Termen cautat

Diagnosticul SIDA si modul de prevenire al virusului HIV


Virusul HIV sau Virusul Imunodeficientei Umane este virusul care determina aparitia Sindromului Imunodeficientei Dobandite, cunoscut si sub denumirea de SIDA. Imunodeficienta Umana dobandita reprezinta o afectiune manifestata printr-o incapacitate a sistemului imunitar de a se lupta cu infectiile care ameninta organismul. Contagiunea cu virusului HIV se realizeaza prin intermediul sangelui, materialului seminal, secretiilor genitale, lichidului cefalo - rahidian sau laptelui matern infectat. Adesea, prezenta virusului in organism nu se poate depista decat prin efectuarea unor teste speciale deoarece simptomatologia conditiei medicale se manifesta dupa lungi intervale de timp, uneori chiar de cativa ani de zile, de la momentul contractarii infectiei.

Modalitati de transmitere a virusului HIV

Caile de transmitere a virusului Imunodeficientei Umane sunt variate, motiv pentru care cercetatorii in domeniu au avertizat in special asupra vulnerabilitatii persoanelor tinere, spitalizate si a celor carora li se administreaza tratamente pe cale intravenoasa.

Cea mai frecventa modalitate de contractare a virusului Imunodeficientei Umane este reprezentata de utilizarea acelorasi ace la mai multi pacienti in cazul injectarii de substante stupefiante, de tratamente intravenoase sau pentru realizarea de tatuaje. In acest mod, sangele persoanei infectate intra in contact cu alte microorganisme.

A doua cea mai frecventa modalitate de contractare a virusului imunodeficientei Umane este reprezentata de raporturile sexuale neprotejate, indiferent de natura acestora ca urmare a faptului sa modalitate de transmitere a virusului consta in contactul direct dintre fluidele corporale ale unui individ infectat, precum materialul seminal, saliva sau secretiile vaginale, cu epiteliile afectate de microleziuni ale persoanelor sanatoase.

Teste pentru depistarea virusului HIV

Cele mai multe teste efectuate nu au capacitatea de depistare a virusului Imunodeficientei Umane in sine, ci au ca si obiectiv identificarea anticorpilor sai. Spre deosebire de anticorpii produsi de sistemul imunitar uman cu scopul contracararii unor infectii, anticorpii specifici virusului Imunodeficientei Umane nu au capacitatea de a se lupta cu aceasta infectie. Nivelul crescut al anticorpilor specifici infectiei cu virusul Imunodeficientei Umane contribuie la stabilirea diagnosticului infectiei cu virusul HIV. Mai presus de atat, perioada de timp necesara dezvoltarii anticorpilor specifici infectiei HIV este de trei pana la sase luni de la momentul contractarii infectiei, astfel ca este recomandat ca pe parcursul unui an de zile sa se repete de cateva ori testarea.

In conditiile in care doriti sa efectuati un test specific depistarii infectiei cu virusul Imunodeficientei Umane, este necesar sa stiti faptul ca exista o serie larga de teste disponibile pentru care puteti sa optati.

1. Testul imunoenzimatic EIA si testul imunoenzimatic ELISA

Testul imunoenzimatic EIA si testul imunoenzimatic ELISA constau in doua etape de efectuare, ambele bazandu-se pe prelevarea unei probe de sange de la pacientul testat, rezultatele fiind diasponibile in decurs de una pana la doua saptamani. In acest fel, in cazul in care primul examen de laborator ofera rezultat pozitiv, testarea se poate efectua din nou pe baza aceleiasi probe de sange.

2. Testul Western Blot 

In cazul in care in ambele etape de desfasurare ale testelor EIA si ELISA se obtin rezultate pozitive, exista posibilitatea ca medicul specialist sa recomande realizarea testului Western Blot. In cazul in care si in urma efectuarii acestui test se obtine un rezultat pozitiv si se constata prezenta unui numar crescut de anticorpi specifici infectiei cu virusul Imunodeficientei Umane, este putin probabil ca individul sa nu se fi expus virusului.

3. Teste rapide

Testele rapide reprezinta variantele rapide ale testelor EIA si ELISA. Rezultatele pot fi disponibile in circa douazeci de minute, insa rezultatele obtinute prin intermediul acestora trebuie sa se confirme prin realizarea testului Western Blot.

4. Teste realizate la domiciliu

Testele care pot fi realizate la domiciliu sunt disponibile in cadrul farmaciilor si au acelasi protocol de utilizare ca si in cazul testelor destinate diagnosticarii diabetului. Persoana testata trebuie sa isi intepe un deget si sa picure o picatura de sange pe suprafata cardului primit la farmacie. Cardul se trimite la un centru special de testare, iar rezultatul va fi ulterior comunicat pe cale telefonica.

In cazul in care testul pentru care se opteaza indica prezenta virusului Imunodeficientei Umane in organism, este recomandat sa va adresati de urgenta medicului specialist cu scopul realizarii unei examinari medicale amanuntite, adesea cu rol de identificare a altor boli cu transmitere sexuala si sistarea actiunilor ce pot dauna sistemului imunitar. In randul acestui tip de actiuni se incadreaza consumarea excesiva de bauturi alcoolice, consumul de substante stupefiante, alimentatia dezechilibrata si fumatul.

Un alt aspect important ce trebuie avut in vedere este reprezentat de faptul ca depistarea cat mai precoce a prezentei infectiei reprezinta cheia de succes a unui tratament eficient. Diagnosticarea cu infectia HIV nu reprezinta sentinta la moarte in prezent datorita faptului ca studiile efectuate in domeniu aua avansat tehnologia de monitorizare si de tratare a acestei afectiuni considerabil in ultimii ani.

Pentru prevenirea contractarii infectiei cu virusul HIV se recomanda folosirea prezervativului in timpul contactelor sexuale, indiferent de natura acestora si evitarea folosirii sau expunerii la ace nesterilizate. De asemenea, este recomandat sa se evite imprumutarea obiectelor personale precum trusa de manichiura sau penseta altor persoane.

Bibliografie

http://kidshealth.org/teen/sexual_health/stds/hiv_tests.html#

Comentarii

Buna,sunt medic rezident pe medicina de laborator.Joi am manipulat singe hiv pozitiv pt numararea cd4 si cd8 si in laboratorul unde lucrez personalul nu lucreaza cu manusi si nu am folosit nici eu manusi.

Probabil am atins cu degetele si portiuni cu singe pentru ca a trebuit sa agit recipientele ce se pun la aparat,am scos capacelele si apoi le-am pus la loc tot pe acelea pe care probabil s-a prelins si singe infestat hiv.

M-am spalat dupa aceea imediat pe miini cu sapun.

Astazi am observat ca am probabil o crapatura periungiala la un deget din cauza unei micoza mai vechi si ma gindesc ca poate am avut-o si atunci.

as vrea sa stiu ce ar trebui sa fac pentru siguranta mea

cu mii de multumiri!