Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Exercitii pentru ameliorarea durerilor articulatiei sacro iliace


Autor: george

Articulatia sacro iliaca este cea mai mare articulatie a corpului uman, unind rahisul cu osul pelvian. Spre deosebire de celelalte articulatii sinoviale, precum cele de la nivelul umerilor si al genunchilor, articulatia sacro iliaca detine un grad de mobilitate redus datorita faptului ca rolul acesteia este de a resorbi forta reactiva in cazul miscarilor bruste si al leziunilor.

In general, durerile articulatiei scaro iliace sunt resimtite in zona inferioara a spatelui si in zona feselor, severitatea acestor dureri putand sa creasca in momentul in care stam pe scaun sau, dimpotriva, in picioare, precum si in momentul in care urcam scarile. Cu toate acestea, pana in prezent, specialistii nu au putut stabili cu exactitate care sunt cauzele care duc la dezvoltarea acestui tip de dureri, insa unii dintre ei sustin ca una dintre explicatii poate fi pusa pe seama stresului exercitat asupra acestei articulatii datorate orelor prelungite de stat in picioare.

Exercitii pentru ameliorarea durerilor articulatiei scaro iliace

In prezent exista 2 tipuri de exercitii pentru ameliorarea durerilor articulatiei sacro iliace, ambele extrem de simple si care pot fi efectuate chiar la dumneavoastra acasa.

Exercitii pentru stabilizarea coloanei

Exercitiile pentru stabilizarea coloanei astfel incat aceasta sa ajunga in pozitia neutra, pozitie in care toate cele 3 segmente (cervical, toracic si lombar) ale coloanei sunt aliniate, detin un rol extrem de important in ameliorarea acestui tip de dureri. Mai mult decat atat, curbarea coloanei in forma de "S" impiedica orice soc puternic si brusc sa ajunga la nivel cerebral, si prin urmare mentinerea acestei pozitii este esentiala.

  1. Stand asezat pe un scaun, impingeti fesele pana acestea ating spatarul, in timp ce va sprijiniti si spatele de spatar. Clavicula trebuie sa se afle in aceeasi linie cu oasele coapselor, in vreme ce coastele trebuie sa se afle exact deasupra osului pubic. Buricul trebuie sa se afle putin in spate.
  2. Stand in picioare cu spatele sprijinit de un perete, calcaiele, omoplatul si coloana vertebrala ating peretele. In aceasta pozitie veti descoperi o curbura in zona inferioara a spatelui. Incercati sa reduceti aceasta curbura atingand cat mai mult peretele cu spatele dumneavoastra, moment in care veti simti o usoara presiune la nivelul muschilor abdominali si ai coastelor.
  3. Stati intins pe spate pe covorasul medical cu genunchii indoiti si departati usor. Din aceasta pozitie incercati sa va curbati usor partea inferioaza a spatelui, moment in care atingeti pieptul cu barbia.

Exercitii pentru stabilizare pelviana

Acest tip de exercitii implica tehnici de streching pentru a pastra si a "educa" zona pelviana astfel incat pozitia sa ramana cea corecta.

Stati asezat pe spate pe covorasul medical astfel incat coloana sa se afle in pozitia neutra, avand totodata grija ca trei oase importante, coccisul si coastele inferioare si coloana vertebrala, sa se afle in contact cu suprafata covorului medical. Pozitionati mainile pe coapse si ridicati unul dintre picioare intr-un unghi de 90 de grade. Mentineti pelvisul in pozitia initiala si descrieti cateva cercuri cu piciorul ridicat.

Bibliografie

http://www.buzzle.com/articles/exercises-for-sacroiliac-joint-pain.html
http://www.i-medic.ro/boli/sciatica-lombosciatica-sau-lomboradiculopatia-s1