Termen cautat

Efectele benefice ale orzului


Autor: george

Pe termen lung orzul va poate ajuta sa va mentineti starea buna de sanatate a organismului, ca urmare a continutului sau bogat in proteine, vitamine, minerale si aminoacizi, vitali pentru sanatatea dumneavoastra. Mai mult decat atat, orzul este una dintre sursele cu un continut foarte mare de fibre solubile si insolubile.

Fibrele insolubile sunt cele care raman nedigerate, ajutand procesul de digestie, in vreme ce fibrele solubile (cunoscute si ca beta-glucan) este amestecata impreuna cu apa, combinandu-se cu grasimile din organism, si ajutand in acest fel la eliminarea acestora. In acelasi timp orzul este o sursa importanta de tocotrienoli, antioxidanti ce ajuta la scaderea riscului de aparitie a bolilor de inima si a colesterolului.

Spre deosebire de grau, orzul contine atat fibre solubile, cat si insolubile in vreme ce primul aliment nu contine decat fibre insolubile. In plus, toate formele de orz contin aproximativ toate vitaminele, mineralele si aminoacizii necesari functionarii corespunzatoare a organismului.

Tipuri de suplimente pe baza de orz

In prezent toate partile plantei de orz sunt folosite pentru prepararea suplimentelor nutritive, dupa cum urmeaza:

  • Orz decorticat – aceasta forma contine cea mai mare cantitate de substante nutritive. Cu toate acestea orzul decorticat necesita o perioada mai mare de timp pentru pregatirea hranei.
  • Iarba de orz – iarba de orz, cu precadere frunzele tinere reprezinta o sursa excelenta de minerale, vitamine, aminoacizi si antioxidanti. In ciuda faptului ca detine o cantitate mare de fibre, iarba de orz este bogata in clorofila, care la randul sau ajuta la detoxifierea organismului.
  • Pudra de orz verde – pudra de orz verde este recunoscuta pentru proprietatile sale medicinale, intrucat acest supliment este obtinut din iarba de orz. Datorita gradului mare de solvabilitate, pudra de orz verde poate fi administrata sub forma de suc de orz.
  • Faina de orz – faina obtinuta din orz poate fi folosita cu succes ca substitut pentru faina de grau.
  • Suc de orz – unul dintre cele mai importante efecte benefice ale sucului de orz este suportul pe care il ofera rinichilor, cu precadere in momentul in care persoana in cauza se confrunta cu situatii stresante.
  • Orz decojit – orzul decojit este forma in care aceasta substanta poate fi regasita in comert.
Imagine: 
Efectele benefice ale orzului