarea infectiei si de sexul pacientului. Unele persoane pot sa nu aiba nici un simptom si astfel gonoreea se transmite de la o persoana la alta inainte de a fi diagnosticata.

Atat femeile, cat si barbatii pot dezvolta infectia uretrei, a gatului sau a rectului. La femei, infectia se mai poate localiza si la nivelul colului uterin, trompelor uterine si ovarelor. La barbati, infectia poate afecta prostata si epididimul.

La femei, simptomele gonoreei pot fi:

 • Mancarime vaginala sau scurgere vaginala anormala
 • Sangerare vaginala
 • Durere sau arsura in timpul mictiunii
 • Mancarime anala
 • Durere la defecatie

La barbati, simptomele date de gonoree pot fi:

 • Durere la urinat
 • O scurgere albicioasa, laptoasa, de la nivelul penisului
 • Durere sau umflarea unui testicul

Complicatiile gonoreei

Daca nu este tratata, gonoreea poate sa duca la aparitia unor complicatii serioase atat la femei, cat si la barbati:

 • Infectii articulare si artrite
 • Femeile pot dezvolta boala inflamatorie pelvina daca infectia se raspandeste de la colul uterin catre uter si trompele uterine. Boala inflamatorie pelvina poate duce la fibrozarea trompelor uterine si la aparitia infertilitatii, crescand astfel si riscul de sarcina ectopica
 • Persoanele cu gonoree au un risc mai mare de a se infecta cu HIV
 • Barbatii cu gonoree netratata pot sa faca epididimita, care poate duce la infertilitate.

Optiunile de tratament pentru gonoree

Tratamentul pentru gonoree este acelasi atat la femei, cat si la barbati. De multe ori acesta consta in administrarea unei singure doze de medicament.

Se doreste ca tratamentul pentru gonoree sa fie:

 • Foarte eficient pentru toate localizarile infectiei
 • Bine tolerat (mai ales la pacientii cu infectii repetate)

Tratamentul cu o doza unica de medicament poate afecta in sens negativ ratele de eradicare a infectiei si poate creste riscul de rezistenta la tratament. Din cauza dezvoltarii progresive a rezistentei la clase variate de antibiotice, in prezent singurul medicament care este considerat eficient la administrarea in doza unica este ceftriaxona, care are si putine efecte adverse, iar rata de rezistenta la tratament pentru gonoree este redusa.

Selectia antibioticelor pentru tratarea gonoreei trebuie sa includa si posibilitatea coinfectiei cu Chlamydia trachomatis, infectie care este adesea asimptomatica la femei. S-a aratat ca rata coinfectiei este de 46% la femeile si la barbatii cu gonoree.

Tratamentul cu cefalosporine

Cefalosporinele: ratele crescute de rezistenta a gonococului la alte clase de antibiotice au dus la utilizarea cefalosporinelor, in special prin injectare intramusculara a ceftriaxonei sau prin utilizarea pe cale orala a cefiximei (Eficef).

Tratamentul pentru gonoreea urogenitala (care implica tractul urinar si genital)

Pentru infectiile gonococice urogenitale necomplicate, se recomanda utilizarea ceftriaxonei, plus un al doilea antibiotic, in urmatoarele doze:

 • Ceftriaxona 250 mg intramuscular ca doza unica, plus
 • Azitromicina (1 gram in doza unica, pe cale orala), pentru activitate aditionala impotriva gonococului, dar si pentru tratamentul unei posibile coinfectii cu chlamydia.

O alta optiune de tratament pentru gonoree este adaugarea la ceftriaxona a doxiciclinei (100 mg de doua ori pe zi, pe cale orala, timp de 7 zile). Din cauza cresterii rezistentei gonococului la doxiciclina comparativ cu azitromicina, aceasta schema este rezervata pacientilor cu intoleranta la azitromicina sau pentru cazurile de epididimita sau proctita.

Terapii alternative

Alte cefalosporine

Alte cefalosporine care se pot utiliza in doza unica sunt: ceftizoxim 500 mg intramuscular, cefotaxim 500 mg intramuscular, cefoxitin 2 g intramuscular, administrat cu probenecid 1g pe cale orala. Aceste medicamente sunt recomandate doar pentru infectiile urogenitale necomplicate si pentru gonoreea anorectala, si ar trebui combinate cu azitromicina sau cu doxiciclina.

Daca nu sunt disponibile cefalosporinele injectabile, se pot administra cefalosporine pe cale orala, impreuna cu azitromicina sau cu doxiciclina. Un exemplu de cefalosporina orala este cefixima (Eficef), care se administreaza intr-o singura doza de 400 mg.

Monoterapia cu azitromicina

In timp ce o singura doza orala de 2 g de azitromicina, administrata in monoterapie, ar putea trata atat gonoreea, cat si chlamydia, nu este o varianta recomandata, datorita efectelor adverse gastrointestinale si datorita cresterii rezistentei gonococului la azitromicina. Prin urmare, utilizarea azitromicinei ca tratament pentru gonoree unic ar trebui rezervata pentru pacientii cu alergie severa la penicilina, care nu pot fi supusi unor protocoale de desensibilizare la beta-lactamine.

Alte infectii gonococice

Infectia faringiana

Desi apare mult mai rar comparativ cu gonoreea urogenitala, infectia faringiana gonococica este mult mai greu de tratat si poate reprezenta un rezervor important de infectie.

Tratamentul infectiei faringiene urmeaza aceleasi principii ca si tratamentul infectiei gonococice urogenitale necomplicate. Trebuie mentionat ca tratamentul cu alte antibiotice, ca cefixima, cefpodoxima si cefuroxim axetil se asociaza cu rate mici de eradicare a infectiei gonococice localizate la nivelul faringelui si nu ar trebui utilizate.

Conjunctivita

In tratamentul conjunctivitei gonococice, poate fi eficienta o singura doza de 1 gram de ceftriaxona injectabila. Toti pacientii ar trebui tratati si pentru infectia cu chlamydia, fie cu azitromicina, fie cu doxiciclina.

Epididimita

Tratamentul epididimitei este in general empiric si depinde de suspiciunea clinica a etiologiei.

 • Epididimita la barbatii de sub 35 de ani este cel mai probabil cauzata de gonococ sau de Chlamydia trachomatis. Ca tratament, se indica ceftriaxona (250 mg intramuscular) si doxiciclina (100 mg oral, de 2 ori pe zi, timp de 10 zile).
 • La barbatii de peste 35 de ani, epididimita poate fi cauzata de bacterii enterice (care provin din intestin), mai ales daca practica contactul sexual anal. Ca tratament, se recomanda ofloxacin (300 mg oral, de 2 ori pe zi, 10 zile) sau levofloxacin (500 mg o data pe zi, timp de 10 zile), in cazul in care nu se suspecteaza infectia cu N. gonorrhoeae.

Pe langa tratamentul antibiotic, pot fi utile analgezicele, ridicarea scrotala, limitarea activitatii, utilizarea compreselor reci.

Proctita

Pacientii cu proctita acuta ar trebui evaluati prin anuscopie sau sigmiodoscopie. Tratamentul empiric se face cu ceftriaxona si doxiciclina, care acopera atat gonoreea, cat si chlamydia.

Boala inflamatorie pelvina

Gonococul este rar implicat ca agent patogen al bolii inflamatorii pelvine, dar tratamentul empiric ar trebui sa cuprinda si acest germen patogen.

Femeile insarcinate

Femeile insarcinate cu infectie gonococica necomplicata ar trebui sa fie tratate cu asocierea dintre ceftriaxona si azitromicina. Doxiciclina ar trebui evitata in timpul sarcinii.

Sfaturi pentru pacienti

 • Pacientii ar trebui sfatuiti sa evite contactul sexual timp de 7 zile dupa initierea tratamentului .
 • Persoanele diagnosticate cu o boala cu transmitere sexuala prezinta un risc crescut pentru infectia cu HIV si ar trebui testate pentru aceasta.
 • Tratamentul partenerului sexual: tratamentul este important atat pentru dumneavoastra, cat si pentru persoanele cu care ati avut contact sexual recent. De multe ori, medicul recomanda tratament pentru gonoree pentru ambii parteneri.
 • Pacientii care termina un tratament pentru gonoree necomplicata (de obicei, o combinatie de antibiotice care contine si ceftriaxona) si nu mai au simptome, nu ar trebui sa mai repete un test care sa confirme vindecarea. Se recomanda totusi efectuarea unui test care sa confirme vindecarea la persoanele care au primit un tratament pentru gonoree de tip alternativ (de exemplu, doar cu azitromicina sau o combinatie care contine o cefalosporina orala, cum este cefixim).

Preventia gonoreei

Exista cateva masuri care va pot ajuta sa preveniti aparitia gonoreei:

 • Barbatii ar trebui sa foloseasca prezervativul la fiecare contact sexual
 • Evitati contactul sexual daca dumneavoastra sau partenerul aveti o secretie genitala anormala, arsuri la urinat, sau o eruptie in zona genitala
 • Cereti parerea medicului cu privire la testarea pentru infectiile cu transmitere pe cale sexuala. Daca aveti o relatie care evolueaza de mai mult timp si niciunul dintre dumneavoastra nu a mai avut contact sexual cu o alta persoana, aveti un risc mai mic de infectii cu transmitere sexuala
 • Prezentati-va la medic daca aveti simptome caracteristice infectiei gonococice sau alte infectii in zona genitala pentru instituirea unui tratament pentru gonoree.