Termen cautat

Afectiunile tiroidiene


Autor: bcristina

Prin hormonii pe care ii produce, glanda tiroida influenteaza aproape toate procesele metabolice ale organismului. Tulburatile tiroidiene variaza de la forme blande, inofensive si pana la forme canceroase, care pot periclita sanatatea pacientului.

Principalele afectiuni tiroidiene sunt cauzate de nivelul anormal de hormoni tiroidieni din organism. Astfel, nivelul crescut al acestor substante chimice poarta denumirea de hipertiroidism, in vreme ce nivelul insuficient al hormoinilor tiroidieni poarta denumirea de hipotiroidism.

Desi aceste afectiuni tiroidiene pot produce pacientului o stare de disconfort, multe dintre ele pot fi diagnosticate si tratate cu succes.

Cauzele afectiunilor tiroidiene

Principalele cauze ale afectiunilor tiroidiene sunt variaza in functie de nivelul de hormoni tiroidieni din organism.
In general toate tipurile de hipertioidism se datoreaza producerii unei cantitati de hormoni tiroidieni ce depasesec limita normala.

 1. Adenoame toxice, caz in care la nivelul glandei tiroide se formeaza niste nodului care incep sa produca la randul lor hormoni tiroidieni.
 2. Tiroidita subacuta, caracterizata de inflamarea glandei tiroide. Aceasta conditie medicala are ca urmare cresterea nivelului de hormoni tiroidieni din organism. Din fericire, tiroidita subacuta este are o durata de cateva saptamani pana la cateva luni.
 3. Functionarea anormala a glandei pituitare sau excrescente canceroase la nivelul glandei tiroide.

Pe de alta, hipotiroidismul se manifesta prin scaderea nivelului de hormoni tiroidieni sub nivelul normal necesar functionarii organismului. In plus, datorita faptului ca nivelul de energie al organismului este direct proportional cu nivelul hormonilor tiroidieni, hipotiroidismul poate cauza stare excesiva de oboseala. Din categoria afectiunilor tiroidiene cu un nivel scazut de hormoni fac parte:

 1. Tiroidita Hashimoto, afectiune autoimuna prin care sistemul imunitar ataca tesuturile glandei tiropidieine.
 2. Extirparea glandei tiroide prin interventii chirurgicale sau anumite substante chimice ca forma de tratament pentru hipertiroidism.
 3. Expunerea organismului la cantitati excesive de iod, ca urmare a administratii unor medicamente pentru raceala si sinuzita, afectiuni cardiace (amiodoran) si a unor substante de contrast folosite pentru efectuarea radiografiilor cu raze X.
 4. Litiu. Studiile de specialitate au reusit sa stabileasca o legatura intre acest compus medicamentos si scaderea nivelului hormonilor tiroidieni din organism.
 5. Netratat la timp sau ignorat pentru perioade indelungate de timp, hipotiroidismul creste riscul de aparitie a unor complicatii severe precum coma mixedemica.

Efectele hipotiroidismului la nou-nascuti si copii

Nivelul scazut al hormonilor tiroidieni in organism inca din primii ani din viata cauzeaza cretinism si incetinesc procesul de crestere al copilului. Din aceste motive tot mai multi medici testeaza nivelul de hormoni din sangele copiilor inca de la nasterea acestora.

La copii, ca si la adulti hipotiroidismul este cauzat de urmatorii factori:

 • tulburari ale glandei pituitare;
 • probleme legate de glanda tiroida;
 • absenta glandei tiroidienie.

Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian are o incidenta extrem de redusa, afectand doar 10% dintre pacientii diagnosticati cu noduli tiroidieni. De cele mai multe ori acesti noduli pot fi prezenti timp de mai multi ani pana in momentul in care sa devina cancerosi. Conform medicilor specialisti, persoanele care au primit terapie pe baza de radiatii in primele faze ale vietii prezinta un risc mai mare de aparitie a cancerului tiroidian.

Bibliografie

http://women.webmd.com/guide/understanding-thyroid-problems-basics