Termen cautat

Reconstructia mamara si interventiile chirurgicale la nivelul sanului


In randul pacientelor care sufera de cancer mamar, mastectomia este o interventie chirurgicala salvatoare de vieti. Procedura chirurgicala are mai multe variante in care poate fi efectuata, insa modalitatea practicata, de cele mai multe ori, presupune excizia chirurgicala a tesutului mamar si a tumorii maligne, a tesutului grasos, de asemenea, a limfoganglionilor situati in regiunea toracica si axilara. In urma interventiei chirurgicale, muschiul pectoral se pastreaza intact. Mastectomia presupune, practic, amputarea sanului afectat de boala, fiind o operatie care ofera pacientelor o a doua sansa la viata.

In urma unei mastectomii, la fel ca in cazul oricaror interventii chirurgicale care mutileaza trupul, degradarea starii emotionale a pacientelor este aproape intotdeauna inevitabila. Majoritatea pacientelor care au fost supuse unei astfel de experiente majore sunt susceptibile de a dezvolta depresii sau stari puternice de anxitate, in urma operatiei.

Rezectia sanului este generatoarea unei palete extrem de vaste de sentimente de o negativitate crescuta, pacientele incetand sa se mai considere niste femei frumoase, feminitatea lor fiind stirbita de aceasta manevra chirurgicala majora. Femeile asupra carora s-a efectuat o mastectomie isi pierd increderea si stima de sine, devenind neincrezatoare cu cei din jurul lor, evitand contactul cu lumea si, astfel, apare izolarea. Impactul la nivel psihic generat de opreatie va afecta si se va manifesta in toate compartimentele vietii cotidiene ale femeii in cauza. Cancerul, nu neaparat cel la nivelul sanului, ci in toate formele sale, este considerat o afectiune bio-psiho-sociala deoarece afecteaza relatiile familiale, pe cele cu apropiatii si prietenii, intreaga viata sociala si chiar pe cea profesionala a pacientelor.

Sindromul depresiv al tuturor femeilor care au trecut printr-o astfel de experienta traumatizanta are drept solutie sprijinul care vine din partea unor profesionisti specializati in astfel de traume psihice. Interventia unui psiholog, alaturi de suportul primit din partea familiei si a prietenilor poate fi de un real ajutor pentru femeile care lupta din greu pentru a se putea adapta la modificarile pe care boala si tratamentele acesteia le-au adus in cadrul vietii lor.

In vederea inlaturarii disconfortului la nivel psihic pe care pierderea unui san il poate provoca si pentru reducerea si usurarea perioadei de recuperare fizica si psihica, de asemenea, pentru acomodarea la toate schimbarile provocate de tratament, foarte multe femei apeleaza la interventiile de reconstructie mamara, in urma unei mastectomii.

Noile tehnici ale chirurgiei estetice permit, in prezent, medicilor plasticieni sa reconstruiasca sanul intr-o asa maniera incat rezultatul sa fie unul cat mai apropiat, in ceea ce priveste marimea sau forma, de sanul sanatos. In cazul in care tratamentul unui cancer de san include si proceduri precum radioterapie, reconstructia mamara nu poate fi efectuata, decat dupa incheierea sedintelor de radioterapie si dupa vindecarea tesuturilor, in nici un caz ea nu se poate efectua in acelasi timp cu operatia de mastectomie.

Este, practic, imposibil ca sanul reconstruit sa aiba un aspect sau sa se simta exact ca inainte, insa, din fericire, majoritatea rezultatelor sunt satisfacatoare pentru cele mai multe dintre paciente. Este esential ca pacientele sa confrunte asteptarile lor legate de rezultatele interventiei cu ceea ce medicul specialist si operatia in sine le pot oferi. Asadar, sunt necesare niste asteptari cat se poate de realiste, iar pacientele trebuie sa ceara toate informatiile necesare medicului specialist inaintea luarii unei decizii cu privire la o reconstructie mamara in urma unei mastectomii.

Ce metode de reconstructie mamara exista?

Una dintre tehnicile utilizate pentru reconstructia sanului are in vedere utilizarea de implanturi mamare, niste saculeti cu o textura naturala, avand un continut de gel de silicon sau de solutie salina. Exista anumite cazuri cand, anterior pozitionarii implanturilor, este necesara folosirea unui expander, un soi de balon care va fi introdus sub tegument, iar volumul acestuia va fi marit, progresiv, prin injectarea unui ser in interiorul sau. Scopul acestei operatiuni este obtinerea unei suprafete a tegumentului necesara in vederea modelarii unui san nou care va avea aceeasi dimensiune ca a sanului sanatos. Dupa obtinerea volumului necesar, acest expander va fi inlaturat de sub piele, iar, in locu acestuia, se va introduce imaplantul mamar.

Avantajele acestei tehnici de reconstructie mamara includ faptul ca interventia este de o simplitate relativ crescuta, avand o perioada de recuperare de scurta durata si lasand in urma sa putine cicatrici postoperatorii. Un dezavantaj este acela ca rezultatele unei astfel de proceduri nu vor fi garantate toata viata, fiind posibil ca, la un moment dat, sa fie necesar ca implanturile sa fie inlaturate sau/inlocuite. Alt minus al interventiei este acela ca aceasta tehnica de reconstructie nu se va putea aplica in cazul pacientelor care detin un bust foarte generos.

Tehnica lambourilor reprezinta cea de-a doua metoda disponibila pentru a reconstrui sanul in urma unei interventii de mastectomie. Pentru a reconstrui sanul, medicul chirurg va utiliza tesuturi prelevate chiar de la pacienta: tesut adipos sau muscular, piele, tesut recoltat de pe fese, spate, coapse sau zona abdominala. O astfel de interventie va fi mai complicata si, evident, mai costisitoare decat operatia cu implanturi mamare, insa si rezultatele vor fi unele pe masura, oferind un aspect mai natural sanului reconstruit si o durata si rezistenta mai mare decat tehnica precedenta. Singurele dezavantaje ar fi ca, interventia fiind de o complexitate mai mare, si perioada de recuperare va fi ceva mai indelungata, iar riscurile pentru aparitia unor complicatii portoperatorii sunt mai crescute. Alt dezavantaj ar mai fi faptul ca, in urma prelevarii tesutului de pe corp, vor ramane mai multe cicatrici in zonele de unde acesta a fost eliminat.

Ce riscuri presupune interventia de reconstructie mamara?

Operatia de reconstructie a sanului implica, in primul rand, riscurile oricarei alte interventii chirugicale: reactia privind anestezia, infectiile sau cicatrizarea, Riscul principal este reprezentat de posibilele infectii intra si post-operatorii, cele din urma putand surveni, de regula in perioada care cuprinde primele doua saptamani posterioare operatiei. Este posibila si aparitia unor alte probleme care ar putea necesita o noua interventie in vederea eliminarii lor, cum ar fi, de pilda: o incercare de vascularizare a lamboului esuata, caz in care va fi nevoie de o alta operatie pentru asigurarea unei irigatii cu sange optime a tesuturilor.

O alta complicatie care poate surveni in urma operatiei de reconstructie este contractia capsulara care presupune ca cicatricea care inconjoara implantul s-ar putea fibroza si intari, apoi va putea comprima implantul mamar. Drept rezultat va fi aparitia unei intariri a sanului si unele modificari ale formei si ale aspectului acestuia. Mai este posibila aparitia in jurul implantului a unor fluide colectate care vor provoca deformari si durere sanului. In cazul unui esec in ceea ce priveste vindecarea locului inciziilor, poate avea loc expunerea implantului, motiv pentru care acesta va trebui inlaturat. Alte efecte adverse ale reconstructiei mamare mai includ disconfort si durere in zona toracelui, postoperator.

Caror paciente le este contraindicata interventia unei reconstructii mamare?

Candidatele care isi doresc o astfel de interventie chirurgicala sunt extrem de multe la numar, insa exista anumite cazuri (de pilda, exista unor alte afectiuni) cand riscul complicatiilor din timpul procedurii si posterior acesteia este prea mare, iar o astfel de operatie nu va reprezenta solutia optima in aceste situatii.

Riscurile sunt prezente in cazurile de mai jos:

  • pacienta sufera de obezitate (are indicele de masa corporala mai mare de 35)
  • pacienta are afectiuni cardiovasculare, hipertensiune si orice alte boli ale cordului
  • pacienta este diagnosticata cu diabet zaharat
  • pacienta este fumatoare; fumatul va interfera cu circulatia sanguina, incetinind procesul de vindecare a plagilor si contribuind la formarea unor cicatrici inestetice de o calitate sub asteptari

In cazul in care este posibila inlaturarea acestor factori de risc pentru interventia chirurgicala, pacienta care avea contraindicatii in ceea ce priveste operatia, va putea, astfel, deveni o candidata potrivita si va putea beneficia de reconstructie.

Ce beneficii ofera procedura de reconstructie mamara?

Pentru o femeie, interventia de reconstruire a sanului poate restabili integritatea anatomica a trupului acesteia, fapt care ii poate reda incerederea in sine. Pentru multe paciente, rezultatele le redau ceva ce ele pierdusera, o anumita parte a lor cu care se identifica, ideea de femeie, de maternitate, frumusetea sau chiar identitatea proprie. Restaurarea unei parti pierdute din corp in urma procedurii de mastectomie echilibreaza femeia la nivel psihologic si emotional, sprijinind-o sa isi recapete locul in sanul familiei si al societatii.

Procedura de reconstructie a sanului imbunatateste, fara doar si poate, calitatea vietii in cazul multor paciente care au suferit o mastectomie in urma depistarii bolii si a diagnosticului necrutator de cancer mamar.

Reusita interventiei va ajuta orice femeie sa depaseasca experienta prin care a trecut, schimbarile incluzand restabilirea stimei de sine si chiar a libidoului, capacitatea de a purta obiecte vestimentare care, la un moment dat, a parut ca nu vor mai putea fi purtate niciodata. Revenirea femeii la aspectul fizic pe care il avea inaintea interventiei de mastectomie ii poate reface perceptia asupra imaginii propriei persoane si restaureaza incerederea in fortele proprii, treptat instaurandu-se si convingerea ca viata a revenit, in sfarsit, la normal.

Efectul final, in urma acestora, va fi reinserarea femeii aflate. cu putin inainte, in pragul anxietatii si al depresiei in viata normala de familie, cea profesionala si in cea sociala.