Termen cautat

Consecintele si complicatiile menopauzei


Categorii
Imagini

Menopauza poate avea efecte favorizante asupra aparitiei aterosclerozei si maladiilor coronariene, disparand efectul protector al estrogenilor.

Complicatiile cardiace devin din ce in ce mai frecvente dupa varsta de 50 de ani. Cresterile colesterolului si trigliceridelor sunt caracteristice menopauzei.

Aparitia aterosclerozei se afla in relatie cu cresterea LDL si colesterolului total si scaderea HDL. Rolul protector al HDL este legat de capacitatea de a extrage colesterolul liber celular transportandu-l spre sedii de metabolizare – ficat.

Hipertensiunea arteriala si tahicardia arata o tulburare simpatica.

Osteoporoza care apare o data cu varsta, este mai accentuata si mai frecventa la femeile la menopauza. Este cea mai serioasa complicatie de lunga durata. Se intalneste in 30-40% din cazuri si este explicata de carenta estrogenica – estrogenii care cresc absorbtia calciului si secretia de calcitonina. Este definita ca o scadere a masei osoase sub valorile considerate normale, consecinta cea mai importanta este data de fracturile spontane, poate favoriza tasarile vertebrale si este insotita de dureri. Mecanismul de instalare nu este suficient elucidat si este multifactorial, astfel pare ca estrogenii au un rol foarte important, dovada acestui lucru este si respunsul favorabil la terapia de substitutie.

Tulburari trofice: aparitia obezitatii, dar nu toate sunt de natura endocrina.De foarte putine ori aparecraurozisul vulvar, unele scleroze ale organelor genitale externe care se intalnesc doar in stadiul hipohormonal al menopauzei.

Valurile de caldura: cauzate de carenta estrogenica secundara la nivelul structurilor centrale. Acest simptom se manifesta mai ales nocturn. Cazurile cu valuri de caldura prezinta si tulburari vegetative:

Metroragia (postmenopauza) este un simptom destul de important care necesita investigatii in special in cazurile cu risc:

  • Obezitate
  • Diabet
  • Hipertensiune arteriala
  • Antecedente familiale de cancer endometrial

Tulburari psihice

Tulburari digestive

Se mai observa in menopauza si unele hemoragii, varice ale membrelor inferioare, pusee de hipertensiune care se accentueaza progresiv.

Cefaleea este destul de frecventa la fel si vertijul.

Comentarii

De ce apar complicatii ale sanului dupa menopauza? Pun aceasta intrebare gandindu-ma ca din moment ce activitatea hormonla a ovarelor inceteaza, deci estradiolul nu mai e secretat de aceste glande,ar trebui ca riscul aparitiei cancerului la san sa scada.