Termen cautat

Semne si simptome ale menopauzei


Categorii
Imagini

In viata fiecarei femei, finalul perioadei sale de fertilitate va fi marcat prin menopauza, etapa fiziologica ce desemneaza incetarea definitiva si ireversibila a activitatii sale ovariene. Consecintele acesteia consta in disparitia procesului de secretie a estrogenului si a progesteronului, hormonii sexuali feminini.

Semnele si simptomele instalarii menopauzei sunt diferite in cazul fiecarei femei, avand in vedere faptul ca mai multe zone ale organismului utilizeaza estrogenul. Modificarile la nivelul acestuia vor genera mai multe simptome, lucru care nu inseamna, insa, ca ele se vor manifesta in totalitate, fiind posibila aparitia doar a unora dintre acestea.

Mai mult, simptomatologia care apare pe parcursul perioadei menopauzei poate sa nu fie strict legata de aceasta, implicit de modificarea nivelului estrogenului, ci este posibil ca semnele sa marcheze doar inaintarea in varsta.

Modificarile ciclului menstrual

Primul semn care se observa, in ceea ce priveste ciclul menstrual este faptul ca acesta devine neregulat. De asemenea, se vor observa variatii legate de cantitatea sangelui, aceasta putand sa fie diminuata sau, din contra, mai mare decat era in mod obisnuit. Totodata, durata menstruatiei, va suferi schimbari, aceasta putand fi mai scurta sau prelungita fata de cum a fost pana in acel moment. Toate acestea sunt, insa, niste schimbari normale ale organismului, sistemul repoductiv feminin modificandu-se odata cu inaintarea in varsta.

Bufeurile

Bufeurile, acele valuri de caldura insotite de transpiratii ale corpului sunt un alt semn al instalarii menopauzei, variind in frecventa sau intensitate. De cele mai multe ori, acestea se vor manifesta sub o forma destul de usoara si suportabila si se vor limita doar la inrosirea fetei si prezenta unor senzatii de caldura. Bufeurile pot, insa fi reprezentate si printr-o simptomatologie mai brutala care implica roseata si transpiratie abundenta, in mod special in zona fetei, intre sani sau pe ceafa. Totodata, acestea pot fi insotite de valuri puternice de caldura in zona decolteului, pe fata si la ceafa, uneori chiar si pe pielea capului. Senzatia de sufocare care apare poate determina stari de angoasa puternica si jena profunda.

Initial, bufeurile se vor manifesta mai mult in timpul noptii, iar intensitatea puternica poate cauza astenii si insomnii majore; in continuare, ele vor fi prezente si pe timpul zilei, in mod special in cadrul depunerii efortului sau dupa mese, avand o durata de aproximativ 2-3 minute.

Bufeurile nu sunt altceva decat o reflexie a tulburarilor care survin la schimburile dinte hipotalamus si ovare. Hipotalamusul este centrul de comanda pentru reglarea temperaturii corporale si a sistemului hormonal, iar acesta este raspunzator cu trimiterea de mesaje spre ovare, insa fara nici un raspuns din partea acestora. Bufeurile reprezinta un fenomen foarte complex care traduce aceasta lipsa de reactie din partea ovarelor, fiind necesara o perioada cu o durata de luni de zile astfel incat corpul femeii sa se poata adapta si sa atinga un echilibru.

Infertilitatea

Capacitatea reproductiva feminina devine foarte redusa la varsta de 45 de ani, insa, cu toate acestea, este recomandata utilizarea unei metode de contraceptie pentru aproximativ inca 12 luni de la ultima menstruatie.

Tulburari la nivel sexual

Toate modificarile fizice care apar odata cu instalarea menopauzei, alaturi de cele psihice, pot cauza si modificari la nivel sexual care pot sa altereze calitatea vietii sexuale a femeilor. Din cauza faptului ca secretia hormonala este redusa, mucoasele vor deveni uscate, iar dupa o perioada de cativa ani, peretii vaginului se vor subtia si vulvele vor resimti o atrofiere. Toate acestea pot provoca dureri si o stare de disconfort in timpul contactelor sexuale.

Mai mult, infectiile la nivel vaginal si cele urinare vor avea o frecventa mai mare. Se va observa, totodata, faptul ca sanii isi vor micsora volumul, insa aceste simptome ale menopauzei sunt normale.

Dispareunia

Acest termen desemneaza durerile din timpul actului sexual, avand ca si cauze uscaciunea si atrofierea vaginala. Aceste simptome este recomandat sa fie tratate prin aplicarea de medicatii locale. Astfel, este necesara utilizarea ovulelor, existand mai multe variante in acest sens: ovule hormonale, trofice, lubrifiante sau ovulele combinate. Faptul ca mucoasa urinara se atrofiaza va constitui o problema reala doar daca va fi insotita de simptome urinare cum ar fi incontinenta urinara sau nevoia de a folosi toaleta urgent si din ce in ce mai des. Alte tratamente care si-au dovedit eficienta in cazul acestor probleme sunt cele homeopatice si acupunctura.

Modificari la nivelul tegumentelor

Neplacerile la nivel dermatologic sunt cauzate tot de atrofiere, astfel ca se poate observa o scadere a elasticitatii pielii, fapt care va conduce, in mod cert, la aparitia a tot mai multe riduri. Tratamentul natural cel mai indicat cu cele mai bune rezultate s-a dovedit a include reflexoterapia si masajul. Acestea este recomandat sa fie insotite si de o hidratare corespunzatoare a ogranismului si a pielii, alaturi de stabilirea unei diete potrivite. In cazul in care ridurile si-au facut deja aparitia, exista solutii de corectie prin interventii estetice si tratamente cosmetice.

Uscarea mucoasei vaginale

Din cauza modificarilor nivelului estrogenului produs de organism peretii vaginali se pot usca si chiar subtia, provocand disconfort sporit in timpul contactelor sexuale. De asemenea, tot din aceasta cauza, va creste si frecventa infectiilor vaginale si urinare.

Acumularea kilogamelor in plus

Cand se instaleaza menopauza si cand apar semnele menopauzei, de altfel pe intreg parcursul perioadei in care organismul sufera modificarile necesare atingerii unui echilibru, majoritataea femeilor manifesta o tendinta de a creste in greutate, fiind vorba de circa 4-7 kilograme pe luna. Repartizarea grasimii se va modifica, aceasta depunandu-se mai ales in zona soldurilor si a abdomenului.

O crestere ponderala de acest gen poate fi cauzata de factori hormonali. In hipotalamus, in vecinatatea centrilor care sunt responsabili de reglarea functiei ovariene mai sunt situati si centrii satietatii si ai apetitului. Odata cu inaintarea in varsta, cele mai multe femei isi vor diminua activitatile fizice, acest lucru favorizand, de asemenea, cresterea ponderala. Stresul cauzat de probleme personale sau de cele de la locul de munca poate conduce la nevoia unei alimentari excesive, la nevoia de a cauta, prin intermediul alimentelor (in special a dulciurilor), a unui mod de a compensa existenta frustrarilor. De asemenea, cresterea in greutate mai poate fi cauzata, bineinteles, si de o predispozitie la nivel genetic.

Modificarea starii psihice

Menopauza poate fi insotita si de anumite semne si simptome la nivel psihologic, acestea variind in intensitate si in modul de manifestare. Printre ele se numara nervozitatea, nelinistea, depresia sau tulburari ale somnului. Pentru toate aceste simptome exista, din fericire, anumite remedii homeopatice care le pot ameliora sau chiar elimina. Din cauza faptului ca pentru unele femei perioada menopauzei poate ajunge sa reprezinte un adevarat handicap sau o reala infirmitate, de foarte mare ajutor este si suportul psihologic oferit de catre un specialist.

Boli cardiovasculare

In ceea ce priveste arterele, hormonul estrogenic joaca un rol extrem de important, protejandu-le prin diminuarea nivelului colesterolului total si al trigliceridelor si printr-o crestere a colesterolului bun (lipoproteine). In cadrul menopauzei, diminuarea cantitatii de estrogeni produsa de organism va antrena o crestere a nivelului grasimilor din sange si, totodata, a tensiunii arteriale. Din aceasta cauza, exista posibilitatea formarii pe peretele arterial a unor depozite lipidice (afectiune numita arteroscleroza), circulatia sanguina in arterele astfel afectate putand sa fie perturbata.

Complicatiile aferente ale arterosclerozei includ infarctul de miocard si angina pectorala. Riscul femeilor aflate in perioada menopauzei de a dezvolta o afectiune de acest fel este similara celui manifestat de barbatii aflati in jurul varstei de 60 de ani. Agravarea acestui risc se poate produce in cazul in care sunt implicati si factori genetici, prezenta unei hipertensiuni arteriale, a diabetului sau de un stil de viata deficitar (obiceiuri alimentare nesanatoase, consumul de alcool sau de tigari, obezitate etc.).