Termen cautat

Mastodinia


Ce reprezinta mastodinia ?

Mastodinia, cunoscuta si sub denumirea de mastalgie, se caracterizeaza prin aparitia durerilor si prin marirea in volum a sanilor, simptomatologie care se succede ciclic, inainte de fiecare menstruatie.

Care este cauza care determina mastodinia ?

Cauza determinanta a afectiunii este reprezentata de productia de progesteron care, in acest caz, va fi una extrem de scazuta. In urma diferitelor cercetari, s-a demonstrat faptul ca o astfel de durere apare, mai ales, in cazul femeilor care duc o viata foarte stresata.

Care este simptomatologia mastodiniei ?

Tensiunea mamara dureroasa sau durerea pot fi localizate in tot sanul sau doar intr-un anumit sector al acestuia si va iradia catre membrul superior si spre gat, fiind, de regula, bilaterala.

In cazul in care avem de a face cu o mastodinie simpla, sanul nu va cunoaste modificari. Insa, in mastodinia asociata cu mastoza, in interiorul glandei se vor gasi (prin intermediul palparii) focare fibronodulare care vor fi dureroase, variind in raport cu faza ciclului uterin, ovarian si mamar.

Care sunt investigatiile necesare pentru o diagnosticare corecta ?

In cazul prezentei mastodiniei, recomandarea este ca femeia in cauza sa se adreseze unui medic specialist care va efectua examinarea clinica a glandelor mamare si o anamneza completa. Aceasta din urma presupune investigatii in legatura cu caracterele pe care le are durerea resimtita de catre pacienta, semnele asociate care includ scurgeri mamelonare, tumefactie mamara, tumori mamare, antecedente personale sau familiale ale afectiunii.

Durerile localizate in regiunea mamara ar putea fi cauzate si de catre afectiuni situate la nivelul peretelui toracic, probleme cardiace sau pleuro-pulmonare.

Asadar, este nevoie de o diagnosticare diferentiala foarte atenta, lucru care poate fi realizat doar de catre un medic ginecolog.

Tratamente posibile

  • In cazul in care avem de face cu forme medii ale unei mastodinii, pacientei i se va administra Progesteron.
  • In ceea ce priveste prezenta unor forme mai severe, se va administra Donazol (200-400 mf in fiecare zi) pe tot parcursul fazei luteale din cadrul ciclurilor menstruale. Acest tratament, insa, va avea efecte adverse neplacute, precum labilitatea psihica.
  • Alta posibilitate de tratament include administrarea de Brompcriptina, o medicatie care se va administra in doze crescatoate, progresiv, incepand de la 1,25 mg zilnic pana la 7,5 mg zilnic. Acest medicament se va administra in ziua numarul 14 a ciclului zilnic, pana la una sau doua zile inaintea zilei in care va incepe sangerarea menstruala. Efectul acestui medicament este unul hipotensor, asadar, se recomanda utilizarea sa cu mare prudenta.
  • In cazul femeilor tinere, este recomandata si administrarea unui contraceptic estroprogesteronic cu vitamina E sau cu profil procestativ, sub forma de capsule de cate 100 mg luat de trei ori pe zi. In majuritatea cazurilor, se va administra si un tratament sedativ.
  • O masura care se recomanda in vederea evitarii mastodiniei este renuntarea la consumul de ceai verde sau de cafea.