Termen cautat

Osteoporoza


Autor: bcristina

Osteoporoza este o afectiune care duce la slabirea si fragilizarea sistemului osos, atat de mult, incat o cadere minora sau chiar si o miscare brusca creste duce la aparitia unei fracturi. De cele mai multe ori osteoporoza este cauzata de un nivel scazut de calciu si a altor minerale la nivelul sistemului osos.

Cauzele osteoporozei

Pana in prezent medicii specialisti nu au reusit stabilirea cauzelor exacte ale osteoporozei. Oasele se afla intr-un continuu proces de schimbare, in cadrul caruia masa osoasa veche este reabsorbita, moment in care incepe formarea unei mase osoase noi. In primii ani din viata, procesul de inlocuire al masei osoase se produce intr-un ritm mult mai alert decat procesul de pierdere al masei osoase, punctul maxim fiind atins in jurul varstei de 30 de ani. Dupa aceasta varsta, procesul de producere al masei osoase continua, insa, intr-un ritm mai lent decat cel de pierdere al masei osoase.

Gradul de risc in ceea ce priveste aparitia osteoporozei depinde de cat de multa masa osoasa a fost produsa intre varsta de 20-30 de ani, precum si de cat de repede este pierduta mai tarziu. De asemenea rezistenta oaselor depinde de dimensiunea si densitatea acestora. In ceea ce priveste densitatea osoasa, aceasta este direct proportionala cu nivelul de calciu, fosfor si alte minerale.

Alti factori care contribuie la aparitia osteoporozei sunt nivelul de hormoni din organism. In acest fel, in momentul in care femeile ajund la menopauza, datorita scaderii nivelului de estrogen din organism, ritmul de pierdere a masei osoase creste agravant . In acelasi fel, la barbati nivelul scazut de estrogen si testosteron reprezinta principala cauza de aparitie a osteoporozei.

Factorii osteoporozei

Factorii de risc in ceea ce priveste aparitia osteoporozei sunt:
 • nivel scazut de calciu;
 • fumat;
 • tulburari de alimentatie precum anorexia nervosa sau bulimia;
 • stil de viata sedentar;
 • consum excesiv de alcool;
 • tratament medicamentos pe baza de corticosteroizi, inhibitori de aromataza (pentru cancer mamar), antidepresive (inhibitori selectivi ai recaptarii de serotonina, metrotrexat (pentru cancer), mediamente pentru prevenirea atacurilor de apoplexie, inhibitori ai pompei de protoni si antacizi care contin aluminiu.

Simptomatele osteoporozei

In stadiile incipiente, osteoporoza are un decurs asimptomatic. Odata ce structura sistemului osos este slabita, aceasta conditie medicala se manifesta clinic astfel:

 1. dureri de spate severe ca rezultat al tasatii sau fracturarii vertebrelor coloanei vertebrale;
 2. scaderea in inaltime odata cu trecerea timpului;
 3. fracturi vertebrale, ale inchieturilor, soldurilor, etc.

Adresati-va medicului specialist daca va incadrati in urmatoarele categorii:

 • femeile cu varsta mai mare de 65 de ani si barbatii cu varsta mai mare de 70 de ani;
 • femeile aflate in perioada de postmenopauza;
 • barbatii cu varsta intre 50-70 de ani care prezinta cel putin un factor de risc in ceea ce priveste osteoporoza;
 • persoanele cu varsta mai mare de 50 de ani care s-au confruntat cu fracturi la un moment dat in viata;
 • persoanele care urmeaza un tratament medicamentos pe baza de inhibitori de aromataza, medicamente pentru prevenirea atacurilor de apoplexie;
 • femeile aflate in perioada de menopauza care au finalizat recent terapia cu hormoni;
 • femeile care s-au confruntat cu menopauza precoce.

Diagnosticare osteoporozei

Cel mai potrivit test pentru diagnosticarea osteoporozei este absorbtiometria duala cu raze X, prin care medicul specialist va masura densitatea osoasa la nivelul coloanei vertebrale, solurilor si inchieturilor.

Alte teste recomandate pentru diagnosticarea osteoporozei sunt:

 • teste cu ultrasunete;
 • tomografie computerizata cantitativa.

Tratament pentru osteoporoza

Tratamentul osteoporozei variaza in functie de severitatea acestei conditii medicale, cauzele acesteia, precum si de particularitatile fiecarui organism.

Tratament medicamentos

 1. Bisfosfonati. Asemeni estrogenului, bisfosfonatii au capacitatea de a inhiba procesul de pierdere osoasa, pastrarea masei osoase si chiar cresterea densitatii osoase la nivelul coloanei vertebrale si a soldurilor. In acest fel riscul de aparitie a fracturilor este redus considerabil. Din categoria bisfosfonatilor fac parte alendronat, ibandronat, risedronat si zoledronic. Tratamentul cu bisfosfonati este recomandat barbatilor, persoanelor tinere si celor diagnosticate cu osteoporoza indusa de medicamente. Efectele secundare sunt severe si includ senzatie de greata, dureri abdominale, dificultati de inghitire, inflamatii ale esofagului si ulcere esofagiene. Desi aceste probleme se manifesta in cazuri rare, bisfosfonatii au capacitatea de a cauza osteonecroza maxilarului, fracturi ale coapselor, ritm cardiac accelerat si tulburari de vedere.
 2. Raloxifen. Raloxifenul intra in categoria modulatorilor selectivi ai receptorilor de estrogen, motiv pentru care acest medicament este benefic pentru femeile aflate in perioada de menopauza. In plus, desi imita efectele estrogenului asupra organismului, raloxifenul nu prezinta efectele secundare ale acestui hormon natural, asa cum sunt cancerul uterin sau cancerul mamar.
 3. Calcitonina. Calcitonina este un hormon produs de glanda tiroida, avand rolul de a reduce procesul de reabsorbtie osoasa, prevenind fracturile coloanei vertebrale si ameliorand durerile cauzate de fracturile de compresie. De cele mai multe ori calcitonina este administrata sub forma de spray nazal, motiv pentru care exista riscul de aparitie a iritatiilor nazale.
 4. Teriparatida. Teriparatida este o substanta similara hormonului paratiroidian. Acest medicament este recomandat femeilor aflate la menopauza si barbatilor cu un risc mare de aparitie a fracturilor.

Terapie cu hormoni
Tratamentul pe baza de estrogen este eficient pentru mentinerea densitatii osoase in cazul femeilor aflate la menopauza, cu precadere atunci cand este administrat inca din primii ani ai menopauzei. Efectele secundare ale acestei forme de tratament pot fi severe incluzand afectiuni precum formarea cheagurilor de sange, cancer endometrial, cancer mamar si afectiuni cardiace.

Terapie fizica
In afara de formele de tratament listate mai sus, terapia fizica are capacitatea de a creste gradul de rezistenta al sistemului osos, de a corecta pozitia corpului, echilibrul si rezistenta musculara.

Bibliografie

http://www.mayoclinic.com/health/osteoporosis/DS00128