Părinții din România pot detecta timpuriu tulburări din spectrul autismului


1 post / 0 new
Părinții din România pot detecta timpuriu tulburări din spectrul autismului

De acum părinții din România au la dispoziție o platformă de screening pentru a identifica un potențial risc de tulburare din spectrul autismului la copiii lor.

Fundația Vodafone Romania și Asociaţia Autism Baia Mare lansează proiectul ''SEARCH TSA'' derulat în parteneriat cu Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist - FEDRA și Societatea Națională de Medicină a Familiei.

 

Proiectul are mai multe componente:

  • Platforma de screening utilizată de către părinți sau/și medici de familie pentru depistarea precoce a autismului la copiii cu vârste între 2 si 4 ani http://www.searchtsa;
  • Platforma cu teste de evaluare standardizate utilizată de către psihologi pentru evaluarea copiilor cu vârste între 16 luni și 18 ani;
  • Call center național - HELPLINE AUTISM - linie gratuită care vine în sprijinul familiilor ce se confruntă cu această problemă dar și al altor categorii de actori sociali care vin în contact cu copiii;
  • 50 de jocuri care oferă o interfață foarte utilă și motivantă în intervențiile terapeutice și educaționale destinate copiilor cu autism.

Perioada de implementare a proiectului este august 2015–august 2016. Proiectul "SEARCH T.S.A. - Screening, Evaluare, Intervenție Personalizată și Informare pentru Tulburări din Spectrul Autist" este finanțat de Fundația Vodafone Romania, prin programul „Mobile for Good”. Susținerea financiară necesară derulării acestui proiect este de aproximativ 55.000 euro din care peste 45.000 euro reprezintă investiția Fundației Vodafone Romania.

„ Estimările care se bazează pe incidența la nivel european spun că în România există probabil 200.000 de persoane cu autism. Dintre acestea, numai 7.000 apar în statistici. Proiectul nostru, desfășurat sub umbrela Mobile for Good, propune soluții pentru implementarea unui set de măsuri inovatoare de screening, evaluare, intervenție personalizată și informare. Sunt elemente importante în special pentru copiii care suferă de tulburări din spectrul autismului și pentru care diagnosticarea și tratamentul începute cât mai devreme sunt esențiale,” a declarat Angela Galeta, Director Fundația Vodafone Romania.

 

Mobile for Good a fost lansat în Romania în 2012 și este un program strategic al Fundației Vodafone România prin care se derulează 19 proiecte, cu o valoare cumulată de 860.000 de euro și care se adresează unui număr total de 16.735 de beneficiari.

Sub umbrela programului Mobile for Good, Fundația Vodafone finanțează, în toate cele 28 de țări în care este prezentă, proiecte care folosesc tehnologia mobilă pentru a rezolva probleme sociale presante, pentru a îmbunătăți viața oamenilor și a genera schimbarea în societate.

Asociația Autism Baia Mare este o asociație înființată în 2008 care are ca scop îmbunătățirea condiţiilor de viață și adaptabilitate socială a copiilor cu tulburări din spectrul autist din județul Maramureș, în vederea creșterii calității vieții acestor copii și a familiilor lor. Viziunea: o societate tolerantă și responsabilă față de copiii cu tulburări din spectrul autist. Mai multe detalii despre asociație se regăsesc pe www.autismbaiamare.ro.

 

Fundația Vodafone Romania a finanțat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone Romania a investit 20 milioane Euro în proiecte desfățurate de organizațiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundației se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro. Fundația Vodafone Romania este o organizație non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă și independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998.